• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Aké je riziko, že sa nakazíte v prírode? Záleží od počasia aj správania

  • 19:36 13.03.2021
  • Londýn
Aké je riziko, že sa nakazíte v prírode? Záleží od počasia aj správania

S príchodom teplých dní si čoraz viac Slovákov kráti voľný čas oddychom v prírode. Grilovačky, opekačky a prechádzky v lese či parku ale nie sú celkom bez rizika.

Koronavírus je tu s nami už dosť dlho na to, aby sme vedeli, že riziko nákazy je najvyššie v nevetranom interiéri. Práve v interiéroch preto platia najprísnejšie opatrenia, čo si ľudia zvyknú nesprávne vysvetliť tak, že vonku im nič nehrozí.

„Vieme, že vírus sa prenáša pri blízkom kontakte s ľuďmi,“ hovorí pre Huffington Post klinický virológ z Leicesterskej univerzity Julian Tang.

V prípade, že vo vonkajšom prostredí nie je dodržaný dvojmetrový odstup medzi dvomi skupinami ľudí, ktorí nemajú nasadenú ochranu dýchacích ciest v akejkoľvek podobe, „vírus sa stále môže preniesť,“ hovorí Tang. „Ak je väčšina z nich zaočkovaná a vonku svieti slnko a fúka vietor, riziko je nižšie.“

Aby sme bližšie porovnali riziko prenosu nového koronavírusu v interiéroch a exteriéroch, pozrime sa na slová profesora medicíny z Norwichskej medicínskej školy Paula Huntera, ktorý tvrdí, že vonku je šanca nákazy 19-krát nižšia ako vnútri.

„Nevieme o žiadnom ohnisku, ktoré by vzniklo na zaľudnených plážach, ktoré sme videli minulú jar a minulé leto,“ hovorí Hunter o britských plážach, ktoré v roku 2020 prilákali tisíce návštevníkov. „To neznamená, že taký prenos nie je možný, ale z hľadiska epidemického šírenia zrejme nezohráva podstatnú rolu.“

Tang dodáva, že najvyššie riziko prenosu hrozí pri priamej konverzácii ľudí bez rúška, ktorí stoja oproti sebe vo vzdialenosti menšej ako jeden meter a vonku nesvieti slnko a nefúka. Za takýchto podmienok sa vírus veľmi rýchlo šíri vo vzduchu.

„Státiu v blízkosti človeka, ktorý nie je z našej domácnosti alebo bubliny, by sme sa pri rozprávaní mali vyhnúť,“ zdôrazňuje Hunter. „Ale sedenie v blízkosti iných ľudí vo vzdialenosti viac ako 2 metre a bez socializácie s nimi predstavuje len nízke riziko.“

Príroda verzus bezpečnosť

Pri zohľadňovaní pobytu vonku netreba zabúdať aj výhody. Tie podľa profesora epidemiológie a infekčných ochorení z Nottinghamskej univerzity Keitha Neala dokonca prevažujú nad rizikami. Za najbezpečnejšiu formu aktivity v prírode označuje opaľovanie, pri ktorom sa vírusové kvapôčky, ktoré vydychujeme, „doslova vytrácajú vo vzduchu“.

Aj vedúci bristolského Výskumného centra aerosólov Jonathan Reid hovorí, že vieme len o „veľmi nízkom počte známych prípadov“ prenosu vírusu vo vonkajšom prostredí, ku ktorým došlo, keď ľudia „nedodržiavali odporúčania ohľadom fyzického odstupu“.

„Ľudia tiež nesmú zabúdať na riziko vnútorných priestorov, ktoré môžu navštíviť pri pobyte vonku, ako sú toalety, prezliekárne alebo bufety,“ pripomína Reid.

Zdroj: Info.sk, DP, huffingtonpost.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

14:27 10.04.2024Veda

Štrkáče na kalifornskom ostrove Santa Catalina sú menšie, ale ostrejšie ako príslušníci rovnakého druhu obývajúce pevninu.

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

12:20 27.03.2024Veda

Cikády napriek svojej malej veľkosti nevylučujú moč vo forme kvapiek, ale prúdom, uvádza štúdia publikovaná v odbornom žurnále PNAS.

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

18:32 15.03.2024Veda

Tento úkaz môžete vidieť len raz za približne sedemdesiat rokov.

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

19:37 03.03.2024Veda

Vedci porovnali výkon umelej inteligencie v štandardizovaných testoch tvorivého potenciálu v porovnaní s ľuďmi.

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

21:14 29.02.2024Veda

Chromozóm Y je pre ľudskú rasu životne dôležitý. Vedci uviedli, ako sa môže vyvíjať ľudstvo bez tohto chromozómu.