• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 16.4.2024Meniny má Dana, Danica
Bratislava

Slovensku sa bude hospodársky dariť viac, ako sa očakávalo

  • 16:40 19.09.2013
  • BRATISLAVA
Slovensku sa bude hospodársky dariť viac, ako sa očakávalo

Hospodársky rast bude na Slovensku v tomto roku rýchlejší, ako sa pôvodne očakávalo.

Tvrdí to rezort financií, ktorý vo svojej aktuálnej septembrovej prognóze navýšil odhad rastu hrubého domáceho produktu na tento rok oproti júnovej prognóze o 0,3 percentuálneho bodu na 0,8 %.

Pre budúci rok rezort financií nateraz ponecháva výhľad bez zmeny, s rastom na úrovni 2,2 %. Rast hospodárstva by pritom mal ďalej zrýchľovať na 2,9 % v roku 2015 a 3,1 % v roku 2016.

"Priaznivejší vývoj v eurozóne pomáha slovenskej ekonomike udržať si exportnú výkonnosť a zlepšuje jej vyhliadky. Popri raste vývozov sa vďaka rastúcej spotrebiteľskej dôvere a nižšiemu rastu cien začína oživovať i domáca spotreba," uvádza v komentári k prognóze Inštitút finančnej politiky pri ministerstve financií.

"Je to dobrá správa pre Slovensko, dobrá správa pre zamestnanosť, zamestnávateľov aj zamestnancov," uviedol na štvrtkovom brífingu k zverejnenej prognóze minister financií Peter Kažimír.

Rast má pozitívny vplyv na dane

Ten zároveň dodáva, že lepšie čísla hospodárskeho rastu znamenajú aj pozitívny vplyv na daňové základne.

Inými slovami, štát zrejme v tomto roku nebude potrebovať dodatočné úsporné opatrenia, keďže príjmy z daní by mali byť mierne vyššie, ako sa pôvodne čakalo. Podľa denníka Pravda by si totiž príjmová stránka rozpočtu mala vďaka pozitívnejším makroúdajom polepšiť o 100 mil. eur.

Hlavným motorom rastu slovenského hospodárstva má naďalej zostať čistý export, ktorý zrýchli aj vďaka priaznivej situácii u našich obchodných partnerov. Ekonomike bude podľa inštitútu navyše pomáhať aj oživenie spotreby, ktorá vzrástla prvýkrát po štyroch rokoch.

"Domácnosti postupne zvyšujú svoju spotrebu, najmä vďaka nižšej inflácii a zlepšenej dôvere v budúci vývoj hospodárstva," uvádza sa v komentári. Rast ekonomiky bude tlmiť vývoj investícií a znižovanie výdavkov verejnej správy.

"Domáca spotreba je príjemným prekvapením, lebo po štyroch rokoch išla smerom nahor. Za jej oživením je zvýšená dôvera spotrebiteľov vo vývoj a silu slovenskej ekonomiky a pokles rastu cien. Slovenskí spotrebitelia sú tým pádom ochotní viac míňať," dodal Kažimír.

Trh práce to však zatiaľ neovplyvní

Ani mierne zlepšenie výhľadu rastu hrubého domáceho produktu však zatiaľ neznamená výraznejší obrat na trhu práce.

Zamestnanosť v tomto roku klesne o 1 % a miera nezamestnanosti by mala dosiahnuť podľa prognózy rezortu financií 14,5 %. Postupne by mala začať klesať až v roku 2014.

Výraznejší pokles nezamestnanosti a rast zamestnanosti možno podľa ministerstva očakávať až v roku 2015 spolu s rýchlejším oživením ekonomiky. V roku 2015 sa pritom očakáva nezamestnanosť na úrovni 13,6 %. Reálna mzda sa po dvoch rokoch poklesu v tomto roku zvýši o 0,9 %, v ďalších rokoch by jej dynamika mala ešte mierne pridať.

Podľa rezortu financií nás pritom v najbližších rokoch čaká obdobie relatívne nízkeho rastu spotrebiteľských cien. Inflácia má výrazne spomaliť už v tomto roku, z vlaňajších 3,6 % na 1,6 %. Následne má mierne zrýchliť v roku 2014 na 1,7 % a v nasledujúcich dvoch rokoch má dosiahnuť 2,1 %, resp. 2,3 %.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Zmeny pri fungovaní nabíjačiek elektromobilov: Hotovosťou už nezaplatíte

Zmeny pri fungovaní nabíjačiek elektromobilov: Hotovosťou už nezaplatíte

VČERA - 16:23Ekonomické

Všetky funkčné terminály pre elektromobily a hybridné autá v EÚ budú mať k dispozícii len jednu platobnú metódu.

PS vyzýva vládu, nech urobí všetko preto, aby mohla SR čerpať eurofondy naďalej

PS vyzýva vládu, nech urobí všetko preto, aby mohla SR čerpať eurofondy naďalej

VČERA - 12:16Ekonomické

Opozičné Progresívne Slovensko vyzýva premiéra Roberta Fica a vládu, aby garantovali, že Slovensko bude môcť čerpať eurofondy aj na ďalšie roky.

Šimkus: ECB by mohla tento rok znížiť sadzby viac ako trikrát

Šimkus: ECB by mohla tento rok znížiť sadzby viac ako trikrát

VČERA - 11:18Ekonomické

Európska centrálna banka (ECB) by mohla tento rok znížiť úrokové sadzby viac ako trikrát.

Inflácia v marci medziročne klesla na 2,3 %, medzimesačne ceny vzrástli o 0,1 %

Inflácia v marci medziročne klesla na 2,3 %, medzimesačne ceny vzrástli o 0,1 %

VČERA - 9:35Ekonomické

Medziročná inflácia sa z februárových 3,4 % znížila v marci na hodnotu 2,3 % a bola tak najnižšia od začiatku leta 2021.

ECB zrejme začne znižovať úrokové sadzby v júni, potvrdil šéf Banque de France

ECB zrejme začne znižovať úrokové sadzby v júni, potvrdil šéf Banque de France

12:38 14.04.2024Ekonomické

Európska centrálna banka je čoraz presvedčenejšia, že sa jej podarilo infláciu skrotiť.