• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
Bratislava

Vládna väčšina má podľa Figeľa moc, ale nemá pravdu

  • 18:39 18.09.2013
  • BRATISLAVA
Vládna väčšina má podľa Figeľa moc, ale nemá pravdu

Súčasný obraz vlády a jej parlamentnej väčšiny podľa predsedu KDH Jána Figeľa potvrdzuje, že síce má moc, ale nemá pravdu.


Ako povedal pre agentúru SITA, čo je horšie, vláda sa neusiluje o pravdivé pomenovanie situácie, ale hľadá odpoveď skôr v mocenskom posilňovaní svojho postavenia.

„Napríklad myšlienka zavedenia parlamentnej polície vo forme štátnej polície je ponižovaním parlamentu ako autonómnej a slobodnej inštitúcie, ktorá nepodlieha inej moci. Na jednej strane to usvedčuje typ myslenia, že mocensky, cez žandárov, budeme riešiť neposlušnosť alebo nevychovanosť a neprístojné správanie, a na druhej strane neponúka vo forme dialógu skutočné riešenia,“ zdôraznil.

Predseda NR SR by sa mal podľa Figeľa správať ako prvý medzi rovnými. V rovnocennosti postavenia má hľadať skutočné riešenia. „Vláda nemôže byť nadradená alebo ignorovať parlament. Ak sa to pripustí ako teraz na mimoriadnej schôdzi, alebo pred tým pri interpeláciách, tak to poškodí dôveryhodnosti celej inštitúcie. Potom už sú na mieste apely, že treba vziať moc do rúk občanmi, že na ulici sa skôr nájde odpoveď ako v parlamente,“ vyhlásil s tým, že to nie je dobré pre demokraciu a slobodnú spoločnosť.

Nočné rokovanie ako by podľa Figeľa devalvovalo postavenie parlamentu voči vláde a charakter parlamentnej zastupiteľskej demokracie. Treba sa vrátiť na kultivovanú cestu. „Vidím pokušenie moci, ktoré vláda jednej strany prejavuje vo forme arogancie, neschopnosti prijať dialóg a podriadiť sa parlamentnej kontrole. Keď v systéme vládne jedna strana, má tendenciu podceňovať kontrolu, ale aj parlament. Dnes sa to potvrdzuje aj tým, že premiér nezotrvá na rokovaní, nevypočuje si argumenty druhej strany a neodpovie ani na poznámky na svoju adresu. Toto tu nikdy nebolo, ani za Vladimíra Mečiara,“ konštatoval.

Figeľ pripomenul, že ako podpredseda vlády obhajoval pôsobenie Ivety Radičovej na čele vlády, keď ju Smer-SD najviac ústami Roberta Fica urážal. „Neodišla a vydržala. Hlasovanie potvrdilo rozloženie politickej moci v septembri 2011,“ pripomenul. Teraz, keď má Smer totálnu moc a absolútnu väčšinu, odmieta podľa Figeľa parlamentnú kontrolu a dôstojné rokovanie o návrhu na vyslovenie nedôvery premiérovi.

Potýčky, výtržnosti, pôsobenie pod vplyvom alkoholu Figeľ odmieta ako spôsob a princíp účasti na diskusii v parlamente. Už samotné nočné rokovanie je podľa neho nenáležité, pretože nemáme ústavnú krízu alebo výnimočný stav. „Je to arogantné rozhodnutie väčšiny, ktorou chce ponížiť menšinu. Arogancia moci, vulgárnosť väčšinou idú spolu. Parlament to opakovane potvrdzuje,“ dodal.

Predseda parlamentného klubu KDH Pavol Hrušovský považuje aktuálne fungovanie parlamentu za nedôstojné a nehodné všetkých poslancov, od vedenia parlamentu po každého jedného zákonodarcu."Poprosil by som nás všetkých, aby sme sa spamätali. Tento stav nie je kríza, to je dráma. Prestala fungovať politická súťaž, začína sa tu presadzovať nenávisť jedného voči druhému. Nenávisť a klamstvo sa stalo súčasťou politiky. Ak nám záleží na krajine, spamätajme sa!" vyzval Hrušovský celý poslanecký zbor.

Utorkový incident, pri ktorom viacero poslancov Smeru-SD fyzicky napadlo Jozefa Viskupiča z OĽaNO nemá podľa Hrušovského obdobu. "Dúfam, že sa to už nikdy viac v parlamente nezopakuje. Je to len na nás a v nikom inom. Žiadna novela rokovacieho poriadku nezmení kultúru rokovania. To môžeme zmeniť len my svojim konaním," konštatoval Hrušovský. Pripomenul, že ako bývalý predseda národnej rady zažil akékoľvek situácie, teraz si však podľa neho musia sadnúť poslanci za jeden rokovací stôl a pokúsiť sa dohodnúť. "Iné riešenie nie je, ak nechceme vyzerať pred občanmi ako lumpi a darmožráči," dodal. Zdôraznil, že z parlamentu by zákonodarcovia nemali robiť cirkus a kabaret.

Národná rada podľa jeho slov má diskutovať o vážnych témach, ako je nezamestnanosť, podozrenia z krádeže a klientelizmu. "Bavíme sa o tom, kto viac ukradol, ale nikoho sme neobvinili ani neodsúdili. Ak chceme len politický marketing a divadlo, tak radšej zbaľme kufre a poďme domov," uzavrel Hrušovský.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

DNES - 19:25Domáce

Zásahy do ľudských práv a základných slobôd počas pandémie COVID-19 boli identifikované počas tohtotýždňovej odbornej konferencie.

SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

DNES - 15:30Domáce

Slovenská národná strana vyzýva generálneho riaditeľa RTVS Ľuboša Machaja, aby bezodkladne vysvetlil verejnosti chyby svojho majetkového priznania.

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

DNES - 15:17Domáce

Prezident krajiny síce nemá silné kompetencie na presadzovanie legislatívnych riešení, môže však otvárať témy a prinášať ich do politického priestoru.

Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

DNES - 13:51Domáce

Medvedicu, ktorá útočila v Liptovskom Mikuláši, našli do 1,5 hodiny.

Karcinóm prsníka sa týka čoraz mladších žien, upozornila analýza

Karcinóm prsníka sa týka čoraz mladších žien, upozornila analýza

DNES - 13:44Domáce

Slovensko je na popredných priečkach v úmrtnosti na karcinóm prsníka, ktorý sa týka čoraz mladších žien.