• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Táto veková skupina má vyššie riziko opätovnej nákazy novým koronavírusom

  • 19:35 04.04.2021
  • Svet
Táto veková skupina má vyššie riziko opätovnej nákazy novým koronavírusom

Istá skupina ľudí je viac ohrozená tým, že COVID-19 dostane opakovane.

Ak ste mladší ako 65 rokov a prekonali ste COVID-19, je pravdepodobné, že ste pred ochorením chránení, najmenej šesť mesiacov po infekcii. Ale ľudia nad 65 rokov sú vystavení vyššiemu riziku opätovnej nákazy.

Podľa novej štúdie je ochrana pred opakovanou infekciou u dospelých vo veku 65 rokov a starších približne 47 percent. U mladších ľudí je ochrana pred opätovnou infekciou približne 80 percent.

Štúdia publikovaná v akademickom časopise Lancet tiež zistila, že imunita a ochrana pred COVID-19 budú trvať najmenej šesť mesiacov po infekcii.

„V našej štúdii sme nezistili nič, čo by naznačovalo, že ochrana pred reinfekciou klesá do šiestich mesiacov od prekonania COVID-19,“ povedala spoluautorka štúdie Daniela Michlmayr.

Pri príbuzných koronavírusoch SARS a MERS pretrváva imunitná ochrana až 3 roky. Podľa Michlmayrovej je potrebná priebežná analýza COVID-19, aby sme pochopili, aké sú rizika reinfekcie.

Po prekonaní COVID-19 ste niekoľko mesiacov chránení, neplatí to však pre všetkých

Štúdia analyzovala údaje z PCR testov na COVID-19 od 4 miliónov ľudí v Dánsku v časovom období od marca do decembra 2020.

Ukazuje sa, že väčšina ľudí, ktorí sa zotavili z infekcie COVID, bola chránená pred opätovnou infekciou. Iba 0,65 percenta malo znova pozitívne testy, čo znamená, že asi 1 z 200 ľudí mal pozitívny test na COVID-19 dvakrát.

Seniori sú náchylnejší na reinfekciu koronavírusmi, pretože starnutie je všeobecne kľúčovým faktorom závažnosti ochorenia. Spoluautor štúdie Steen Ethelberg povedal:

„Naša štúdia potvrdzuje to, čo naznačovalo množstvo ďalších: reinfekcia COVID-19 je u mladších a zdravých ľudí zriedkavá, ale starším ľuďom hrozí väčšie riziko opätovného nakazenia.

Pretože u starších ľudí je tiež vyššia pravdepodobnosť, že sa u nich vyskytnú príznaky závažného ochorenia, a bohužiaľ že zomrú, naše zistenia objasňujú, aké dôležité je uskutočňovať politiky na ochranu starších ľudí počas pandémie.“

Podľa Ethelberga výsledky zdôrazňujú dôležitosť dodržiavania opatrení, aj keď už ľudia COVID-19 prekonali. Z dôvodu obmedzení klinických informácií však zatiaľ nie je jasné, či závažnosť symptómov COVID-19 ovplyvňuje ochranu pacientov pred opätovnou infekciou.

Zdroj: Info.sk, TM, thelancet.com, sciencenews.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.