• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
Bratislava

Slováci uverili hoaxu o antigénových testoch. Takto je to naozaj

  • 10:57 19.04.2021
  • Bratislava
Slováci uverili hoaxu o antigénových testoch. Takto je to naozaj

Facebookové príspevky nie sú dôkazom sprisahania ani podvodu.

Od januára 2021 šírilo viac 10.000 používateľov Facebooku fotografiu v kontexte, ktorý mal dokazovať, že výsledky antigénových testov sú vopred určené. V skutočnosti však fotografia ukazuje kontrolné tyčinky, ktoré výrobca prikladá do balenia za účelom kontroly toho, či testovacia súprava funguje správne, a tieto sa nepoužívajú na testovanie ľudí. TASR na dezinformácie upozorňuje v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP.

Na zdieľanej fotografii bolo vidieť dva kontrolné testy, ktoré sú súčasťou balenia antigénových testov od spoločnosti Abbott, jeden pozitívny a jeden negatívny. Facebookové príspevky však nie sú dôkazom sprisahania či podvodu, podľa ktorého má byť výsledok testu jasný ešte pred vyhodnotením výteru z nosohltanu.

Naopak, tyčinky s pozitívnou a negatívnou kontrolnou vzorkou sú štandardnou súčasťou balenia rýchlych antigénových testov Panbio od amerického výrobcu Abbott, čo je uvedené aj v príbalovom letáku či na stránke predajcu.

Každá testovacia sada obsahuje pozitívnu a negatívnu kontrolnú tyčinku, aby sa zaistilo správne fungovanie testu. Tieto kontrolné tyčinky sa nepoužívajú počas testov vykonávaných na pacientoch,“ vysvetlila pre AFP Alesia Scottová zo spoločnosti Abbott.

Liliane Grangeotová-Kerosová, virologička a stála tajomníčka Francúzskej národnej lekárenskej akadémie, pre AFP uviedla: „Výrobcovia pridávajú v rámci balenia pozitívne a negatívne kontroly, aby používateľom pomohli overiť, či test aj skutočne funguje. Ak sada funguje správne, pozitívna kontrolná tyčinka by mala priniesť pozitívny výsledok a negatívna negatívny.“

Tento postup je normálny a úplne štandardný aj podľa Bruna Canarda, riaditeľa výskumu v Národnom centre pre vedecký výskum (CNRS) pri Univerzite Aix-Marseille. „V balení sú nepoužité testy a dva kontrolné testy, (jeden negatívny a jeden pozitívny, pozn. red. AFP), ktoré slúžia ako referencia. Slúžia len na to, aby zabezpečili funkčnosť testov a pomohli interpretovať výsledky testov na pacientoch,“ dodal pre AFP Canard.

Nemocničné stredisko vo francúzskom meste Niort vysvetľuje tento postup aj v používateľskej príručke testov značky Panbio. „Na kontrolu reagenčnej súpravy sa negatívne a pozitívne kontroly (tampóny v každej súprave) vykonávajú zakaždým, keď sa otvorí nové balenie,“ uvádza sa na piatej strane príručky.

A čo piktogram biologického rizika, ktorý je možné vidieť na balení tyčiniek s pozitívnou kontrolnou vzorkou? Hovorkyňa spoločnosti Abbott Astrid Tinnemansová to vysvetlila takto: „Výter z pozitívnej kontroly obsahuje rekombinantný (laboratórne upravený) nukleokapsidový proteín SARS-CoV-2, ktorý nie je nákazlivý,“ napísala vo svojej odpovedi pre AFP.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Antonio Tajani označil Putinove výroky o stíhačkách F-16 za propagandu

Antonio Tajani označil Putinove výroky o stíhačkách F-16 za propagandu

VČERA - 19:38Zahraničné

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO.

Rusko tvrdí, že páchatelia útoku na koncertnú halu dostali financie z Ukrajiny

Rusko tvrdí, že páchatelia útoku na koncertnú halu dostali financie z Ukrajiny

VČERA - 16:49Zahraničné

Rusko vo štvrtok uviedlo, že páchatelia minulotýždňového útoku na koncertnú halu na moskovskom predmestí dostali finančnú podporu z Ukrajiny.

Pápež slávil omšu svätenia olejov, kňazov vyzval, aby prejavovali milosť

Pápež slávil omšu svätenia olejov, kňazov vyzval, aby prejavovali milosť

VČERA - 16:00Zahraničné

Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra omšu svätenia olejov.

Putin nemá v pláne stretnúť sa s rodinami obetí útoku pri Moskve

Putin nemá v pláne stretnúť sa s rodinami obetí útoku pri Moskve

VČERA - 13:03Zahraničné

Ruský prezident Vladimir Putin sa zrejme neplánuje stretnúť s rodinami obetí minulotýžňového teroristického útoku na predmestí Moskvy, pri ktorom zahynulo 143 ľudí.

Putin: Rusko nemá v úmysle napadnúť žiadnu krajinu NATO

Putin: Rusko nemá v úmysle napadnúť žiadnu krajinu NATO

VČERA - 12:35Zahraničné

Rusko nemá v úmysle napadnúť žiadnu krajinu NATO a nezaútočí na Poľsko, pobaltské štáty ani Českú republiku.