• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 16.4.2024Meniny má Dana, Danica
Bratislava

Bezpečnostná rada OSN vyzvala na spravodlivý prístup k vakcínam proti covidu

  • 21:33 26.02.2021
  • New York
Bezpečnostná rada OSN vyzvala na spravodlivý prístup k vakcínam proti covidu

Bezpečnostná rada (BR) OSN v piatok jednomyseľne prijala rezolúciu vyzývajúcu na lepší prístup k vakcínam proti ochoreniu COVID-19 v krajinách, ktoré sužujú ozbrojené konflikty alebo chudoba. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na diplomatické zdroje.

Ide v poradí o druhé uznesenie súvisiace s pandémiou nového koronavírusu, ktoré BR OSN prijala. „Všetci čelíme rovnakej hrozbe, rovnakej pandémii, a je tak potrebná medzinárodná spolupráca a multilaterálne opatrenia,“ uviedol jeden z diplomatov pod podmienkou zachovania anonymity. Dodal, že prijatá rezolúcia by mohla byť v tomto smere „krokom správnym smerom“.

Rezolúcia zdôrazňuje „naliehavú potrebu solidarity, spravodlivosti a efektivity“ v boji s pandémiou v krajinách s obmedzeným prístupom k očkovacím látkam. Vyspelé krajiny a krajiny disponujúce dostatkom vakcín vyzýva na to, aby očkovacie látky darovali chudobnejším krajinám „s nízkymi či strednými príjmami“ a krajinám v núdzi.

Vyzýva tiež na posilnenie medzinárodnej spolupráce s cieľom uľahčiť spravodlivý a cenovo dostupný prístup k vakcínam pre ľudí v oblastiach postihnutých humanitárnymi krízami či ozbrojenými konfliktami. Podľa OSN žije v takýchto podmienkach približne 160 miliónov ľudí. Členské štáty uznesenie tiež žiada, aby prijali opatrenia na zamedzenie hromadenia vakcín.

Schválenie návrhu rezolúcie si medzi členmi BR OSN vyžiadalo len týždeň rokovaní, čo podľa AFP naznačuje, že medzinárodne spoločenstvo sa v súvislosti so zdravotnou krízou konečne dopracúva k jednote. Rýchla názorová zhoda na texte rezolúcie tiež naznačuje, že na pôde OSN došlo od januára, keď sa svojho úradu ujal nový americký prezident Joe Biden, k istému „otepleniu“ vzťahov medzi USA a Čínou, komentuje AFP.

Pretrvali viaceré problematické otázky, akými sú napríklad pôvod koronavírusu či transparentnosť Číny pri vysvetľovaní či vyšetrovaní prvotného ohniska tohto vírusu. Podľa jedného z citovaných diplomatov, už však teraz nejde o také kontroverzné témy ako vlani na jar. Agentúra AFP píše, že tento diplomat narážal na príchod Bidena sprevádzaný zmenou dovtedy tvrdo protičínskej rétoriky, akú hlásal exprezident USA Donald Trump. Ten sa o novom koronavíruse vyjadroval ako o „čínskom víruse“ či „kung flu“ (flu znamená chrípka).

Prvú rezolúciu súvisiacu s pandémiou prijala BR OSN vlani v júli, pričom na texte tohto uznesenia sa jej členovia zhodli až po vyše troch mesiacoch. Schválenie uznesenia vtedy spomaľovali práve spory medzi USA a Čínou, teda dvoma z piatich stálych členov BR, ktorí disponujú právom veta. Táto rezolúcia vyzývala na globálne prímerie v záujme uľahčenia boja s pandémiou.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Objekt, ktorý poškodil dom na Floride, pochádzal z ISS

Objekt, ktorý poškodil dom na Floride, pochádzal z ISS

DNES - 8:41Zahraničné

NASA v pondelok potvrdil, že objekt, ktorý v marci poškodil dom na Floride, pochádzal z Medzinárodnej vesmírnej stanice.

Šéf MAAE je znepokojený možným útokom Izraela na jadrové zariadenia v Iráne

Šéf MAAE je znepokojený možným útokom Izraela na jadrové zariadenia v Iráne

DNES - 6:19Zahraničné

Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) v pondelok vyjadril znepokojenie nad možným útokom Izraela na jadrové zariadenia v Iráne.

Netanjahu strávil víkend v dome amerického miliardára, kde je protiatómový kryt

Netanjahu strávil víkend v dome amerického miliardára, kde je protiatómový kryt

DNES - 6:13Zahraničné

Nezávislé inštitúcie v Izraeli žiadajú úrady, aby preverili víkendový pobyt premiéra Benjamina Netanjanhua v dome amerického miliardára Simona Falica v Jeruzaleme.

Zbrojárku filmu Rust odsúdili na 18 mesiacov vo väzení

Zbrojárku filmu Rust odsúdili na 18 mesiacov vo väzení

DNES - 6:11Zahraničné

Zbrojárku filmu Rust Hannu Gutierrezovú-Reedovú odsúdili na 18 mesiacov vo väzení v prípade smrti kameramanky Halyny Hutchinsovej.

Bidenovci zverejnili daňové priznanie, zarobili vyše 600.000 dolárov

Bidenovci zverejnili daňové priznanie, zarobili vyše 600.000 dolárov

DNES - 5:50Zahraničné

Americký prezident Joe Biden spolu s manželkou, prvou dámou Jill Bidenovou v pondelok zverejnili svoje daňové priznanie za rok 2023.