• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

Ľudia narodení v týchto mesiacoch sú náchylnejší na vznik alergií

  • 19:37 02.04.2021
  • Southampton
Ľudia narodení v týchto mesiacoch sú náchylnejší na vznik alergií

Alergie, mesiac narodenia a genetika spolu súvisia. Čo to pre vás znamená a ktorí ľudia sú podľa tohto vzorca častejšie postihnutí alergiou?

Vedci sa už dlhé roky zhodujú na tom, že ľudia, ktorí sa narodili v jesenných a zimných mesiacoch, sú náchylnejší na vznik alergie ako tí, ktorí sa narodili na jar alebo v lete. Na to, ako je to možné, sa pozrela skupina výskumníkov zo Spojených štátov e Európy.

DNA každého z nás obsahuje špecifické markery, ktoré rozhodujú o našej váhe, výške, zmenách nálady, či dokonca riziku dedičných ochorení, ako je schizofrénia. Tieto markery, ktoré možno označiť ako epigenetické, podľa nových zistení rozhodujú aj o tom, či nám hrozí alergia alebo nie.

„Epigenetické ukazovatele regulujú genetické prejavy bez toho, aby pritom menili príslušnú časť DNA,“ vysvetľuje vedúca autorka štúdie doktorka Gabrielle Lockettová. Prejav znaku niektorého z génov je proces, pri ktorom sa informácia uložená v DNA prekladá do pokynov na vytvorenie bielkovín či iných molekúl.

Podľa Lockettovej sa obdobie narodenia, fajčenie, hladovanie alebo spoločenské zázemie a ďalšie prvky života môžu podpísať na zmene niektorých epigenetických markerov a môžu viesť k zmene prejavu genetických znakov.

Vedkyňa v rámci svojho výskumu skúmala vzorky DNA 367 dospelých Angličanov, pričom najväčšiu pozornosť venovala metylácii DNA. Ide o typ epigenetického markera, ktorý pomáha k bezproblémovému deleniu zdravých buniek a dokáže aktivovať alebo deaktivovať gény (napríklad tie, ktoré spôsobujú rakovinu).

Vedcov zaujímalo, či sa niektoré markery spájajú s obdobím, keď sa človek narodil, a či môžu prispieť k vzniku alergií. „Zistili sme, že áno, metylácia DNA sa v konkrétnych oblastiach genómu konzistentne spája s časom narodenia,“ uvádza Lockettová. „Takisto sme zistili, že tieto vrodené sezónne epigenetické markery súvisia s prejavmi genetických znakov a môžu viesť až k vzniku alergického ochorenia.“

Podobné výsledky sa podľa Lockettovej podarilo preukázať aj pri rovnakej štúdii na skupine 8-ročných detí z Holandska. Markery neboli prítomné jedine u testovaných novorodencov, čo podľa vedkyne znamená, že k tvorbe epigenetických markerov dochádza po narodení, možno aj ako výsledok vplyvu životného prostredia.

Spojenie medzi časom narodenia a rizikom alergie možno aplikovať na rôzne druhy tohto ochorenia. Okrem častej sennej nádchy sú ľudia narodení na jeseň a v zime náchylnejší aj na alergie z jedla, astmu a ekzémy. „Znamená to, že čas narodenia má súvis so vznikom alergie vo všeobecnosti: Efekt sa neobmedzuje len na sezónne alergie,“ uzatvára Lockettová.

Za častejším vznikom alergií u ľudí narodených v druhej polovici roka môže stáť niekoľko príčin. Lockettová napríklad hovorí o nedostatku slnečného svetla, a teda aj vitamínu D počas zimných a jesenných dní. Ďalšou možnosťou je nižšie množstvo sezónnych alergénov (peľ, prachové roztoče) a vek, v ktorom sa dieťa prvýkrát nakazí sennou nádchou (častejšie k tomu dochádza v zime) počas zimy. V hre je aj sezónna dostupnosť ovocia a zeleniny, ktoré jedia tehotné matky, a ktoré vplývajú aj na výživu bábätka.

Zdroj: Info.sk, DP, wiley.com, howstuffworks.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.