• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 23.4.2024Meniny má Vojtech
11°Bratislava

Užívate doplnky proti starnutiu? Váš vek určuje najlepší čas na užívanie

  • 9:25 09.04.2021
  • WATERLOO
Užívate doplnky proti starnutiu? Váš vek určuje najlepší čas na užívanie

Kedy je najlepší čas na užívanie doplnku proti starnutiu? Vedci z University of Waterloo tvrdia, že to závisí od vášho veku.

Väčšina ľudí nepovažuje starnutie za chorobu, ale za súčasť života. Mnoho vedcov však verí, že starnutie je choroba, ktorú je možné liečiť. V roku 2015 tím medzinárodných vedcov napísal, že je „čas klasifikovať biologické starnutie ako chorobu“. Odvtedy dokonca aj Svetová zdravotnícka organizácia podnikla kroky na lepšie pochopenie procesu starnutia.

Autori novej štúdie publikovanej v akademickom žurnále iScience sa zhodujú, že starnutie je choroba a je možné ho spomaliť užívaním určitých doplnkov. Konkrétne sa zamerali na dva doplnky nikotínamid mononukleotid (NMN) a Resveratrol. Oba doplnky boli v posledných rokoch intenzívne skúmané pre ich metabolické výhody a schopnosti podporovať dlhovekosť.

Optimálny čas na užívanie doplnkov sa líši podľa veku

Pomocou zložitého matematického modelu vedci dospeli k záveru, že mladí ľudia by mali užívať doplnky NMN šesť hodín po prebudení, aby získali čo najväčší úžitok. U Resveratrolu tím odporúča, aby mladí ľudia užívali tieto doplnky v noci. Štúdia naopak zistila, že starší dospelí by mali užívať Resveratrol popoludní. Mehrshad Sadria v stanovisku univerzity uviedol:

„Je skutočne dôležité pokúsiť sa zmeniť túto nesprávnu paradigmu, že starnutie nie je liečiteľné. Nemali by sme uvažovať ako pred 30 rokmi, keď sme si mysleli, že akonáhle sa človek dostane do svojich 70 alebo 80 rokov, musí byť letargický a chorľavý.

Môžeme brať tieto lieky, ktoré môžu predĺžiť našu životnosť a zlepšiť naše zdravie. Táto štúdia je prvým krokom k pochopeniu toho, kedy je najlepší čas pre mladých ľudí a starších ľudí na užívanie týchto doplnkov výživy.“

Matematický model použitý v štúdii bol navrhnutý tak, aby simuloval cirkadiánne rytmy a metabolizmus myšej pečene. Model bol nastaviteľný, a teda schopný simulovať funkciu pečene myši v akomkoľvek veku.

„Čas, kedy jete, čo jete, čas, kedy spíte a čas, kedy cvičíte, sú všetko faktory, ktoré môžu mať vplyv na vaše telo, to, ako starnete a ako žijete,“ uzatvára spoluautorka štúdie Anita Layton. Ľudia by podľa nej mali byť pozorní voči času, kedy jedia a zabezpečiť, aby to bolo v súlade s inými vecami v ich prostredí, ktoré ovplyvňujú ich vnútorne hodiny, ako je vystavenie svetlu. Ak tak ľudia nerobia, môže to spôsobovať konflikty v telesných systémoch.

Zdroj: Info.sk, TM, sciencedirect.com, uwaterloo.ca
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.