• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Brezová voda: Zázrak z lesa nadupaný vitamínmi. S čím všetkým vám pomôže?

  • 19:36 06.03.2021
  • Bratislava
Brezová voda: Zázrak z lesa nadupaný vitamínmi. S čím všetkým vám pomôže?

V severnej Európe a Číne ide o tradičný nápoj vychvaľovaný pre značné účinky na zdravie. Čo všetko ponúka brezová voda?

Brezová voda je jedlá tekutina, ktorá sa získava z brezovej kôry počas skorých jarných dní. V tomto období obsahuje najviac živín, ktoré sa v nej hromadia počas celej zimy. Ide o číru tekutinu so sladkastou príchuťou.

Brezová voda sa dá piť samotná alebo sa primiešava do sirupov, piva, vína a medoviny. V prípade, že zvolíte prvú možnosť, je potrebné ju v čerstvom stave vypiť do 2-3 dní, inak nadobudne kyslastú pachuť. Brezovú vodu si môžete zakúpiť aj v obchodoch, no pri kúpe treba dať pozor na množstvo pridaného cukru.

  • Bohatá zásoba živín

Brezová voda je jedinečný výživový doplnok, ktorý telo obohatí o množstvo živín. Jej silné účinky dokazuje aj historický fakt, podľa ktorého brezovú vodu pili námorníci, aby sa chránili pred skorbutom (ochorenie spôsobené nedostatkom vitamínu C).

Na presné zloženie brezovej vody vplýva niekoľko faktorov, ako je geografia, typ pôdy, vek stromu a jeho druh. Najbohatšia je na horčík a mangán, ale možno v nej nájsť aj množstvo zinku či vápnika.

K ďalším vitamínom a minerálom, ktoré sú zastúpené v brezovej vode, patrí fosfor, draslík, kyselina listová, vitamín C a meď. Obsahuje tiež malé množstvo aminokyselín a veľa polyfenolových antioxidantov, ktoré chránia pred oxidačným stresom.

  • Posilňuje kosti

300 mililitrov brezovej vody obsahuje až 130 percent odporúčanej dennej dávky mangánu, ktorý je silným pomocníkom pri vývine kostí a udržiavaní ich zdravia. V kombinácii s vápnikom, zinkom a meďou mangán chráni pred úbytkom kostnej hmoty chrbtice, ktorý je typický najmä u starších žien.

Mangán tiež pomáha pri tvorbe antioxidantu superoxiddismutázy, ktorá chráni bunky pred oxidačným poškodením a znižuje riziko chronických ochorení. Minerál je účinný aj pri prevencii epileptických záchvatov.

  • Silný antioxidant

Polyfenoly, ktoré možno nájsť v brezovej vode, chránia bunky pred poškodením voľnými radikálmi. Tým nás chránia pred srdcovými ochoreniami, cukrovkou, osteoporózou, Alzheimerovou a Parkinsonovou chorobou a niektorými druhmi rakoviny.

Podľa niektorých vedeckých zdrojov sa v brezovej vode nachádza aj rastlinná zlúčenina betulín, ktorá sa v tele mení na kyselinu betulínovú, ktorá má antioxidačné, protizápalové a protirakovinové účinky.

Ako silný antioxidant pôsobí aj vitamín C.

  • Podporuje zdravie pokožky

Brezová voda sa v kozmetike využíva ako prísada pri výrobe krémov a pleťových masiek. Jej aplikácia na pokožku totiž podporuje tvorbu keratinocytov, ktoré udržiavajú pokožku mladistvú a zdravú.

Vitamín C podporuje tvorbu kolagénu, vďaka ktorému je pokožka odolná, elastická a hydratovaná. Tento vitamín kožu tiež chráni pred nebezpečnými UV lúčmi vyvolávajúcimi vrásky a ďalšie znaky starnutia.

  • Posilňuje vlasy

Vitamín C zohráva v tele aj ďalšiu dôležitú úlohu. Pomáha totiž pri vstrebávaní železa a produkcii kolagénu, čím tiež prispieva k posilneniu vlasov a ich rýchlejšiemu rastu.

  • Hydratuje

Úloha brezovej vody je v neposlednom rade aj hydratovať. V porovnaní s podobnou kokosovou alebo javorovou vodou obsahuje menej kalórií a cukru, takže neprispieva k priberaniu. Ak teda hľadáte chutnú náhradu obyčajnej vody, nebojte sa ju vyskúšať.

Pitie brezovej vody má len jedno mínus: nie je vhodné pre ľudí alergických na peľ lipy.

S pitím brezovej vody to tiež netreba preháňať, pretože kvôli vysokému obsahu mangánu môže vyvolať otravu, a to zvlášť u ľudí s poškodenou pečeňou.

Ako získať brezovú vodu

Brezová voda sa získava počas skorej jari zo stromov, ktoré ste nechali aspoň niekoľko rokov oddýchnuť od odsávania vody. Proces naplnenia jednej fľašky trvá približne 24 hodín a najvhodnejším adeptom je strom s priemerom kmeňa aspoň 25 centimetrov.

Keď už máte vybratý strom, do kmeňa vyvŕtajte dieru o priemere asi 5 milimetrov a dĺžke 4 centimetre. Diera by sa nemala nachádzať vysoko nad zemou.

Do vyvŕtanej dierky zasuňte plastovú trubičku a druhý koniec vložte do hrdla prichystanej fľaše. Keď sa fľaša naplní, skladujte ju v chladničke. Priemerná breza vám naraz dodá asi 3 litre vody.

Aby ste zabránili poškodeniu stromu, na záver vyplňte otvor diery voskom.

Zdroj: Info.sk, DP, healthline.com, scottishwildlifetrust.org.uk, Video: YouTube.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.