• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 23.4.2024Meniny má Vojtech
Bratislava

7 typov chodidiel a čo prezrádzajú o vašom zdraví

  • 18:27 27.03.2021
  • Bratislava
7 typov chodidiel a čo prezrádzajú o vašom zdraví

Chodidlá sú ak odtlačky prstov – u každého vyzerajú inak. Možno ich však rozdeliť do siedmich základných typov, ktoré vám povedia viac o vašom zdraví.

Vzhľad chodidiel nehovorí len o tom, aké číslo topánok si kupujete. Môže tiež mnohé prezrádzať o vašom celkovom zdraví.

Chodidlá možno podľa vzhľadu rozdeliť do siedmich základných kategórií. Ktorá vystihuje tie vaše?

1. Vidiecka noha

Ľudia s takzvanými „vidieckymi“ nohami majú na chodidlách dlhý palec, druhý aj tretí prst. Každý z nich má približne rovnakú dĺžku, takže tvoria pomyselnú líniu. Posledné dva prsty sú krátke. Ľudia s týmto typom chodidla majú väčšinou ploché nohy.

Ako sú na tom so zdravím: Ak máte ploché nohy, určite viete, že chôdza vám spôsobuje bolesť aj v ďalších častiach tela. Môže siahať od chodidiel cez kolená až po boky. Bolesti pritom môžu nadobudnúť chronickú povahu.

2. Rímska noha

Tento typ chodidla má väčšina ľudí. Prsty na nohách sú ohnuté tak, že smerujú k palcu a prvé dva alebo tri (vrátane palca) majú zdanlivo rovnakú dĺžku. Ľudia s rímskou nohou obyčajne majú vyššie klenby, vďaka čomu sa im pohodlnejšie kráča a môžu rýchlo zmeniť smer chôdze. Ich chodidlá sa ľahko adaptujú.

Ako sú na tom so zdravím: Ľudia s rímskym typom chodidiel sú náchylnejší na deformácie menších prstov na nohách. Svaly v okolí palca sú totiž slabšie, a tak sa ostatné prsty môžu neprirodzene krčiť.

Medzi bežné príznaky tohto symptómu patrí bolesť pri chôdzi alebo obúvaní, opuch a pocit pálenia. Vo vážnych prípadoch dochádza k tvorbe pľuzgierov. Ak sa týmto následkom chcete vyhnúť, uprednostnite obuv bez opätkov a vyskúšajte cviky na posilnenie svalov a spojív chodidiel.

3. Egyptská noha

Egyptskú nohu charakterizuje veľký palec s menšími prstami, ktorých dĺžka je zostupná. Egyptský typ chodidla je väčšinou dlhší a plochejší ako iné typy nôh.

Ako sú na tom so zdravím: Ľudia s egyptskými nohami patria medzi najodolnejších voči artritíde a vybočenému palcu. Pri kráčaní sa ale váha tela zvykne ukladať najmä na vonkajšiu časť chodidiel, čo z dlhodobého hľadiska zaťažuje členky a spôsobuje bolesť v ich oblasti, ako aj v oblasti prednej časti lýtok.

4. Štvorcová noha

Ľudia so štvorcovými chodidlami majú všetky prsty na nich približne rovnako dlhé, vďaka čomu majú pevnejšie chodidlá. Stretávame sa u nich aj s rovnými členkami.

Ako sú na tom so zdravím: Široká báza chodidla môže pri kráčaní vytvárať tlak najmä na prsty a môže viesť k bolesti a zápalu kĺbov prstov. Problém dokáže vyriešiť vhodne zvolená obuv.

5. Grécka noha

Pri gréckej nohe tvorí dominantu druhý prst, ktorý je najdlhší zo všetkých. Ide o jeden z najčastejšie sa vyskytujúcich typov chodidla.

Ako sú na tom so zdravím: kosti spájajúce prsty s členkovou časťou chodidla majú pri gréckej nohe odlišnú dĺžku, a preto môže dôjsť k nadmernému tlaku na vnútornú časť chodidla a bolesti klenby. Proti tomuto problému môžete bojovať pravidelným cvičením chodidiel a nosením podpornej obuvi.

6. Natiahnutá noha

Pri „natiahnutej“ nohe sú medzi kosťami chodidla širšie rozostupy, čo sa prejavuje väčšími medzerami medzi prstami. Takéto chodidlo má širšiu prednú časť.

Ako sú na tom so zdravím: V súvislosti s jedinečným rozložením váhy na chodidlách môžu ľudia s natiahnutými nohami pociťovať bolesť pri státí aj kráčaní. Zvyknú mať problémy s otlakmi, kurími okami a pľuzgiermi. Majú tiež problém nájsť si dobre padnúcu obuv.

7. Opičia noha

Takéto chodidlá sú známe tým, že palec je zahnutý smerom k menším prstom. Malíčky na nohách pritom môžu byť extrémne malé.

Ako sú na tom so zdravím: Kvôli prirodzenému ohnutiu palca smerom k ostatným prstom sú ľudia s opičími nohami náchylnejší na vybočený palec. Mali by sa preto vyhnúť noseniu topánok na opätkoch alebo s rovnou podrážkou.

Zdroj: Info.sk, DP, dailymail.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.