• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 18.4.2024Meniny má Valér
10°Bratislava

Žmolky na osuškách? Takto sa ich navždy zbavíte

  • 21:19 10.04.2021
  • Bratislava
Žmolky na osuškách? Takto sa ich navždy zbavíte

Ak ste si kúpili nové osušky, ktoré ale na tele po utretí zanechávajú stopy vlákien, je dôležité sa o ne správne postarať. Vďaka tejto technike sa „žmoliek“ zbavíte.

Nové, čerstvo vypraté osušky sú skvelým zavŕšením kúpeľa, kým nezistíte, že vám na tele zanechávajú farebné stopy vlákien. Situácia sa dokonca nezlepšuje ani po niekoľkonásobnom praní a praní na vysokej teplote.

Problém vzniká kvôli voskovej aviváži, ktorá zdobí povrch väčšiny osušiek z obchodu. Jej cieľom je udržať osušky v regáloch hebké a mäkké aj niekoľko týždňov, no zároveň neprepúšťa vodu a pôsobí tiež ako zachytávač vypadnutých vlákien. Bežným praním túto vrstvu neodstránite.

Ak sa chcete zbaviť žmoliek na uterákoch a osuškách, budete okrem práčky potrebovať aj sušičku. Postup pozostáva z troch krokov, ale ak si z časových alebo iných dôvodov nemôžete dovoliť jeho verné kopírovanie, úspech dosiahnete aj pri vynechaní prvého bodu.

Začnite tým, že z osušky vyprášite toľko vlákien, koľko sa bude dať. Potom ju vložte do sušičky a spustite cyklus bez horúceho vzduchu (samozrejme predtým vyčistite filter). Ak sa vám na sušičke nedá nastaviť program bez horúceho vzduchu, zvoľte aspoň najnižšiu teplotu. Teplo totiž „uzamyká“ voskovú vrstvu na povrchu osušky.

Keď osušku vyberiete zo sušičky, opäť ju poriadne vyprášte a sledujte, koľko vlákien z nej vypadne. Ak je ich stále veľa, znovu vyčistite filter sušičky a opakujte prvý krok.

V rámci ďalšieho kroku operte samotnú osušku (alebo osušky) v horúcej vode s octom alebo sódou a pracím práškom. Ocot a sóda posilňujú účinky pracieho prášku a odstránia lepkavý povrch uterákov a všetko, čo sa na ňom stihlo zachytiť. Pre najlepšie výsledky použite polovicu až jednu celú odmerku octu alebo sódy a najviac polovicu odporúčaného množstva prášku. Rozhodne sa vyhnite aviváži.

Na záver vložte oprané osušky späť do sušičky a zvoľte cyklus s vysokou teplotou.

Zdroj: Info.sk, DP, lifehacker.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Video: Rodine sa stratil pes, takto ho našli medzi medveďmi

Video: Rodine sa stratil pes, takto ho našli medzi medveďmi

VČERA - 19:10Zaujímavosti

Dron zachytil prekvapivé zábery strateného huskyho.

Počas letnej sezóny sprístupnia aj doteraz

Počas letnej sezóny sprístupnia aj doteraz "skryté" časti Spišského hradu

VČERA - 8:55Zaujímavosti

Na Spišskom hrade pripravili na novú turistickú sezónu viacero noviniek.

Futurológ: Blížime sa k singularite, toto sa stane už o 5 rokov

Futurológ: Blížime sa k singularite, toto sa stane už o 5 rokov

VČERA - 7:06Zaujímavosti

Podľa uznávaného futurológa Raya Kurzweila, z ktorého predpovedí sa vyplnilo takmer 86 percent, technológia v roku 2029 dosiahne nový míľnik, ktorý ovplyvní aj ľudstvo.

Čo robiť, ak pri pristávaní lietadla začujete desivé zvuky?

Čo robiť, ak pri pristávaní lietadla začujete desivé zvuky?

22:09 15.04.2024Zaujímavosti

Počas pristávania lietadla sa pasažieri na palube môžu stretnúť s celým radom nepríjemných zvukov, ktoré stupňujú strach z lietania. Často sa ich však vôbec netreba báť.