• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Akciové trhy v Európe, USA aj Japonsku posilnili

  • 9:55 19.09.2013
  • BRATISLAVA
Akciové trhy v Európe, USA aj Japonsku posilnili

Európsky akciový trh v stredu posilnil vďaka očakávaniam, že Federálny rezervný systém (Fed) v USA po skončení obchodovania na európsky burzách pristúpi iba k miernym úpravám svojho stimulačného programu.

Paneurópsky akciový index FTSEurofirst 300 posilnil o 0,5 % na 1 258,43 bodu. Darilo sa najmä technologickým titulom. Fínska Nokia posilnila o 4,1 % po tom, čo banka Credit Suisse zlepšila hodnotenie firmy, ktorá sa tento mesiac dohodla na predaji svojej divízie mobilných telefónov americkému technologickému gigantu Microsoft.

Akciový trh v USA zaznamenal v stredu nové rekordy, keď Federálny rezervný systém prekvapil investorov oznámením, že neobmedzí stimulačný program, ktorý bol od začiatku roka motorom zhodnotenia akcií o vyše 20 %. Po správe, že program, v rámci ktorého Fed sťahuje z trhu každý mesiac dlhopisy za 85 mld. USD, bude predbežne pokračovať nezmeneným tempom, akcie vyrovnali skoršie straty a index Dow Jones a Standard & Poor’s 500 vyskočili na nové historické maximá.

Index priemyselných blue chips Dow Jones posilnil o 0,95 % na 15 676,94 bodu, širší Standard & Poor’s 500 o 1,22 % na 1 725,52 bodu, technologický Nasdaq si odpísal 1,01 % a uzatvoril na úrovni 3 783,641 bodu. Medzi účastníkmi trhu pôvodne prevládali očakávania, že Fed na záver svojho dvojdňového zasadnutia oznámi zmiernenie tempa nákupov o 10 mld. USD.

Centrálna banka zároveň mierne zhoršila výhľad rastu ekonomiky na tento a budúci rok. Šéf Fed-u Ben Bernanke po skončení dvojdňového zasadnutia vyhlásil, že banka začne postupne sťahovať stimuly, až keď sa potvrdí, že ekonomika pokračuje v zotavovaní.

Správa o potvrdení stimulačného programu americkej centrálnej banky potiahla nahor aj japonský akciový trh. Hlavný tokijský index Nikkei vo štvrtok posilnil o 1,8 % na 14 766,18 bodu. Širší Topix si pripísal 1,9 % a uzatvoril na úrovni 1 215,48 bodu.

(1 EUR = 1,3352 USD)
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Fico na summite EÚ odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb

Fico na summite EÚ odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb

VČERA - 20:10Ekonomické

Predseda vlády sa po skončení mimoriadneho dvojdňového summitu EÚ netajil určitou mierou skepticizmu voči navrhovaným plánom o lepšej hospodárskej budúcnosti EÚ.

Zhotoviteľa kysuckej D3 začne NDS obstarávať v máji

Zhotoviteľa kysuckej D3 začne NDS obstarávať v máji

VČERA - 18:03Ekonomické

Zhotoviteľa prvého z troch chýbajúcich úsekov kysuckej diaľnice D3 začne Národná diaľničná spoločnosť (NDS) hľadať na budúci mesiac.

Premiér: Splnili sme sľub o plnohodnotnom 13. dôchodku

Premiér: Splnili sme sľub o plnohodnotnom 13. dôchodku

VČERA - 17:22Ekonomické

Poslanci schválením novely zákona o sociálnom poistení splnili "jasný sľub" strán vládnej koalície, že dôchodcovia dostanú plnohodnotný 13. dôchodok.

Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 654 miliónov eur

Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 654 miliónov eur

VČERA - 16:09Ekonomické

Slovensku sa vo štvrtok podarilo predať štátne dlhopisy v celkovej hodnote 654 miliónov eur.