• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Pozor na omega-3 mastné kyseliny. U týchto ľudí rybí olej zvyšuje riziko chorôb

  • 19:34 05.04.2021
  • Svet
Pozor na omega-3 mastné kyseliny. U týchto ľudí rybí olej zvyšuje riziko chorôb

Doplnky s rybím olejom môžu v skutočnosti zhoršovať kardiovaskulárne zdravie.

Rybí olej patrí medzi populárne doplnky stravy pre vysoký obsah omega-3 mastných kyselín, ktoré majú množstvo zdravotných výhod vrátanie zlepšenia zdravia srdca. Nová štúdia však bohužiaľ zistila, že tieto výhody pocítia iba ľudia s určitou genetickou výbavou. Vedci z University of Georgia tvrdia, že rybí olej môže dokonca zvyšovať riziko srdcových chorôb. Tieto zistenia publikovali v akademickom časopise PLOS Genetics.

Autor štúdie Kaixiong Ye poznamenáva, že rybí olej a omega-3 mastné kyseliny sú známe účinkom na triglyceridy. Je to druh tuku v krvi a kľúčový marker kardiovaskulárnych chorôb. Štúdia síce zistila, že u niektorých ľudí užívanie omega-3 mastných kyselín zníži hladinu triglyceridov, ale výsledky nie sú univerzálne. Ako uvádza Kaixiong Ye vo vyhlásení univerzity:

„Už niekoľko desaťročí vieme, že vyššia hladina omega-3 mastných kyselín v krvi je spojená s nižším rizikom srdcových chorôb. Zistili sme, že suplementácia rybieho oleja nie je dobrá pre všetkých; záleží na vašom genotype. Ak máte špecifické genetické pozadie, potom doplnenie rybieho oleja pomôže znížiť vaše triglyceridy. Ale ak nemáte správny genotyp, užívanie doplnku s obsahom rybieho oleja v skutočnosti zvyšuje vaše triglyceridy.“

Rybí olej funguje len pre istý genotyp

Vedci skúmali štyri rôzne tuky v krvi: lipoproteín s vysokou hustotou, lipoproteín s nízkou hustotou, celkový cholesterol a triglyceridy. Vedci tvrdia, že všetky tieto lipidy sú biomarkery kardiovaskulárneho zdravia a rizika chorôb. Údaje pochádzajú od 70 000 účastníkov UK Biobank, rozsiahlej štúdie genetických a zdravotných informácií, ktorá zahŕňala pol milióna ľudí.

Autori štúdie rozdelili vzorky do dvoch skupín - tí, ktorí doplnky výživy z rýb užívali (asi 11 000 ľudí), a účastníkov, ktorí nie. Vedci po testoch sekvenovania celého genómu odhalili kľúčovú variáciu v géne GJB2. Vedci tvrdia, že ľudia s genotypom AG môžu znížiť triglyceridy užívaním doplnkov s rybím olejom. Jedinci s genotypom AA však užívaním doplnkov s omega-3 mastnými kyselinami mierne zvyšujú túto hladinu tukov v krvi. Tím nemohol definitívne určiť, čo sa stane s ľuďmi, ktorí užívajú rybí olej a majú tretí genotyp, GG.

Je potrebné vykonať genetické testy

Ako však zistíte, aký máte genotyp? Ye hovorí, že vďaka nárastu spoločností zaoberajúcich sa genetickým testovaním môžu spotrebitelia zistiť aj tento údaj. Jednou z prekážok je, že spoločnosti zatiaľ neposkytujú informácie o konkrétnych genetických variantoch. Podľa vedcov by technicky zdatný zákazník mal byť schopný stiahnuť si svoje údaje od testovacej spoločnosti. Ye hovorí, že ID variantu špecifického genotypu je rs112803755 (A> G).

Vedci tvrdia, že ich objavy vysvetľujú, prečo toľko štúdií spochybňuje schopnosť rybieho oleja zlepšovať zdravie srdca. Ako vysvetlil Ye:

"Jedným z možných vysvetlení je, že tieto klinické štúdie nezohľadňovali genotypy účastníkov. Niektorým účastníkom to môže prospieť, iným nie, takže ak ich zmiešate a urobíte analýzu, nevidíte dopad.“

Po nájdení tohto špecifického génu, ktorý určuje reakciu tela na rybí olej, plánujú vedci testovať priame účinky medzi týmito doplnkami stravy a kardiovaskulárnymi chorobami. Ako dodáva Ye:

„Personalizácia a optimalizácia odporúčaní na doplnenie rybieho oleja na základe jedinečného genetického zloženia človeka môže zlepšiť naše chápanie výživy a viesť k významnému zlepšeniu ľudského zdravia a pohody.“

Zdroj: Info.sk, TM, journals.plos.org, news.uga.edu
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.