• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

Bežný liek na podporu pamäti pomáha liečiť glaukóm

  • 20:34 18.04.2021
  • New York
Bežný liek na podporu pamäti pomáha liečiť glaukóm

Štúdia zistila, že kľúčom k liečbe zeleného zákalu môže byť aj tabletka, ktorú užívajú milióny ľudí na zlepšenie pamäti.

Vedci z New Yorku tvrdia, že prírodná chemická látka na zlepšenie pamäte dokáže tiež chrániť pred jednou z hlavných príčin slepoty na celom svete. V štúdii publikovanej v časopise Neurotherapeutics sa potvrdil prospešný účinok citikolínu.

V experimentoch na potkanoch dokázal citikolín obnoviť signály optického nervu medzi mozgom a okom. K zelenému zákalu dochádza, keď tekutina vo vnútri oka neodteká správne, čo spôsobuje zvýšenie tlaku. Primárnou liečbou glaukómu sú očné kvapky, ktoré však tento stav už nezvrátia.

Citikolín má niekoľko rôznych použití

Citikolín podporuje pamäť a myslenie zvýšením prietoku krvi do šedej hmoty v mozgu. Pacienti s Alzheimerovou chorobou, Parkinsonovou chorobou a dokonca s bipolárnou poruchou užívajú doplnky s citikolínom.

Ak sa zelený zákal nelieči, môže viesť k úplnej strate zraku. Vedci sa domnievajú, že tento stav nemusí súvisieť iba s očným tlakom, pretože citikolín typicky chráni nervové bunky.

U pacientov so zeleným zákalom sa v oku hromadí vnútroočná tekutina, čím sa opotrebovávajú bunky a nervy spojené mozgom. Tento nezvratný stav prezývaný „tichý zlodej zraku“ sa môže vyvíjať pomaly po mnoho rokov a spočiatku nemusí spôsobovať príznaky. Stav sa naďalej zhoršuje aj po kontrole tlaku.

U laboratórnych hlodavcov sa glaukóm zvrátil po tom, čo zvieratá požili citikolín v potrave a pití. Chemická látka produkuje cholín, základnú živinu v membránach, ktoré lemujú nervové bunky a zlepšujú komunikáciu. Zatiaľ čo zelený zákal podporuje zvýšený očný tlak, zdá sa, že citikolín ho lieči iným spôsobom.

Spomalenie degenerácie nervov v dôsledku ochorenia očí

Predchádzajúce štúdie ukazujú, že ľudia a hlodavce s glaukómom majú nižšie hladiny cholínu v mozgu. Počas troch týždňov dávky citikolínu chránili nervové tkanivá a trvalo znižovali stratu zraku u potkanov. Účinok pokračoval aj po ukončení liečby ďalšie tri týždne. Vedci simulovali zelený zákal u desiatok potkanov pomocou číreho gélu na zvýšenie očného tlaku bez toho, aby inak blokovali ich zrak.

Kevin Chan a jeho kolegovia tiež sledovali zvieratá, aby otestovali jasnosť zraku každého oka. U tých s mierne zvýšeným očným tlakom sa tkanivá, ktoré spájajú oko a mozog, vrátane zrakového nervu, rozpadli po 5 týždňoch od poškodenia.

Medzitým sa rozpad nervovej štruktúry u hlodavcov ošetrených citikolínom spomalil až o 74 percent. Chan dodáva, že vedci musia vykonať viac výskumu, kým sa z doplnkov citikolínu stane skutočná liečba glaukómu. Komerčné lieky sa musia v klinických skúškach preukázať ako úplne účinné.

Vedci teraz plánujú preskúmať pôvod poklesu cholínu u ľudí so zeleným zákalom a tiež to, ako citikolín zmierňuje poškodenia. Pacienti užívajúci tieto lieky na spomalenie nástupu demencie alebo Parkinsonovej choroby ich zvyčajne dobre znášajú. Niektoré vedľajšie účinky môžu zahŕňať nevoľnosť a hnačku.

Zdroj: Info.sk, TM, springer.com, nyulangone.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
NASA varuje pred plánmi Číny: Toto chce čínska vláda urobiť na Mesiaci

NASA varuje pred plánmi Číny: Toto chce čínska vláda urobiť na Mesiaci

VČERA - 20:47Veda

NASA varuje, čo sa stane s Mesiacom, keď na ňom pristanú čínski astronauti.

Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

14:27 10.04.2024Veda

Štrkáče na kalifornskom ostrove Santa Catalina sú menšie, ale ostrejšie ako príslušníci rovnakého druhu obývajúce pevninu.

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

12:20 27.03.2024Veda

Cikády napriek svojej malej veľkosti nevylučujú moč vo forme kvapiek, ale prúdom, uvádza štúdia publikovaná v odbornom žurnále PNAS.

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

18:32 15.03.2024Veda

Tento úkaz môžete vidieť len raz za približne sedemdesiat rokov.

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

19:37 03.03.2024Veda

Vedci porovnali výkon umelej inteligencie v štandardizovaných testoch tvorivého potenciálu v porovnaní s ľuďmi.