• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
15°Bratislava

Hlas-SD: Odmietame vládnu novelu zákona o neprimeraných podmienkach

  • 11:56 09.03.2021
  • Bratislava
Hlas-SD: Odmietame vládnu novelu zákona o neprimeraných podmienkach

Novela zákona o neprimeraných podmienkach je momentálne v legislatívnom procese v Národnej rade (NR) SR.

Poslanci mimoparlamentnej strany Hlas–SD odmietajú novelu zákona o neprimeraných podmienkach v obchode s potravinami, z dielne ministra pôdohospodárstva Jána Mičovského (OĽANO). Nepodporia ani poslanecký návrh hnutia Sme rodina, ktorý by mal likvidačný dosah na všetkých slovenských výrobcov potravín. Uviedla to Patrícia Medveď Macíková, hovorkyňa strany Hlas-SD.

Namiesto toho, aby aktuálna koalícia podporila ťažko skúšaných slovenských výrobcov potravín tak, ako to robia okolité krajiny, ide im hádzať ďalšie polená pod nohy. COVID výzva pre potravinárov nielenže nepodporila všetky odvetvia slovenskej výroby potravín, ale ani po pol roku nebola vyplatená. Teraz OĽANO a Sme rodina prichádzajú s oslabovaním potravinárov v dodávateľsko-odberateľskom reťazci. Úplne naopak, ako vo všetkých okolitých krajinách. Poslanci Hlasu–SD sa nemienia na tejto likvidácii slovenskej potravinovej sebestačnosti podieľať a budú hlasovať proti obom likvidačným návrhom,“ povedal Róbert Puci, nezaradený poslanec NR SR.

Vládny návrh novely zákona o neprimeraných podmienkach v obchode s potravinami podľa neho znova legalizuje v súčasnosti nekalé obchodné praktiky, ako je nákup výrobkov pod výrobné náklady, či predaj pod výrobné ceny. Prvé by prakticky znamenalo, že výroba bude pre potravinárov stratová. Druhé, že by reťazce dostali možnosť svojou ekonomickou dominanciou zničiť konkurenciu - ako malé nezávislé pekárne, mäsiarstva, obchody, večierky, bufety.

Poslanecký návrh hnutia Sme rodina podľa neho navrhuje predĺženie splatnosti faktúr na 60 dní od dodania tovaru. To podľa neho v praxi znamená, že by výrobcovia potravín úverovali obchodné reťazce ako banky. Peniaze za zaplatený tovar by dostali až po dvoch mesiacoch, aj keď by ich reťazec od zákazníkov zinkasoval už v ten istý deň. Zarobil by tak aj na bankových úrokoch. Naopak, výrobcovia potravín by si museli len na samotnú výrobu z banky požičiavať, pretože by neboli schopní platiť za suroviny, energie, či mzdy zamestnancov.

My na rozdiel od vládnych predstaviteľov detailne počúvame slovenských výrobcov potravín, a nie nadnárodné koncerny, ktoré zvyšujú naše obchodné saldo v potravinárstve a sú schopné dovážať nám sem pokazené brazílske mäso, či fipronilové vajcia cez pol sveta. Toto nie je ani zdravé, ani ekologické. Hlas–SD bude vždy podporovať zvyšovanie potravinovej sebestačnosti slovenských výrobcov potravín. Hlas–SD bude chrániť slovenských spotrebiteľov pred nekvalitou potravín. Kontrola výroby potravín je na Slovensku jedna z najlepších v EÚ. Výrobu domácich potravín treba podporovať, nie ničiť,“ zdôraznil Puci.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Z trhu sťahujú viaceré výrobky Kinder

Z trhu sťahujú viaceré výrobky Kinder

DNES - 18:22Ekonomické

Dodávateľ preventívne sťahuje z predaja vybrané produkty značky Kinder.

PS: Zmeny v novele zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu

PS: Zmeny v novele zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu

DNES - 15:57Ekonomické

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus.

Wienerberger sa sťahuje z ruského trhu

Wienerberger sa sťahuje z ruského trhu

DNES - 14:00Ekonomické

Rakúsky stavebný koncern Wienerberger predáva svoje závody v Rusku a sťahuje z tamojšieho trhu.

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi okolitých krajín EÚ

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi okolitých krajín EÚ

DNES - 13:41Ekonomické

Ceny sú vyššie aj v porovnaní s Maďarskom a Rakúskom.

Kapacity vlakov sa pred Veľkou nocou napĺňajú, v priemere sú obsadené na 84 %

Kapacity vlakov sa pred Veľkou nocou napĺňajú, v priemere sú obsadené na 84 %

DNES - 13:11Ekonomické

Takmer plné sú kapacity vo väčšine expresných spojení z Bratislavy do Košíc.