• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
19°Bratislava

Sulík: Aplikácia na e-karanténu by mohla byť hotová do konca apríla

  • 13:40 24.02.2021
  • Bratislava
Sulík: Aplikácia na e-karanténu by mohla byť hotová do konca apríla

Na spustenie aplikácie Sulík potrebuje jasné rozhodnutie, ktoré mu premiér zatiaľ nedal.

Aplikácia na e-karanténu by mohla byť hotová do konca apríla tohto roka. Po stredajšom rokovaní vlády to oznámil vicepremiér a minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Minister však potrebuje jasné rozhodnutie, ktoré v stredu nedostal, keďže premiér Igor Matovič (OĽANO) nebol na tejto časti rokovania prítomný.

Všetka robota, to znamená doprogramovanie, testovanie, implementácia a zaškolenie, by zabrala približne 300 človekodní,“ vyčíslil Sulík s tým, že aplikáciu by následne muselo prevádzkovať Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI), lebo oni týmito dátami disponujú a smú s nimi narábať. Takisto iba toto centrum vie požiadať o publikáciu v obchodoch s aplikáciami na mobilných zariadeniach. „A do tretice, NCZI má informácie o očkovaných a o hospitalizovaných, pre ktorých by logicky tá karanténa neplatila,“ uzavrel Sulík.

Ministerstvo hospodárstva spolu s externým dodávateľom podľa Sulíkových slov všetko pripravia, zabezpečia manuály, vypracujú podklady pre call centrum, ale ďalej to musí mať na starosti NCZI. Na vláde sa v stredu podľa svojich slov pýtal, či je o to záujem. Premiér však na tejto časti rokovania nebol prítomný. „Že vraj niečo bolo dôležité, neviem čo, ale v podstate sme sa nepohli ďalej,“ dodal Sulík. Zdôraznil, že ak má byť aplikácia funkčná do konca apríla, rozhodnutie musí padnúť v súčasnosti. Takisto vyčíslil, že na to potrebuje tím programátorov pozostávajúci z 10 - 12 ľudí. Ostatní ministri podľa Sulíkových slov jeho plán odobrili, avšak nemá podľa neho zmysel takto rokovať, lebo to musí byť rozhodnutie z najvyššieho miesta.

Ako spresnil Sulík, aplikácia by sa zameriavala na dve skupiny obyvateľstva. Na tých, ktorí prichádzajú zo zahraničia a nedisponujú negatívnym výsledkom testu, a na tých, ktorí sú vo vnútrozemí pozitívne testovaní. „Mali by sme ich podchytiť a venovať sa im a nie všetkým,“ uzavrel minister s tým, že podľa neho nemá zmysel udávať pravidlá pre všetkých päť miliónov ľudí, treba sa viac sústrediť na užšiu skupinu.

Predtým, ako by sa navrátilci zo zahraničia zaregistrovali do aplikácie, by sa podľa Sulíkových slov mali na hraniciach otestovať – o tom, akými testami, by mali rozhodnúť odborníci.

Na otázku, či vyhotovenie aplikácie do konca apríla nie je neskoro, Sulík odpovedal, že uznáva, že sa stratilo veľa času. Aplikácia sa má „odpichnúť“ od svojej predchodkyne z minulého leta od firmy Sygic, ktorá už poskytla zdrojový kód. Na dokončenie však Sulík potrebuje jasné rozhodnutie.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Jozef Bíreš končí v pozícii šéfa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR

Jozef Bíreš končí v pozícii šéfa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR

VČERA - 20:46Ekonomické

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR.

Z trhu sťahujú viaceré výrobky Kinder

Z trhu sťahujú viaceré výrobky Kinder

VČERA - 18:22Ekonomické

Dodávateľ preventívne sťahuje z predaja vybrané produkty značky Kinder.

PS: Zmeny v novele zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu

PS: Zmeny v novele zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu

VČERA - 15:57Ekonomické

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus.

Wienerberger sa sťahuje z ruského trhu

Wienerberger sa sťahuje z ruského trhu

VČERA - 14:00Ekonomické

Rakúsky stavebný koncern Wienerberger predáva svoje závody v Rusku a sťahuje z tamojšieho trhu.

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi okolitých krajín EÚ

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi okolitých krajín EÚ

VČERA - 13:41Ekonomické

Ceny sú vyššie aj v porovnaní s Maďarskom a Rakúskom.