• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 18.4.2024Meniny má Valér
Bratislava

Volodymyra Yegorova prepustili, vyhostia ho na Ukrajinu

  • 18:09 18.09.2013
  • TRNAVA
Volodymyra Yegorova prepustili, vyhostia ho na Ukrajinu

Slovenské orgány sa chystajú reálne vyhostiť Ukrajinca Volodymyra Y., ktorého v utorok Krajský súd v Trnave prepustil z väzby po náleze Ústavného súdu SR.

"Osoba je v útvare policajného zaistenia pre cudzincov za účelom administratívneho vyhostenia na Ukrajinu," uviedla pre agentúru SITA policajná hovorkyňa Denisa Baloghová.

Volodymyra Y. už pravdepodobne čaká na Slovensku len pobyt v policajnom zariadení, kým mu zastupiteľský úrad jeho domovskej krajiny nevydá platné doklady.

O administratívnom vyhostení Volodymyra Y. zo Slovenska sa rozhodlo už dávno, ale krajinu napokon neopustil, lebo súd ho vzal do väzby opäť, ale pre obvinenie v inom prípade.

Verdikt o administratívnom vyhostení padol v júli 2010 po tom, ako bratislavský krajský súd potvrdil pre Volodymyra Y. štvorročný trest za legalizáciu príjmov z trestnej činnosti, ktorá súvisela s vývozom kradnutých áut. Zatiaľ je to jediný prípad, v ktorom bol Volodymyr Y. u nás právoplatne odsúdený. Trest si však odsedel už vo výkone väzby, takže súd po potvrdení rozsudku rozhodol o jeho prepustení.
Porušené právo na osobnú slobodu

Volodymyra Y. na Slovensku súdia v dvoch prípadoch. Na Okresnom súde v Trnave čelí obžalobe zo zorganizovania vraždy spolumajiteľa erotického salónu Dallas v Galante Miloša Žilineka z 2. februára 1999. Okrem toho ho už dlhšie súdia v Bratislave, kde krajský súd znova rieši kauzu piatich vrážd. "Ak opustí územie Slovenskej republiky, tak bude problém efektívne vykonať trestné konanie, ktoré sa s ním vedie u nás a zatiaľ sa neskončilo," vyjadril sa pre agentúru SITA dekan Právnickej fakulty Paneurópskej vysokej školy a bývalý šéf vyšetrovateľov na ministerstve vnútra Jaroslav Ivor.

"Už som dlho v politike a dávam si naozaj pozor, aby som nekomentoval rozhodnutia súdov," reagoval na prípad minister vnútra Robert Kaliňák. Podľa neho môže byť takáto situácia pre vyšetrovateľov, ktorí na týchto prípadoch intenzívne pracujú, aj frustrujúca. "Ale my sme tí, ktorí sa môžu takýmto rozhodnutiam iba prispôsobiť a rešpektovať ich, a to sme aj v tomto prípade urobili," uzavrel Kaliňák.

Ústavný súd SR v náleze z 5. júna uznal, že v prípade Volodymyra Y. bolo porušené základné právo na osobnú slobodu, garantované ústavou. Okrem toho bolo porušené aj jeho právo na slobodu a bezpečnosť podľa Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd. Ústavný súd riešil sťažnosť, ktorú Volodymyr Y. podal proti verdiktu Krajského súdu v Trnave o jeho väzbe. Trnavský súd rozhodoval vlani v septembri, pričom Volodymyr Y. bol väzobne stíhaný v rôznych prípadoch už od júna 2002. Ústavný súd zrušil uznesenie Krajského súdu v Trnave a vec mu vrátil na ďalšie konanie.
Obvinený z vraždy v Dallase

Údajný šéf zločineckej skupiny sedel u nás vo väzbe od júna 2002. Na Okresnom súde v Trnave čelí obžalobe zo zorganizovania vraždy spolumajiteľa erotického salónu Dallas v Galante Miloša Žilineka z 2. februára 1999. Žilinek neprežil streľbu po incidente so skupinou po rusky hovoriacich mužov, ktorí od neho pýtali asi 200-tisíc slovenských korún. Podľa výpovede jedného zo svedkov bol podnik Dallas pod ochranou v tom čase silnej skupiny podsvetia, známej ako pápayovci. Volodymyr Y. tvrdí, že so streľbou v Dallase nemá nič spoločné.

Okrem toho už dlhšie súdia Volodymyra Y. v Bratislave. Krajský súd znova rieši kauzu piatich vrážd s Volodymyrom Y., Eduardom V., Vasyľom P. a Mykolom Sh., ktorú mu vrátil Najvyšší súd SR v júni 2010. V dnes už zrušenom rozsudku pôvodne padli neprávoplatné doživotné tresty. Dôvodom zrušenia verdiktu bolo zistenie odvolacieho senátu, že prvostupňový rozsudok sa opiera o nahrávky priestorových odpočúvaní, ktoré boli súdu predložené zostrihané a procesne nepoužiteľné. Obžalovaným prokuratúra pripisovala vraždy štyroch Ukrajincov a jedného Slováka z konca 90. rokov. Išlo o členov ich skupiny, ktorí sa údajne stali pre nich nepohodlní. Skupinu okolo Volodymyra Y. oslobodili v ďalšej kauze dvoch vrážd.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
V Afrike zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS Borisa Beňu

V Afrike zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS Borisa Beňu

VČERA - 21:43Domáce

V africkej Konžskej demokratickej republike zadržali bývalého námestníka riaditeľa Slovenskej informačnej služby Borisa Beňu.

V továrni došlo k smrteľnému úrazu, prípad vyšetruje polícia aj inšpekcia

V továrni došlo k smrteľnému úrazu, prípad vyšetruje polícia aj inšpekcia

VČERA - 16:47Domáce

Muž zahynul pri prechode cez lávku v podniku.

Meteorológovia opäť varujú pred prízemným mrazom

Meteorológovia opäť varujú pred prízemným mrazom

VČERA - 16:34Domáce

Počas noci a vo štvrtok ráno sa môže na Slovensku vyskytnúť prízemný mráz. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa pre väčšinu okresov.

Stratil sa 16-ročný chlapec, polícia vyhlásila pátranie

Stratil sa 16-ročný chlapec, polícia vyhlásila pátranie

VČERA - 16:29Domáce

Polícia žiada verejnosť o súčinnosť pri pátraní.

Muž prišiel o viac ako 100.000 eur, okolnosti podvodu vyšetruje polícia

Muž prišiel o viac ako 100.000 eur, okolnosti podvodu vyšetruje polícia

VČERA - 16:07Domáce

Polícia v Dolnom Kubíne vyšetruje okolnosti podvodného konania neznámych páchateľov, ktorí pod zámienkou investovania peňazí do kryptomien pripravili poškodeného muža o viac ako 100.000 eur.