• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Prekvapivé zistenie: Liek na nechty môže pomôcť aj pri COVID-19

  • 19:37 11.04.2021
  • MÜNSTER
Prekvapivé zistenie: Liek na nechty môže pomôcť aj pri COVID-19

Liek, ktorý sa nanáša na nechty, by mohol pomôcť aj pri liečbe ochorenia COVID-19.

Nie je nezvyčajné, keď sa lieky určené na jednu diagnózu testujú aj v súvislosti s iným ochoreniami. Nová štúdia publikovaná v akademickom časopise British Journal of Pharmacology potvrdila, že aj ochranu pred COVID-19 môžeme nájsť na neobvyklých miestach. Vedci z Nemecka tvrdia, že liek používaný po celé desaťročia na liečbu infekcií nechtov na nohách môže pomôcť v boji proti koronavírusu.

Vedci z Univerzity v Münsteri tvrdia, že antifungálna látka itrakonazol dokázala v experimentoch zabiť nový koronavírus. Antidepresívum fluoxetín (Prozac) mal rovnaký účinok, no najlepšie fungoval v kombinácii s bežnejším liekom na koronavíus, remdesivirom.

Podľa nemeckých a fínskych vedcov zapojených do štúdie nové zistenia dávajú nádej k vzniku „kokteilu proti COVID-19“. Teraz dúfajú, že začnú pokusy na ľuďoch, aby dokázali, že tieto lieky sú účinné.

V experimentoch s bunkami pestovanými v laboratóriu oba lieky blokovali SARS-CoV-2. Kombinovaná liečba tiež zablokovala produkciu vírusu o viac ako 90 percent.

Vedci naďalej tvrdia, že samotné vakcíny pandémiu neskončia. Preto stále hľadajú lieky, ktoré zabránia tomu, aby sa z miernych prípadov infekcie stali závažné. Využitie už existujúcich liekov môže predstavovať lacný a bezpečný prístup k liečbe ochorenia.

Použitie osvedčených liekov však stále prináša riziká

Autori štúdie tvrdia, že použitie viac ako jedného liečiva môže byť zamerané na rôzne molekulárne dráhy COVID-19. Je to kľúčová stratégia na dosiahnutie terapeutického úspechu s nižšími dávkami liekov. Znižuje tiež pravdepodobnosť rozvoja rezistencie na lieky. Oba lieky majú klinickú licenciu a neindukujú výrazné poškodenie živých buniek v celom rozmedzí koncentrácií.

"Kombinované liečby boli tiež dobre tolerované a neboli pozorované žiadne cytotoxické účinky, keď boli bunky súčasne liečené dvojicami liekov, čo vylučuje synergickú toxicitu," píšu vedci.

Tím však varuje, že pred testovaním týchto nekonvenčných liekov na ľuďoch budú nevyhnutné dôkladné testy bezpečnosti. Vedci dodávajú:

„Kombinované lieky nesú riziko liekových interakcií, ktoré môžu viesť k zníženiu terapeutického prínosu alebo dokonca k závažným nepriaznivým účinkom. Preto je dôležité spomenúť, že v súčasnosti je známe veľké množstvo liekov, ktoré interagujú s itrakonazolom, fluoxetínom a dokonca aj remdesivirom.

Ďalej si genetická dispozícia pacienta a fyziologické alebo patofyziologické podmienky vyžadujú dôkladné vyhodnotenie vhodnej stratégie liečby. Je teda prvoradé vyhodnotiť riziká a prínosy spojené s pacientom, pretože súčasné podávanie liekov môže byť u určitých pacientov kontraindikované.“

Zdroj: Info.sk, TM, bpspubs.onlinelibrary.wiley.com, newsroom.wiley.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
NASA varuje pred plánmi Číny: Toto chce čínska vláda urobiť na Mesiaci

NASA varuje pred plánmi Číny: Toto chce čínska vláda urobiť na Mesiaci

20:47 23.04.2024Veda

NASA varuje, čo sa stane s Mesiacom, keď na ňom pristanú čínski astronauti.

Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

14:27 10.04.2024Veda

Štrkáče na kalifornskom ostrove Santa Catalina sú menšie, ale ostrejšie ako príslušníci rovnakého druhu obývajúce pevninu.

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

12:20 27.03.2024Veda

Cikády napriek svojej malej veľkosti nevylučujú moč vo forme kvapiek, ale prúdom, uvádza štúdia publikovaná v odbornom žurnále PNAS.

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

18:32 15.03.2024Veda

Tento úkaz môžete vidieť len raz za približne sedemdesiat rokov.

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

19:37 03.03.2024Veda

Vedci porovnali výkon umelej inteligencie v štandardizovaných testoch tvorivého potenciálu v porovnaní s ľuďmi.