• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
15°Bratislava

Foto: Po tejto vakcíne sa môžu objavovať zvláštne kožné problémy

  • 20:52 27.03.2021
  • Svet
Foto: Po tejto vakcíne sa môžu objavovať zvláštne kožné problémy

U viacerých ľudí sa prejavila oneskorená kožná reakcia po očkovaní proti COVID-19.

Niektorí ľudia môžu mať oneskorenú kožnú reakciu po prvej dávke vakcíny proti COVID-19 od spoločnosti Moderna. Zatiaľ čo čoraz väčšia časť populácie postupne dostáva vakcínu, prichádzajú ďalšie štúdie, ktoré sa zameriavajú na nové alebo rozšírené vedľajšie účinky očkovania.

Podľa vedcov je dôležité výsledky komunikovať verejnosti, aby bola informovaná o vedľajších účinkoch a zbytočne sa neobávala očkovania kvôli nečakaným komplikáciám. Komunikácia s verejnosťou pomáha zabrániť tomu, aby boli ľudia nedôverčiví voči vakcinácii.

Štúdia klinických údajoch z 3 fázy skúšok vakcíny od spoločnosti Moderna ukazuje, že u 244 z 30 420 účastníkov došlo po prvej dávke k oneskorenej kožnej reakcii. Výskumný tím poukázal na to, že klinickí lekári musia pripraviť svojich pacientov na možné vedľajšie účinky prvej dávky vrátane veľkých, červených, niekedy vyvýšených, svrbiacich alebo bolestivých vyrážok. Prvá autorka štúdie Kimberly Blumenthal uviedla:

"Či už sa vám v mieste vpichu ihneď vyskytla vyrážka alebo táto oneskorená kožná reakcia, žiadny z týchto stavov by vám nemal zabrániť v podaní druhej dávky vakcíny.

Naším bezprostredným cieľom je informovať lekárov a ďalších poskytovateľov starostlivosti o tejto možnej oneskorenej reakcii, aby neboli znepokojení, ale naopak dobre informovaní a vybavení na to, aby svojim pacientom zodpovedajúcim spôsobom poradili.“

Vedci v štúdii poskytli sériu fotografií pacientov s oneskorenou precitlivenosťou kože v reakcii na vakcínu od Moderny. Závažnosť a rozsah reakcií sa veľmi líšil. Boli zaznamenané vyrážky na paži, papuly (vyvýšené hrčky na koži) na dlani a prstoch, abnormálny opuch s tekutinou a lézie.

Nežiaduce reakcie začali od štyroch do 11 dní po prvej dávke vakcíny. Väčšina pacientov bola liečená antihistaminikami a ľadom, niektorí pacienti však museli užívať kortikosteroidy buď orálne, topicky alebo oboma spôsobmi. Jeden prípad bol však nesprávne liečený antibiotikami. Ako vysvetlila spoluautorka štúdie Erica Shenoy:

"Oneskorenú kožnú precitlivenosť si môžu klinickí lekári aj pacienti zameniť s kožnou infekciou. Tieto typy reakcií však nie sú infekčné, a preto by sa nemali liečiť antibiotikami.“

Títo pacienti sa zotavili z nepriaznivých účinkov priemerne 6 dní po objavení sa príznakov. Asi polovica pacientov mala opakujúce sa reakcie dva dni po podaní druhej dávky.

U nikoho sa však neprejavila horšia reakcia po druhej dávke vakcíny. Biopsia kože preukázala oneskorenú hypersenzitívnu imunitnú reakciu, ktorá sa často vyskytuje v reakciách na lieky.

Spoluautorka štúdie Esther Freeman dodala, že u väčšiny ľudí sú tieto kožné problémy spojené s imunitným systémom tela, ktorý začal pracovať. Tieto údaje poskytujú cenné informácie a nemali by ľudí odradiť od očkovania.

Zdroj: Info.sk, TM, nejm.org, news-medical.net
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kofeín ovplyvňuje riziko autizmu, varujú vedci

Kofeín ovplyvňuje riziko autizmu, varujú vedci

DNES - 8:56Zdravie

Káva môže mať vplyv na rozvoj autizmu u detí.

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

7:22 26.03.2024Zdravie

Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

19:49 21.03.2024Zdravie

Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

20:13 18.03.2024Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

9:06 18.03.2024Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.