• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Kauza Vrbětice zasiahne do obchodných vzťahov Česka a Ruska, najviac v energetike

  • 10:38 19.04.2021
  • Praha
Kauza Vrbětice zasiahne do obchodných vzťahov Česka a Ruska, najviac v energetike

Zapojenie Ruska do výbuchu muničného skladu vo Vrběticiach ochladí podľa ekonómov obchodné vzťahy Česka a Ruska.

Česko s najväčšou pravdepodobnosťou nepošle do Ruska v rámci tendra na dostavbu jadrovej elektrárne Dukovany takzvaný bezpečnostný dotazník. To by prakticky znamenalo vylúčenie ruskej štátnej firmy Rosatom z účasti na tejto zákazke. Je to reakcia na sobotňajšie (17. 4.) zverejnenie informácií bezpečnostných služieb, že sa ruská rozviedka GRU mala podieľať na výbuchu muničných skladov vo Vrběticiach v roku 2014. Informoval o tom server e15.cz.

O tendri bude rozhodovať budúca vláda. My pripravujeme bezpečnostné posúdenie a neviem si predstaviť, že by sme po posledných udalostiach oslovili aj Rosatom. Pravdepodobnosť, že bude pozvaný do tendra, je teda minimálna,“ povedal pre denník E15 minister priemyslu a obchodu Karel Havlíček.

Podľa informácií z okolia českého premiéra Andreja Babiša je možné predpokladať, že vláda o vylúčení Rosatomu z prípravy tendra rozhodne do niekoľkých dní. Vicepremiér Jan Hamáček v relácii Českej televízie Otázky Václava Moravca v nedeľu povedal, že Rusi by sa nemali na tendri na dostavbu Dukovian zúčastniť ani v rámci konzorcií s ďalšími spoločnosťami.

Zapojenie Ruska do výbuchu muničného skladu vo Vrběticiach ochladí podľa ekonómov obchodné vzťahy Česka a Ruska. Do akej miery kauza ovplyvní česko-ruský biznis je však podľa nich zatiaľ predčasné hovoriť.

Teraz musíme počkať, aký bude postup Európskej únie voči Rusku. Či sa pristúpi k ekonomickým sankciám a akú budú mať podobu. Tak či onak však môže dôjsť k ochladeniu obchodných vzťahov,“ povedala pre E15 analytička Raiffeisenbank Helena Horská. Dodala, že v prvom rade bude mať kauza vplyv na oblasť energetiky.

Vrbětická kauza sa však odrazí aj na ďalších oblastiach česko-ruského biznisu. V Rusku v posledných rokoch uzatvárali niektoré české firmy zmluvy za miliardy korún. Viacero zmlúv a dohôd uzatvorili v novembri 2017 na česko-ruskom podnikateľskom fóre za prítomnosti prezidenta Miloša Zemana. Išlo o zmluvy a dohody za 19 miliárd Kč (832,83 milióna eur).

Najväčší objem spolupráce si vtedy zabezpečil Zetor Tractors. Spoločne s firmou KEMZ mal v pláne štyri projekty. Česká firma dodáva do Ruska komponenty traktorov, v miestnom závode sú potom montované.

Spoločnosť GE Aviation Czech, ktorá vyrába turbovrtuľové motory, zasa uzatvorila zmluvu s firmou UZGA (Ural Works of Civil Aviation) a firma Pragoimex podpísala zmluvu so spoločnosťou Uralvagonzavod o tom, že bude pracovať na modernizácii českých električiek ČKD T-3 pre ruské mestá.

Firma Brisk z Tábora uzatvorila dohodu o spolupráci s vládou Samarskej oblasti. Spolupráca sa týkala výroby senzorov pre ruský automobilový priemysel v meste Togliatti.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Fico na summite EÚ odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb

Fico na summite EÚ odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb

VČERA - 20:10Ekonomické

Predseda vlády sa po skončení mimoriadneho dvojdňového summitu EÚ netajil určitou mierou skepticizmu voči navrhovaným plánom o lepšej hospodárskej budúcnosti EÚ.

Zhotoviteľa kysuckej D3 začne NDS obstarávať v máji

Zhotoviteľa kysuckej D3 začne NDS obstarávať v máji

VČERA - 18:03Ekonomické

Zhotoviteľa prvého z troch chýbajúcich úsekov kysuckej diaľnice D3 začne Národná diaľničná spoločnosť (NDS) hľadať na budúci mesiac.

Premiér: Splnili sme sľub o plnohodnotnom 13. dôchodku

Premiér: Splnili sme sľub o plnohodnotnom 13. dôchodku

VČERA - 17:22Ekonomické

Poslanci schválením novely zákona o sociálnom poistení splnili "jasný sľub" strán vládnej koalície, že dôchodcovia dostanú plnohodnotný 13. dôchodok.

Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 654 miliónov eur

Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 654 miliónov eur

VČERA - 16:09Ekonomické

Slovensku sa vo štvrtok podarilo predať štátne dlhopisy v celkovej hodnote 654 miliónov eur.