• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Správny zvuk budíka dokáže zabrániť pocitu únavy a zlepšiť sústredenosť

  • 8:22 18.04.2021
  • Svet
Správny zvuk budíka dokáže zabrániť pocitu únavy a zlepšiť sústredenosť

Melódia budíka dokáže ovplyvniť vašu energiu a zmierniť pocit únavy.

Mnohí ľudia sa budia s pocitom únavy a necítia sa dostatočne bdelí preto, že ešte nie sú pripravení na prebudenie. Austrálski vedci tvrdia, že jednoduchým riešením môže byť zmena zvuku budíka. Akákoľvek chytľavá melódia pravdepodobne spôsobí, že sa budete cítiť oddýchnutí a pripravení vyraziť, akonáhle začne hrať.

Tím vedcov z RMIT University dodáva, že útlm je fyziologický jav, ktorý môže trvať až štyri hodiny. Zatiaľ čo kofeín, svetlo a teplá sprcha môže zmierniť ranné ťažkosti, vedci zistili, že niektoré zvuky dokážu znížiť útlm. Ich štúdia ukázala, že „melodické“ tóny, bez ohľadu na hudobný žáner, účinnejšie znižujú únavu v porovnaní s nemelodickým zvonením, ako je pípanie.

Autori štúdie publikovanej v akademickom časopise Journal of Sleep Disorders & Therapy definujú „melodickú“ hudbu ako čokoľvek, čo sa dá ľahko spievať alebo hmkať. Takže, ak ste fanúšikom piesne „Happy“ od Pharrella Williamsa, prebúdzanie s touto chytľavou skladbou vám ráno pomôže.

Prebúdzanie s hudbou podporuje sústredenie

Pre skúmanie efektivity prebúdzania na hudbu autori štúdie navrhli vlastnú aplikáciu, aby sa účastníci mohli prebúdzať s rôznymi melódiami vo svojom smartfóne. Po prebudení museli okamžite spustiť úlohu podobnú hre na meranie bdelosti. Vedci v stanovisku uvádzajú:

„Melodické zvuky budíka viedli k tomu, že účastníci mali rýchlejšie a presnejšie reakcie v porovnaní s kontrolnou skupinou, ktorá sa zobudila pomocou klasických zvukov budíka bez melódie.“

Nie všetci si však môžu vybrať, aká melódia ich bude budiť. Príkladom sú vojaci či záchranári a hasiči. Vedci sa pozreli aj na tieto zvuky alarmu a skúmali, ako efektívne môžu rôzne sirény prebudiť telo.

Vedec Stuart McFarlane a jeho tím dodávajú, že zvuky v nízkej tónine alebo dokonca zvuk ľudského hlasu sa javí ako efektívnejší pri znižovaní útlmu ako alarm alebo siréna. Deti v štúdii vykazovali lepšie časy odozvy a pamäťové schopnosti, keď počuli zvuky v nízkej tónine

Prečo sú zvuky v nízkej tónine efektívnejšie?

Vedci sa domnievajú, že to súvisí so spôsobom, akým je zvuk spracovaný vnútorným uchom a mozgom. Predchádzajúce štúdie zistili, že hudba aktivuje určité oblasti mozgu, ktoré riadia pozornosť. Vedci sa však stále snažia prísť na to, ako a prečo sa to deje.

Tím dodáva, že efektívnejšie budíky môžu dokonca zlepšiť bdelosť v mnohých ďalších situáciách, napríklad pri prevencii mikrospánku za volantom.

Zdroj: Info.sk, TM, longdom.org, rmit.edu.au
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

VČERA - 20:11Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

VČERA - 7:15Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.