• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 18.4.2024Meniny má Valér
Bratislava

Johann Gutenberg: Google si pripomína vynálezcu kníhtlače

  • 9:15 14.04.2021
  • Svet
Johann Gutenberg: Google si pripomína vynálezcu kníhtlače

Google vytvoril logo domovskej stránky na počesť Johannesa Gutenberga, vynálezcu tlačiarenského lisu.

Johannes Gensfleisch zur Laden zum Gutenberg sa narodil v nemeckom Mainze a hoci nie je známy jeho pravý dátum narodenia, mesto Mainz mu 24. júna 1400 určilo ako „oficiálny a symbolický dátum narodenia“. V ranom živote získal Johannes skúsenosti v kovorytectve, najmä v oblasti zlatníctva a razbe mincí.

Počnúc rokom 1436, vďaka svojim znalostiam z razby mincí, Gutenberg údajne upravil lis na víno tak, aby prenášal atrament na papier. Vďaka kovoryteckým schopnostiam dokázal vytvoriť každé jednotlivé písmeno pre tlač. V roku 1440 Johannes Gutenberg zdokonalil svoj výskum v oblasti tlačiarenského lisu a o 10 rokov neskôr bol tento vynález plne funkčný.

Tlačiarenský lis potom doplnil tím pracovníkov, ktorý pripravil a stlačil každú potrebnú stránku, čím sa zvýšila produkcia až na 3 600 strán za deň. Výhody tlačiarenského lisu Johannesa Gutenberga zachytili aj ostatné krajiny a do roku 1480 bolo v Európe v prevádzke viac ako 100 tlačiarní.

Johann Gutenberg získal uznanie a majetok až ku koncu života

Na snímke Gutenbergov tlačiarenský lis, Foto: Jan Schneckenhaus/Shutterstock.com

Bohužiaľ, aj keď jeho nápad prekvital, samotný Johannes Gutenberg okolo roku 1456 zbankrotoval kvôli súdnemu sporu s jeho veriteľom Johannom Fustom. Až neskôr v živote dostal Gutenberg formálne uznanie za jeho vynález. Arcibiskup Adolf von Nassau mu v roku 1465 udelil titul „Hofmann“ spolu s bohatstvom spojeným s týmto titulom. O tri roky neskôr Johannes Gutenberg zomrel a bol pochovaný v Mainze.

Google vybral tento deň na oslavu Johannesa Gutenberga z dôvodu, že 14. apríla 2000 zahájilo Gutenbergovo múzeum v Mainze výstavu na počesť vynálezcu a na oslavu 100. výročia múzea.

V samotnom sviatočnom logu vidíme ozdobný rám, vo vnútri ktorého je slovo „Google“ v tradičnom Gutenbergovom písme. Namiesto dvoch „o“ spoločnosti Google vidíme ilustrácie tradičnej tlačiarenskej techniky i samotného Johannesa Gutenberga. Pod ním je viditeľné slovo „Google“ zobrazené obrátene, ako by ste ho videli na tlačiarni.

Zdroj: Info.sk, TM, 9to5google.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pred 90 rokmi sa narodil obľúbený český herec Josef Somr

Pred 90 rokmi sa narodil obľúbený český herec Josef Somr

8:57 15.04.2024Kultúra

Patril medzi najvýraznejšie osobnosti svojej hereckej generácie. Desiatky rokov bol jedným z najobsadzovanejších českých hercov.

Karel Kryl, popredný predstaviteľ protestsongu, sa narodil pred 80 rokmi

Karel Kryl, popredný predstaviteľ protestsongu, sa narodil pred 80 rokmi

6:37 12.04.2024Kultúra

Od narodenia Karla Kryla, pesničkára a básnika, jedného z najvýznamnejších predstaviteľov protestsongu v bývalom Československu, uplynie dnes 80 rokov.

Československý zlatý slávik Peter Nagy slávi 65. narodeniny

Československý zlatý slávik Peter Nagy slávi 65. narodeniny

6:14 09.04.2024Kultúra

Sám si stále hovorí, že je pesničkár. Dnes patrí medzi popredné osobnosti československej a slovenskej hudobnej scény. Prešovský rodák Peter Nagy oslávi 65. narodeniny.

Úspešná spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková oslavuje 60. narodeniny

Úspešná spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková oslavuje 60. narodeniny

7:53 07.04.2024Kultúra

Slovenská spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková má na svojom konte takmer štyri desiatky úspešných románov.

Kapela Kiss predáva svoju obchodnú značku aj hudbu

Kapela Kiss predáva svoju obchodnú značku aj hudbu

19:25 04.04.2024Kultúra

Americká rocková kapela Kiss predáva svoju obchodnú značku, kompletnú zbierku skladieb a duševné vlastníctvo švédskej spoločnosti Pophouse Entertainment.