• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

24-hodinový postup, ako ešte v zárodku poraziť demenciu

  • 7:23 26.03.2021
  • Bratislava
24-hodinový postup, ako ešte v zárodku poraziť demenciu

Malé zmeny toho, čo robíte, jete a pijete, dokážu spraviť veľa v rámci prevencie demencie.

Výskumy hovoria hneď o niekoľkých spôsoboch, ako sa dá včas vyhnúť neurodegeneratívnemu ochoreniu demencia. O demencii sa väčšinou hovorí opačným spôsobom – ľuďom sa radí, čomu sa vyhnúť, aby ju nedostali. Preto sme sa rozhodli spraviť opak a ukázať vám, čo by ste počas dňa mali robiť, aby ste si udržali zdravie aj v starobe.

7:00 Na raňajky si dajte ovsenú kašu

Zdravá strava vie výrazne prispieť k zníženiu rizika demencie a Alzheimerovej choroby nehľadiac na vek. Osvojte si preto už dnes zvyk raňajkovať zdravo. Môžete si napríklad pripraviť mliekom zaliate ovsené vločky s ovocnou prílohou a jogurtom.

7:30 Čistite aj medzizubné priestory

Univerzita v Strednom Lancashire publikovala výskum, podľa ktorého je možné, že zanedbanie ústnej hygieny vedie k prieniku baktérií do krvného obehu, čo môže prispieť k vzniku demencie. Zuby by sme si preto mali umývať aspoň dvakrát za deň a netreba zabúdať aj na medzizubné priestory, ktoré čistíme kefkou alebo zubnou niťou.

8:30 Pešo do práce

Ak nepracujete ďaleko od domu, na cestu do práce nevyužívajte auto ani prostriedky hromadnej dopravy. Pri ceste autobusom aspoň vystúpte o zastávku skôr. Aj takáto denná aktivita prispieva k znižovaniu krvného tlaku a udržiavaniu zdravej váhy. Obidva faktory znižujú riziko demencie a ďalších vážnych ochorení.

9:30 Dajte si kávu

Pitie kávy je prospešné v mnohých ohľadoch, a ukázalo sa, že pomáha aj zdraviu mozgu. Počas prestávky v práci sa preto nebojte podporiť svoje sústredenie jednou či dvoma šálkami.

10:00 Vstaňte od práce

Dlhodobé sedenie nie je zlé len pre chrbticu a nohy, ale aj mozog. Aj v sedavej práci by ste preto mali aspoň raz za hodinu vstať zo stoličky a poprechádzať sa napríklad po kancelárii alebo chodbe. Ideálne vyjdite na prechádzku von z budovy.

11:00 Zastavte chuť na sladké pomocou arašidového masla

Nahraďte sladkosti zdravou alternatívou. Celozrnný chlieb s arašidovým maslom vás dostatočne nasýti a dodá vám množstvo živín a vitamínov. Skvele sa hodí ako olovrant do práce či školy.

12:00 Vylúštite krížovku

Ak si počas dňa nájdete čas, určite ho venujte mozgovému tréningu. Skvelým nástrojom na to sú krížovky. Ak ich práve nemáte poruke, prečítajte si noviny.

13:00 Dajte si fazuľovú polievku

Takzvaná MIND diéta, ktorá je stvorená na podporovanie zdravej funkcie mozgu, odporúča týždenne skonzumovať aspoň tri porcie strukovín. Tie viete skvele uplatniť pri varení fazuľovej alebo šošovicovej polievky, ku ktorej sa opäť hodí krajec celozrnného chleba.

15:30 Vyhnite sa jedlám z automatu

Pracovné poobedie je charakteristické ubúdaním energie, a tak si telo pýta cukor. Nesplňte mu túto požiadavku nezdravou sódou alebo čokoládou z automatu či bufetu. Dajte si namiesto toho jablko, hrsť orieškov alebo zeleninový šalát.

18:00 Porozprávajte sa so známymi

Osamelosť je jeden z faktorov, ktoré prispievajú k vzniku demencie. Život v izolácii totiž znižuje mozgovú aktivitu, čím zvyšuje riziko problémov s pamäťou. Ak sa nemôžete s priateľmi či rodinou stretnúť priamo, aspoň im raz za deň zavolajte alebo napíšte.

19:00 Na večeru si dajte rybu, alkohol vynechajte

Ryby sú skvelá prevencia vzniku demencie, pretože podporujú mozgovú aktivitu. Navyše sú ľahké, takže nezaškodia ani na večeru. Pohár vína ale radšej vynechajte, pretože pôsobí negatívne na pamäť a ďalšie oblasti mozgovej aktivity.

22:00 Čas na spánok

Nepravidelný spánkový režim, časté budenie či nespavosť prispievajú k vzniku mozgových porúch, a teda aj demencie. Zvyknite si preto zaspávať aj vstávať každý deň v rovnakom čase.

Zdroj: Info.sk, DP, nih.gov, uclan.ac.uk, cdc.gov, thesun.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.