• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Spánok bez vankúša: 6 následkov, ktoré spozorujete na svojej pokožke

  • 21:14 17.04.2021
  • Bratislava
Spánok bez vankúša: 6 následkov, ktoré spozorujete na svojej pokožke

Možno ste už počuli o tom, že spánok bez vankúša je prospešný pre chrbticu, ale viete, ako vplýva na zdravie vašej pokožky?

Zrejme to neznie práve pohodlne, ale spánok bez vankúša so sebou prináša viaceré benefity. Najväčšmi sa vám poďakuje pokožka na tvári, ktorá vplyvom vankúša stráca elasticitu a mladistvý vzhľad.

Týchto 6 zmien na sebe spozorujete, ak sa počas spánku vzdáte vankúša:

1. Menej vrások

K tvorbe vrások na tvári neprispieva len nedostatok spánku, ale aj to, na čom trávite celú noc – vankúš. Väčšina vankúšov sa vyrába z bavlny, ktorá je síce pohodlná, ale pri kontakte s pokožkou spôsobuje jej deformovanie, čo vedie aj k vysychaniu. Ako už iste viete, na suchej pokožke sa rýchlejšie tvoria vrásky. Spánok bez vankúša by preto mohol vyriešiť tento problém.

2. Jemnejšia pokožka

Telo sa najlepšie cíti vtedy, keď je hydratované. To isté platí pre pokožku tváre. Ako sme už spomenuli, vankúše, ale aj obliečky ukracujú kožu o vlahu, následkom čoho stráca svoj mladistvý vzhľad. Okrem vrások sa tak na nej môžu tvoriť jazvy a vplyvom sucha môže dôjsť k predčasnému starnutiu jej buniek.

3. Zdravšia pokožka

Ak je vaša pokožka citlivá a náchylná na tvorbu akné, spánok na vankúšovej obliečke pre ňu nie je najvhodnejší. Bavlnené obliečky sú drsné a spôsobujú podráždenie, na ktoré najhoršie reaguje citlivá koža. Vo vankúši sa časom tiež hromadí množstvo baktérií, ktoré môžu zhoršiť ochorenia a poruchy pokožky.

4. Rýchlejšie hojenie

Pri spánku sa telo „prepína“ do ozdravovacieho režimu, ktorý platí aj pre pokožku tváre. Tomuto procesu ale môžu brániť vankúše, v ktorých sa hromadí maz a olej z pokožky a zvyškov mejkapu. Počas spánku sa tieto látky prenášajú na kožu a spôsobujú podráždenie.

5. Žiarivejšia pokožka

Spánok na príliš mäkkom vankúši môže obmedziť prítok krvi do oblasti hlavy a tváre. Môže to vyvolať nielen bolesť krku a hlavy, ale aj suchšiu a mdlú pokožku. Slabý krvný obeh môže tiež spôsobiť fľaky na pokožke, vyrážky a drsnú textúru.

6. Menej „spánkových vrások“

Spánkové vrásky sú tie, ktoré sa vytvoria počas spánku najmä v okolí očí, a počas dňa zmiznú. Tieto prehĺbené línie vznikajú na pokožke tváre práve vplyvom tlaku vankúša na pokožku. Opakovaná tvorba takýchto vrások môže viesť k trvalému poškodeniu pokožky.

Zdroj: Info.sk, DP, brightside.me
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.