• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

V Kanade útočí neznáma mozgová porucha, lekári nepoznajú jej príčinu

  • 21:37 01.04.2021
  • Moncton
V Kanade útočí neznáma mozgová porucha, lekári nepoznajú jej príčinu

Viac ako 40 Kanaďanov postihlo ochorenie mozgu, ktorého pôvod je zatiaľ neznámy.

Štátni zástupcovia kanadskej provincie New Brunswick na tlačovej konferencii v marci 2021 informovali verejnosť, že zaznamenali 43 prípadov (35 potvrdených a 8 pravdepodobných) progresívneho ochorenia pacientov, ktoré sa prejavuje neurologickým poškodením. Tajomníčka oddelenia zdravotníctva v New Brunswicku Jennifer Russellová pritom potvrdila, že pravdepodobne ide o „nové ochorenie“.

Choroba, ktorej pôvod zostáva neznámy, postihla ľudí z rôznych vekových kategórií a zázemí. V najväčšom zastúpení sa vyskytuje vo východnej časti kanadskej provincie. Jej prítomnosť nezaznamenali v žiadnej inej časti Kanady alebo v inom štáte.

Prvý známy prípad ochorenia pochádza z roku 2015, ale počet pacientov začal rásť až v posledných rokoch.

Predseda kanadskej Strany zelených David Coon kritizuje ministerstvo zdravotníctva za netransparentnosť pri zverejňovaní informácií o ochorení. Podľa Coona sa počet prípadov výrazne zvýšil v roku 2019, keď ich bolo potvrdených 11, a v roku 2020, keď potvrdili ďalších 24. „Prečo sa Newbrunswickčania dozvedajú o týchto prípadoch až teraz?“ pýta sa v roku 2021 Coon.

Časté sú zmeny nálady aj halucinácie

Ochorenie sa prejavuje niekoľkými neurologickými príznakmi. Pacienti sa stretávajú so zmenami nálady, poruchami spánku, nevysvetliteľnou bolesťou, halucináciami, problémami s rovnováhou a závažnou bolesťou svalov.

Podľa Russellovej sa príznaky neznámeho ochorenia podobajú na Creutzfeldtovu-Jakobovu chorobu. Ide o zriedkavé smrteľné ochorenie mozgu spôsobené priónmi, ktoré sa správajú ako nositelia infekcie.

Niektoré ochorenia zapríčinené priónmi môžu vzniknúť po skonzumovaní mozgového tkaniva nakazeného zvieraťa. Creutzfeldtovu-Jakobovu chorobu a ďalšie podobné ochorenia ale hneď na začiatku vylúčili laboratórne testy. Je teda možné, že ide o nové priónové ochorenie alebo celkom novú diagnózu, ktorá nemá s priónmi nič spoločné.

Portál CBC uvádza, že Kanaďania vyšetrujú aj toxíny v životnom prostredí. Potenciálnym škodcom môže byť neurotoxín BMAA, ktorý produkujú baktérie v morských plodoch. Nebezpečenstvo môže predstavovať aj kyselina domoová, ktorú vytvárajú riasy zhromažďujúce sa v lastúrach, sardinkách a ančovičkách.

„Zatiaľ sa nám nepodarilo identifikovať príčinu, ale všetko, čo sme dosiaľ analyzovali, naznačuje tomu, že ide o environmentálny faktor, s ktorým človek prichádza do kontaktu cez jedlo, vodu, vzduch, profesionálne činnosti alebo voľnočasové aktivity,“ uviedol pre vestník Medscape Medical News neurológ Alier Marrero z Nemocničného centra Dumontovej univerzity v Monctone.

Podľa Marrera svedčí o environmentálnej príčinnosti aj geografické zoskupenie jednotlivých prípadov. „Ale keďže nám stále chýbajú údaje o celej provincii, je priskoro sa o tom rozprávať.“

Zdroj: Info.sk, DP, cbc.ca, iflscience.com, youtube.com, medscape.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
NASA varuje pred plánmi Číny: Toto chce čínska vláda urobiť na Mesiaci

NASA varuje pred plánmi Číny: Toto chce čínska vláda urobiť na Mesiaci

20:47 23.04.2024Veda

NASA varuje, čo sa stane s Mesiacom, keď na ňom pristanú čínski astronauti.

Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

14:27 10.04.2024Veda

Štrkáče na kalifornskom ostrove Santa Catalina sú menšie, ale ostrejšie ako príslušníci rovnakého druhu obývajúce pevninu.

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

12:20 27.03.2024Veda

Cikády napriek svojej malej veľkosti nevylučujú moč vo forme kvapiek, ale prúdom, uvádza štúdia publikovaná v odbornom žurnále PNAS.

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

18:32 15.03.2024Veda

Tento úkaz môžete vidieť len raz za približne sedemdesiat rokov.

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

19:37 03.03.2024Veda

Vedci porovnali výkon umelej inteligencie v štandardizovaných testoch tvorivého potenciálu v porovnaní s ľuďmi.