• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 23.4.2024Meniny má Vojtech
10°Bratislava

Vyšetrenie cholesterolu v krvi: Existuje lepší spôsob, ako určiť riziko infarktu

  • 20:10 18.04.2021
  • Solna
Vyšetrenie cholesterolu v krvi: Existuje lepší spôsob, ako určiť riziko infarktu

Nový test dokáže lepšie predpovedať riziko srdcového infarktu.

Pri preventívnych prehliadkach sa zvyčajne robia štandardné testy cholesterolu, ktoré zvyčajne sledujú, koľko plaku sa hromadí v tepnách, čo by mohlo viesť k srdcovým problémom. Nová štúdia publikovaná v akademickom žurnále Circulation teraz zistila, že môže existovať lepší spôsob predpovedania rizika infarktu.

Vedci vo Švédsku tvrdia, že kontrola protizápalovej funkcie „dobrého cholesterolu“ môže zlepšiť skríning kardiovaskulárnych chorôb. Pacienti so zápalovými biomarkermi by potom mohli začať užívať statíny znižujúce hladinu cholesterolu a podľa toho zmeniť svoj životný štýl.

Nová testovacia metóda meria skôr protizápalovú kapacitu HDL (lipoproteín s vysokou hustotou) ako jeho celkové množstvo v krvi. Zdravé tuky pomáhajú odstraňovať zlý LDL cholesterol (alebo lipoproteín s nízkou hustotou). Príliš veľa LDL môže viesť k vzniku zrazenín, prerušeniu prívodu krvi a vyvolaniu infarktu.

Hlavný autor štúdie Uwe Tietge z Karolinska Institute uviedol, že HDL sú veľmi zložité častice, pričom jeho funkcie bojujúce proti ateroskleróze sa nedajú analyzovať len z merania celkového množstva HDL. „Ateroskleróza [tvorba plakov v tepnách], ktorá je základom kardiovaskulárnych chorôb, sa čoraz viac považuje ako ochorenie so silnou zápalovou zložkou a hlavnou biologickou funkciou HDL je znižovanie zápalu,“ dodáva Tietge.

Menej zápalu udržuje srdce zdravé

Posudzovanie týchto hladín cholesterolu je už štandardnou klinickou praxou. Nová metóda ponúka nádej na poskytnutie ďalších informácií nezávisle od množstva cholesterolu. Vedci sa po prvý raz pozreli na to, či lepšie fungujúci HDL cholesterol zabráni vážnym srdcovým príhodám.

Vedci študovali 369 starších Holanďanov v priemere asi desať rokov. U polovice účastníkov sa počas sledovaného obdobia vyskytli srdcové choroby. Tím tiež porovnal týchto jedincov podľa veku, pohlavia, fajčenia a hladín HDL s kontrolnou skupinou 369 zdravých ľudí.

Laboratórne testy zahŕňali meranie C-reaktívneho proteínu (CRP) a schopnosti izolovaných častíc HDL ho znižovať. Autori štúdie sa tiež zamerali na to, ako efektívne HDL odstraňuje cholesterol z buniek podobných tým, ktoré sú v arteriálnych plakoch. Výsledky ukazujú, že protizápalová sila HDL je výrazne vyššia u ľudí, ktorí zostali zdraví (32%), ako u ľudí, ktorí mali kardiovaskulárnu príhodu (27%).

Lepší cholesterol znamená lepšie zdravie pre ženy

Vedci dodávajú, že toto spojenie je nezávislé od tradičných biomarkerov pre HDL cholesterol, CRP a cholesterol. Na každé 22-percentné zvýšenie schopnosti častíc HDL potlačiť zápal mali účastníci o 23% menšiu pravdepodobnosť kardiovaskulárnej príhody. Vedci dodávajú, že táto ochrana bola vyššia u žien. Tietge vo vyhlásení univerzity uvádza:

„Naše výsledky poukazujú na nové príležitosti na lepšie hodnotenie kardiovaskulárneho rizika použitím biologicky zmysluplného funkčného biomarkeru pre HDL namiesto jeho obsahu cholesterolu. Metóda na analýzu protizápalovej aktivity HDL je však v súčasnosti pomerne zložitá a náročná. Naším ďalším cieľom je preto urobiť metódu jednoduchšou a klinicky realizovateľnejšou.“

Zistenia tiež zvyšujú možnosť, že vedci môžu vyvíjať lieky na zlepšenie protizápalovej kapacity HDL a na zníženie rizika srdcových chorôb.

Zdroj: Info.sk, TM, ahajournals.org, news.ki.se
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

14:27 10.04.2024Veda

Štrkáče na kalifornskom ostrove Santa Catalina sú menšie, ale ostrejšie ako príslušníci rovnakého druhu obývajúce pevninu.

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

12:20 27.03.2024Veda

Cikády napriek svojej malej veľkosti nevylučujú moč vo forme kvapiek, ale prúdom, uvádza štúdia publikovaná v odbornom žurnále PNAS.

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

18:32 15.03.2024Veda

Tento úkaz môžete vidieť len raz za približne sedemdesiat rokov.

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

19:37 03.03.2024Veda

Vedci porovnali výkon umelej inteligencie v štandardizovaných testoch tvorivého potenciálu v porovnaní s ľuďmi.

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

21:14 29.02.2024Veda

Chromozóm Y je pre ľudskú rasu životne dôležitý. Vedci uviedli, ako sa môže vyvíjať ľudstvo bez tohto chromozómu.