• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

OĽANO chce hovoriť o znižovaní trestov za držanie marihuany pre osobnú spotrebu

  • 10:21 18.04.2021
  • Bratislava
OĽANO chce hovoriť o znižovaní trestov za držanie marihuany pre osobnú spotrebu

Najprísnejšie tresty za držanie marihuany by sa mali podľa niektorých poslancov za OĽANO znížiť.

O podobe právnej úpravy majú poslanci OĽANO hovoriť na pondelkovom (19. 4.) zasadnutí klubu. Následne chcú hľadať kompromis aj s ostatnými koaličnými stranami. Poslanec OĽANO Kristián Čekovský predpokladá, že návrh by mohol ísť na júnovú schôdzu parlamentu. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) reagovala, že má pripravené návrhy legislatívy. Pripomenula, že naposledy tento návrh v koalícii neprešiel.

Poslanci OĽANO prišli s návrhom na zníženie trestov v uplynulom týždni. Reagovali na výzvu rodičov, ktorí adresovali poslancom parlamentu otvorený list s príbehmi štyroch ľudí. Tí si majú odpykávať tresty podobné ťažkým zločincom. Štát musí podľa poslanca OĽANO Juraja Krúpu vedieť rozlišovať medzi nebezpečnými dílermi a ľuďmi, ktorí používajú marihuanu v malom množstve pre osobnú spotrebu. „Naďalej nám ide o zníženie maximálnych trestov, ktoré sú na úrovni desať až 15 rokov,“ doplnil Čekovský.

Časť poslancov OĽANO nevylúčila ani možnosť postupnej dekriminalizácie marihuany po komplexnej odbornej i politickej diskusii. S takýmito úvahami však nesúhlasia poslanci v klube OĽANO, ktorí sú zo strany Kresťanská únia.

Ministerstvo spravodlivosti hovorí, že výška trestov odňatia slobody napríklad pri opakovanej držbe marihuany nad desať jednorazových dávok sa dlhodobo javí ako neprimerane prísna. „Predpokladáme, že téma bude predmetom diskusií najbližších koaličných rád. Ministerka spravodlivosti by zároveň bola radšej, ak by to bol vládny návrh. Časový rámec závisí od toho, či to bude súčasťou komplexnejšej novely Trestného zákona alebo to bude čiastková novela, na ktorej sa dohodnú politickí partneri,“ uviedol pre TASR Peter Bubla z tlačového oddelenia rezortu.

Kolíková má pripravené dva návrhy. Ten komplexnejší sa týka najmä nového spôsobu určovania množstva drog pre potreby Trestného zákona. Rieši všetky druhy omamných a psychotropných látok, pričom rozlišuje trestný postih za držbu (užívatelia) od iných foriem drogovej kriminality – výroba, predaj, nákup (dílerstvo). „Návrh zákona súčasne posilňoval formy prevencie a vytváral priestor, aby sa so zachytenými užívateľmi mohlo robiť aj inak ako len ich trestaním – teda presmerovať ich pod dohľad odborníkov a tým včas odhaliť a podchytiť ich zdravotné problémy spojené s užívaním drog,“ ozrejmil Bubla.

Druhý návrh sa týka len držby marihuany pre osobnú spotrebu a v rámci tohto návrhu chce rezort rovnako v maximálne možnej miere rozlíšiť užívateľov od dílerov.

Hnutie Sme rodina je proti dekriminalizácii drog, jeho predseda Boris Kollár však nesúhlasí s drakonickými trestami za držanie marihuany pre osobnú spotrebu. Chce, aby sa legislatíva upravila ešte v tomto volebnom období.

Opozičný Smer-SD považuje návrhy za zástupnú tému v snahe zakryť zlyhávania tejto vlády. Podľa hovorcu Jána Mažgúta sú ochotní sa rozprávať o prípadnom znížení trestov, podporu dekriminalizácie strana vylučuje. Aj predstaviteľ mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini je ochotný hovoriť o úprave a primeranosti trestov.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

DNES - 17:15Domáce

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podporuje občiansku zbierku Munícia pre Ukrajinu.

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

DNES - 12:57Domáce

Po stredajšom (17. 4.) požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

DNES - 12:44Domáce

Opozičná strana SaS podá na ďalšiu schôdzu parlamentu návrh na odvolanie Rudolfa Huliaka z postu predsedu výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

DNES - 11:42Domáce

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre zločin lúpeže a prečin porušovania domovej slobody.

Na oblohe môžete vidieť meteorický roj Lyríd, toto bude najlepší deň na pozorovanie

Na oblohe môžete vidieť meteorický roj Lyríd, toto bude najlepší deň na pozorovanie

DNES - 11:12Domáce

Na oblohe je v týchto dňoch viditeľný meteorický roj Lyríd.