• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Česko preveruje osem podozrení na úmrtie po očkovaní proti covidu

  • 10:57 25.02.2021
  • Praha
Česko preveruje osem podozrení na úmrtie po očkovaní proti covidu

Prípady úmrtia, ktoré mohli súvisieť s podaním vakcíny, sa starostlivo hodnotia.

Český Štátny ústav pre kontrolu liečiv (SÚKL) eviduje k utorkovému dátumu celkovo osem prípadov nahlásených úmrtí, ktoré by mohli mať súvislosť s očkovaním proti ochoreniu COVID-19. Ľudia nahlásili možné nežiaduce účinky v 996 prípadoch, čo zodpovedá približne dvom promile očkovania. SÚKL zdôraznil, že medzi vakcínami a reakciami môže existovať len časová súvislosť bez akejkoľvek príčinnej súvislosti. Vo štvrtok o tom informoval spravodajský server Novinky.cz.

Očkovanie proti covidu podstupuje veľké množstvo ľudí - vrátane osôb, ktoré trpia závažnými zdravotnými problémami či komorbiditami (teda väčším počtom chorôb naraz). V dôsledku toho sa môžu vyskytnúť aj nahlásené podozrenia na nežiaduce účinky, ktorých dôsledkom môže byť úmrtie,“ pripomenul ústav.

Prvý prípad úmrtia, ktoré mohlo súvisieť s očkovaním, zaznamenal ústav pred dvoma týždňami. Ústav informácie o týchto prípadoch posiela do európskej databázy nežiaducich účinkov.

V databáze sa zhromažďujú prípady zo všetkých krajín, v ktorých je vakcína registrovaná. Všetky prípady úmrtia, ktoré mohli súvisieť s podaním vakcíny, sa následne starostlivo hodnotia.

Keby výbor Európskej agentúry pre lieky (EMA) dospel k záveru, že medzi očkovacou látkou a reakciou existuje príčinná súvislosť, môže napríklad zmeniť jej registráciu.

Podozrenia na ďalšie nežiaduce účinky vakcín proti covidu, ktoré zatiaľ SÚKL dostal, zodpovedajú očakávaným reakciám, ktoré boli opísané v klinických štúdiách. Najčastejšie, asi v polovici hlásení, ľudia oznamovali také reakcie ako horúčka, zimnica, únava, reakcia v mieste vpichu či bolesť v podpazuší. U niektorých ľudí sa objavili aj bolesť hlavy, mdloby, bolesť svalov, nevoľnosť a vyrážky.

V utorkovému večeru malo v Česku ukončené očkovanie približne 221.924 ľudí, ďalších okolo 582.000 ľudí zatiaľ dostalo jednu dávku vakcíny. V ČR sa očkuje tromi vakcínami, ktoré sú registrované v EÚ, a to od spoločností Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZeneca, pripomínajú Novinky.cz.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
CIA: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu s Ruskom už tento rok

CIA: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu s Ruskom už tento rok

DNES - 8:07Zahraničné

Ukrajina môže do konca tohto roka prehrať vojnu s Ruskom, ak jej Spojené štáty neposkytnú ďalšiu vojenskú pomoc, varoval vo štvrtok šéf americkej Ústrednej spravodajskej služby Bill Burns.

Trump tvrdí, že Európa by mala poskytnúť Ukrajine viac pomoci

Trump tvrdí, že Európa by mala poskytnúť Ukrajine viac pomoci

DNES - 7:37Zahraničné

Európa by mala dať Ukrajine viac peňazí, vyhlásil vo štvrtok bývalý prezident USA Donald Trump.

Argentína podala žiadosť o vstup do NATO ako globálny partner

Argentína podala žiadosť o vstup do NATO ako globálny partner

DNES - 6:32Zahraničné

Argentína predložila vyhlásenie o úmysle vstúpiť do Severoatlantickej aliancie ako globálny partner, oznámil vo štvrtok argentínsky minister obrany Luis Petri na sociálnej sieti X.

Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi

Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi

DNES - 6:27Zahraničné

Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie za zásluhy francúzskemu hercovi Alainovi Delonovi.

Izrael podnikol útok na Irán

Izrael podnikol útok na Irán

DNES - 6:02Zahraničné

Izrael v noci zaútočil na Irán.