• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

Rusko žiada Slovensko o vrátenie vakcín

  • 17:03 08.04.2021
  • Moskva
Rusko žiada Slovensko o vrátenie vakcín

Ruský fond priamych investícií požiadal vládu SR o vrátenie vakcíny Sputnik V.

Ruský fond priamych investícií (RFPI) požiadal Slovensko o vrátenie dodávky vakcíny Sputnik V. V oznámení zverejnenom na oficiálnom účte RFPI na sociálnej sieti Twitter sa píše, že sa tak stalo pre porušenie zmluvy. Minister financií a expremiér SR Igor Matovič na sociálnej sieti potvrdil, že RFPI "nás požiadali o vrátenie Sputnika a ukončenie zmluvy".

Slovensko podľa RFPI porušilo zmluvu tým, že Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) zadal testovanie ruskej vakcíny laboratóriu, ktoré nie je súčasťou siete oficiálnych laboratórií EÚ.

RFPI (...) poslal 6. apríla 2021 list, v ktorom žiada (vládu SR) o vrátenie vakcíny z dôvodu opakovaného porušenia zmluvy,“ uvádza sa v tvíte, z ktorého citovala agentúra RIA Novosti. Vrátená vakcína bude podľa RFPI použitá v iných krajinách.

TASS pritom uvádza, že RFPI požiadal slovenskú vládu o zaslanie vakcíny do laboratória certifikovaného EÚ.

RFPI vo svojom stanovisku deklaruje, že „všetky dávky Sputnika V sú rovnako kvalitné a prechádzajú prísnou kontrolou kvality v Gamalejovom inštitúte“. Kvalitu Sputnika V podľa RFPI potvrdili regulačné orgány z 59 krajín sveta.

Výkonný riaditeľ RFPI Kirill Dmitrijev absolvoval vo štvrtok v Moskve stretnutie s ministrom financií SR Igorom Matovičom.

Na oficiálnom twitterovom konte ruskej vakcíny @sputnikvaccine sa píše, že RFPI „je naďalej odhodlaný pomôcť Slovákom zaočkovať sa vakcínou Sputnik V.“

Cieľom pracovného stretnutia bolo doriešenie technických záležitostí súvisiacich s realizáciou dodávok tejto vakcíny na Slovensko, ozrejmilo ministerstvo financií SR. O výsledku pracovnej cesty má Matovič informovať v piatok (9.4.) dopoludnia.

Slovenský Štátny ústav pre kontrolu liečiv vo štvrtok oznámil, že výrobca Sputnika V mu nedodal približne 80 percent dát nevyhnutných na jeho zhodnotenie. Ako informovala jeho šéfka Zuzana Baťová, nedostatok a nekonzistentnosť údajov neumožnili prijatie záveru o pomere prínosov a rizík vakcíny.

ŠÚKL uviedol, že podľa dokumentov, ktoré výrobca predložil Európskej liekovej agentúre (EMA), vyplýva, že lieková forma vakcíny dovezená na Slovensko nie je a nebude zhodná s hotovým liekom, ktorý EMA posudzuje.

„Šarže vakcíny použité v predklinických testoch a klinických štúdiách publikovaných v časopise Lancet nemajú rovnaké charakteristiky a vlastnosti ako šarže vakcíny dovezené na Slovensko,“ zdôraznila Baťová.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
USA: Senát schválil dlho odkladanú pomoc pre Ukrajinu

USA: Senát schválil dlho odkladanú pomoc pre Ukrajinu

DNES - 5:23Zahraničné

Americký Senát v utorok neskoro večer schválil balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 61 miliárd dolárov.

Spojené štáty chcú vidieť skutočný pokrok pred obnovením financovania UNRWA

Spojené štáty chcú vidieť skutočný pokrok pred obnovením financovania UNRWA

VČERA - 21:58Zahraničné

Spojené štáty chcú vidieť "skutočný pokrok" predtým, ako obnovia financovanie Agentúry OSN pre palestínskych utečencov, oznámil v utorok Biely dom.

Grécko postihlo nové znečistenie saharským prachom

Grécko postihlo nové znečistenie saharským prachom

VČERA - 21:57Zahraničné

Mračná prachu zo Sahary pokryli v utorok Atény a ďalšie grécke mestá.

Pentagón je pripravený poslať Ukrajine prvú časť schválenej vojenskej pomoci

Pentagón je pripravený poslať Ukrajine prvú časť schválenej vojenskej pomoci

VČERA - 21:56Zahraničné

Pentagón je pripravený poslať Ukrajine vojenskú pomoc v hodnote jednej miliardy dolárov, uviedli v utorok viacerí predstavitelia americkej vlády.

Macron tvrdí, že Seina je čoraz čistejšia a chce si v nej zaplávať

Macron tvrdí, že Seina je čoraz čistejšia a chce si v nej zaplávať

VČERA - 21:54Zahraničné

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať, píše agentúra AFP.