• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

Hľadá sa vinník a príčiny nešťastí na diaľničných stavbách

  • 10:39 19.09.2013
  • BRATISLAVA
Hľadá sa vinník a príčiny nešťastí na diaľničných stavbách

Pád rozostavaného diaľničného mosta pri Iliašovciach na stavbe prvého úseku diaľnice D1 Jánovce - Jablonov, ako aj výbuch pri raziacich prácach v tuneli Šibenik pri stavbe druhého úseku tej istej diaľnice, budú mať už čoskoro jasne pomenovaného vinníka.

Ako vo štvrtok informoval denník Pravda, expertízy a znalecké posudky totiž smerujú do rúk prokurátora.

Podľa posudku, ktorý majú noviny k dispozícii, bola dôvodom zlyhania podpornej konštrukcie mosta kombinácia technických a právnych problémov - kolaps priečneho nosníka a nespôsobilosť pracovníkov na dozor stavby mosta. Podľa analýzy zavetrenie podpier malo byť realizované tak, aby vzperná dĺžka neprekročila 4,7 metra.

"To sa však zabezpečiť nepodarilo a prepojenie susedných podperných rámov bolo zaistené len tyčami bez diagonálneho spojenia. Takto vytvorené prepojenie tak spôsobilo, že skutočná vzperná dĺžka narástla zo 4,7 metra na 18,4 metra a kritická sila poklesla oproti plánu 15,3-násobne," uviedla Pravda. Podpera tak stratila svoju stabilitu a zlyhala počas betonáže mosta.

Pri Iliašoviciach zlyhala podpera

V debnení bolo už uložených približne 330 kubických metrov čerstvého betónu z celkového množstva 500 kubíkov. Štyria robotníci, ktorí pri tejto tragédii zo začiatku novembra minulého roka zahynuli, sa tak zrejme udusili pod nánosom betónu.

Podpera, ktorá mohla svoju stabilitu zvýšiť pridaním niekoľkých párov oceľových stojok, by však podľa denníka nemusela zlyhať, ak by na konštrukciu dávali pozor stavbári s odbornou spôsobilosťou na stavbu mostov.

Podľa nemenovaného znalca nehody, firmy mali zabezpečených pracovníkov spôsobilých na kontrolu stavby mosta, ale subdodávateľské nie. Výsledky expertízy teraz predložia prokurátorovi a očakáva sa, že do konca tohto mesiaca by mal byť jasný výsledok.

Pravdepodobne zlyhal ľudský faktor

Čoskoro by mala byť vyriešená aj nehoda pri raziacich prácach v tuneli Šibenik z augusta tohto roka, pri ktorej zahynul strelmajster.

Podľa predsedu obvodného banského úradu v Spišskej Novej Vsi Antonína Baffiho sa čaká už len na výsledok expertízy kriminalistického ústavu polície.

Pravdepodobnou príčinou nešťastia bolo zlyhanie strelmajstra pri kontrole nevybuchnutej trhaviny.

Tragédia pri stavbe diaľničného mosta pri Iliašovciach spôsobí polročné meškanie pri odovzdaní prvého úseku D1 Jánovce - Jablonov.

Namiesto konca tohto roka by mala byť táto časť diaľnice pri Levoči ukončená v polovici budúceho roka. Výbuch v tuneli Šibenik by neskoršie ukončenie stavby druhého úseku spomínanej diaľnice nemal spôsobiť.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pepco sťahuje z predaja nebezpečné oblečenie a doplnky

Pepco sťahuje z predaja nebezpečné oblečenie a doplnky

VČERA - 19:31Ekonomické

Zákazníci by si mali skontrolovať, či tieto výrobky nemajú doma.

Slovenská pošta vlani vykázala najnižšiu stratu od roku 2020

Slovenská pošta vlani vykázala najnižšiu stratu od roku 2020

VČERA - 16:40Ekonomické

Slovenskej pošte (SP) sa vlani podarilo znížiť stratu na 5,48 milióna eur. Ide o najnižšiu stratu za posledné štyri roky.

Erik Tomáš: KDH som za podporu 13. dôchodku nič nesľúbil

Erik Tomáš: KDH som za podporu 13. dôchodku nič nesľúbil

VČERA - 15:13Ekonomické

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD) odmietol tvrdenia opozičného KDH, podľa ktorých mal garantovať, že neotvorí a nezníži druhý pilier.

Premiér: Obchvaty veľkých miest by mohli byť oslobodené od diaľničných známok

Premiér: Obchvaty veľkých miest by mohli byť oslobodené od diaľničných známok

VČERA - 14:16Ekonomické

Obchvaty niektorých miest by mohli byť oslobodené od diaľničných známok.