• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
Bratislava

Slovenské policajné autá budú inteligentnejšie

  • 14:48 20.09.2013
  • BRATISLAVA
Slovenské policajné autá budú inteligentnejšie

Na slovenských cestách budú onedlho jazdiť "inteligentné" policajné autá.

Rezort vnútra zatiaľ testuje niekoľko vozov s novými technológiami, vďaka ktorým tieto autá dokážu napríklad automaticky rozpoznať poznávacie značky áut pred sebou a odhaliť, ktoré sú kradnuté.

Ďalšie zariadenie by zase malo zabrániť, aby policajti nezneužívali autá na to, čo nesúvisí so službou. Projekt za 40 miliónov eur preplatí takmer v celej výške Európska únia.

"Táto výbava je zameraná na zvýšenie bezpečnosti nielen na našich cestách, ale aj pri výkone zákrokov policajtov," povedal v piatok minister vnútra Robert Kaliňák na stretnutí s novinármi, kde autá s novými prístrojmi aj ukázal. "Autá budú vybavené automatizovanými systémami, ktoré budú pravidelne lustrovať bez zásahu policajtov všetky poznávacie značky áut pred sebou," vysvetľoval Kaliňák.
Prepojený s Európou

Policajti si vzápätí na konzole v aute budú prezerať, či náhodu nie sú kradnuté alebo nemajú iný problém.

Systém bude prepojený aj na európske databázy, ktoré hlásia kradnuté autá. "Okamžite, ako rozpozná kradnuté auto, ohlási alarm a policajt môže zasiahnuť," povedal Kaliňák.

Súčasťou výbavy sú kamery. "Budú zaznamenávať riešenie priestupkov pred vozidlom, to znamená, že to má zásadný protikorupčný charakter," povedal minister.

Policajt teda bude riešiť priestupok pred autom, aby ho snímala kamera. "Pri priestupku, ktorý nie je zaznamenaný na videu, nepôjde o postup podľa nariadenia," zdôraznil Kaliňák a dodal, že to slúži tak na ochranu vodiča, ako aj policajta. Policajné autá budú tiež prepojené s operačnými strediskami.
Takto vybavených áut bude takmer 800

"Počas cesty na zásah bude možné dodatočne dostávať informácie o páchateľovi, o jeho pohybe, predpokladáme preto, že omnoho rýchlejšie dôjde k výmene informácií z miesta činu," pokračoval minister.

Podľa neho si tak napríklad občan odfotí situáciu na mobil, pošle ju na políciu, ktorá fotku rozpošle do jednotlivých áut.

Takto plne vybavených áut aj s lustračným systémom by malo byť 780. Ďalších asi 1600 vozidiel bude mať časť spomínanej výbavy, nebude v nich chýbať GPS a kontrola pohybu vozidla.

Podľa slov ministra Kaliňáka budú novú techniku montovať predovšetkým do relatívne nových áut, ktoré majú najazdených do 50-tisíc kilometrov a tiež do nových áut. Ostrá prevádzka sa začne od nového roka.

Projekt stojí 40 miliónov eur, 95 percent je financovaných z eurofondov. Verejné obstarávanie robil rezort vnútra ešte za prvej éry ministrovania Kaliňáka, potom projekt čakal na poskytnutie financií z ministerstva financií, keďže štát sa spolupodieľa na jeho financovaní piatimi percentami. Plná výbava v jednom aute stojí okolo desaťtisíc eur. Momentálne prístroje testujú v praxi bratislavskí policajti. Autá však budú časom jazdiť po celom Slovensku.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

VČERA - 19:25Domáce

Zásahy do ľudských práv a základných slobôd počas pandémie COVID-19 boli identifikované počas tohtotýždňovej odbornej konferencie.

SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

VČERA - 15:30Domáce

Slovenská národná strana vyzýva generálneho riaditeľa RTVS Ľuboša Machaja, aby bezodkladne vysvetlil verejnosti chyby svojho majetkového priznania.

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

VČERA - 15:17Domáce

Prezident krajiny síce nemá silné kompetencie na presadzovanie legislatívnych riešení, môže však otvárať témy a prinášať ich do politického priestoru.

Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

VČERA - 13:51Domáce

Medvedicu, ktorá útočila v Liptovskom Mikuláši, našli do 1,5 hodiny.

Karcinóm prsníka sa týka čoraz mladších žien, upozornila analýza

Karcinóm prsníka sa týka čoraz mladších žien, upozornila analýza

VČERA - 13:44Domáce

Slovensko je na popredných priečkach v úmrtnosti na karcinóm prsníka, ktorý sa týka čoraz mladších žien.