• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
11°Bratislava

Princ Philip bol známy svojím priamočiarym humorom

  • 8:02 17.04.2021
  • Londýn
Princ Philip bol známy svojím priamočiarym humorom

Istý Austrálčan sa princovi Philipovi zdôveril, že jeho žena je doktorka filozofie a má oveľa významnejšie postavenie než on. "Áno, tento problém máme aj v našej rodine," odpovedal lakonicky princ Philip. Muža, ktorý stál viac než 74 rokov po boku Alžbety, však Briti uznávali nielen pre jeho zvláštny zmysel pre humor, ale aj pre oddanosť, ktorú preukázal svojej vlasti, hoci pôvodom nebol Angličan.

Princ Philip sa narodil 10. júna 1921 na gréckom ostrove Korfu ako člen kráľovskej dynastie, ktorá vládla v Dánsku, Nórsku a Grécku. Jeho rodina bola nútená v roku 1922 opustiť Grécko a odísť do exilu. Philip sa cez pobyt vo Francúzsku a v Nemecku dostal do Británie. „Považujem sa za Škandinávca. Predovšetkým za Dána. Doma sme hovorili po anglicky. Po grécky som vedel trochu. Konverzácia v rodine niekedy prešla do francúzštiny a príležitostne do nemčiny, pretože sme mali nemeckých príbuzných,“ povedal o svojom pôvode v jednom z rozhovorov.

So svojou neskoršou manželkou Alžbetou II. sa stretol po prvý raz v roku 1934, keď mal 13 rokov. Svadba sa konala 20. novembra 1947 a novomanželia na nej mali tortu vysokú 2,7 metra s hmotnosťou 226 kilogramov. Kráľovná Alžbeta II. sa ujala trónu už v roku 1952, oficiálne bola korunovaná 2. júna 1953.

Princ Philip bol najdlhšie slúžiacim partnerom britského panovníka v dejinách a bol najstarším mužským členom kráľovskej rodiny všetkých čias. Ako manžel panovníčky Alžbety II. bol aktívny 65 rokov a v tomto čase absolvoval 637 zahraničných návštev, predniesol 5493 prejavov a napísal 14 kníh, zúčastnil sa na 22.219 samostatných oficiálnych podujatiach. Bol predsedom či patrónom takmer 800 organizácií. Preslávila ho však jeho schopnosť glosovať situáciu hoci aj drsnými poznámkami.

Bla bla bla, tak už poďme ďalej,“ povedal, keď sa Alžbeta II. počas návštevy Belize zarozprávala so svojimi hostiteľmi. Jeho výrok, že „britské ženy nevedia variť,“ sa stal azda najznámejším. „Všetci mi stále hovorili, že by sme mali mať viac voľného času. A teraz sa sťažujú, že sú nezamestnaní,“ povzbudil svojsky britských občanov v časoch ekonomických problémov v 80. rokoch.

Svojským humorom nešetril ani v prípade svojich potomkov. „Vyzerá to ako niečo, čo by moja dcéra priniesla z hodiny výtvarnej výchovy,“ vyhlásil na výstave tradičného etiópskeho umenia. Jeho dcéra princezná Anna sa stala majsterkou Európy v jazdectve. „Ak to neprdí alebo nežerie slamu, tak ju to nezaujíma,“ komentoval princ Philip jej lásku ku koňom. Odpoveď si našiel aj pre syna Andrewa, ktorý sa mu ako 13-ročný zdôveril, že chce byť kozmonautom. „Na to, aby si bol astronautom, si príliš tučný,“ reagoval princ Philip.

Servítku si pred ústa nebral ani v prípade, že to mohlo znamenať diplomatické faux pas. „Vy ste žena, všakže?“ zalichotil v roku 1984 Keňanke, ktorá mu odovzdávala dar. Zhodnotil aj kostým prezidenta Nigérie, ktorý prišiel na stretnutie v tradičnom nigérijskom oblečení. „Vyzerá to, že sa už chystáte ísť spať,“ povedal vojvoda.

Známe sú aj jeho ďalšie výroky. „Nemá väčšina z vás za predkov pirátov?“ opýtal sa v 90. rokoch počas návštevy Kajmaních ostrov. Pôvodným obyvateľom Austrálie svojho času adresoval otázku: „Ešte stále po sebe hádžete oštepy?“ Paraguajskému diktátorovi Alfredovi Stroessnerovi zase povedal, že „je príjemné byť pre zmenu v krajine, ktorej nevládne jej ľud.“ Peking označil za príšerný a britských študentov v Číne varoval, že sa im po čase začnú „šikmiť oči“.

V Berlíne sa v roku 2000 zúčastnil na otvorení ambasády, ktorá stála 18 miliónov libier. „To je obrovské plytvanie priestorom,“ zhodnotil budovu.

Keď sa princa Philipa spýtali na dôvody, pre ktoré jeho vzťah s kráľovnou vydržal celé roky, mal takisto odpoveď poruke. „Kráľovná je obdarená neobvykle veľkou dávkou tolerancie,“ odvetil princ Philip. Do dôchodku odišiel až 96-ročný. Dlho si udržiaval dobrú kondíciu aj pravidelným cvičením, športom a tiež tým, že nikdy nepoužíval výťah a chodil pešo po schodoch.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Duda: Poľsko je pripravené mať na svojom území jadrové zbrane

Duda: Poľsko je pripravené mať na svojom území jadrové zbrane

DNES - 11:27Zahraničné

Poľsko je pripravené zúčastniť sa na programe NATO s názvom Zdieľanie jadrových zbraní, pretože silnejú hrozby z Ruska, vyhlásil poľský prezident Andrzej Duda.

Zomrel muž, ktorý sa zapálil oproti súdnej sieni počas procesu s Trumpom

Zomrel muž, ktorý sa zapálil oproti súdnej sieni počas procesu s Trumpom

DNES - 10:37Zahraničné

Zomrel muž, ktorý sa v piatok zapálil v parku oproti súdnej sieni v New Yorku počas prebiehajúceho súdneho procesu s bývalým prezidentom USA Donaldom Trumpom.

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

DNES - 6:14Zahraničné

Severná Kórea uskutočnila test "superveľkej hlavice" určenej pre strategickú riadenú strelu, uviedli v sobotu tamojšie štátne médiá a dodali, že odpálila aj nový typ protilietadlovej strely.

Stoltenberg: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku

Stoltenberg: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku

DNES - 6:10Zahraničné

Ukrajina má v rámci sebaobrany právo útočiť na legitímne vojenské ciele aj mimo svojho územia, vyhlásil po zasadnutí Rady NATO-Ukrajina v Bruseli generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.

Muž, ktorý sa zapálil pred súdom v New Yorku, je v kritickom stave

Muž, ktorý sa zapálil pred súdom v New Yorku, je v kritickom stave

VČERA - 21:44Zahraničné

Muž, ktorý sa polial horľavinou a zapálil pred súdom v New Yorku, kde prebieha pojednávanie s Donaldom Trumpom, je v nemocnici v kritickom stave.