Zdravé makrely pomôžu so zrakom aj s cukrovkou. Ako si ich pripraviť?
- 17:16 27.02.2021
- Bratislava
V makrelách možno nájsť množstvo prospešných látok, spomedzi ktorých vynikajú najmä omega-3 mastné kyseliny bojujúce proti niekoľkým ochoreniam. Vyskúšajte tento lahodný recept na ich prípravu.
Makrely patria k najvýživnejším výrobkom, aké u nás máme k dispozícii. Ryby, ktoré sa lovia prevažne v tropických a teplých vodách, chutia najlepšie čerstvé, no na Slovensku si ich môžeme kúpiť aj v mrazenej podobe.
Keďže makrely obsahujú množstvo vitamínov a ďalších prospešných látok, ich účinky na zdravie sú početné:
Zrak
Podľa štúdie z roku 2010 konzumácia mastných rýb, ako sú makrely, dvakrát až trikrát týždenne prispieva k prevencii pred makulárnou degeneráciou, ktorá je považovaná za jednu z najčastejších príčin nevidomosti starších ľudí. Žiaľ, u ľudí, ktorí ochorením už trpia, sú účinky len minimálne.
Zdravie srdca a ciev
Vďaka bohatému obsahu omega-3 mastných kyselín makrely dokážu redukovať množstvo triglyceridov a zlého cholesterolu v krvi. Mastné kyseliny tiež zvyšujú množstvo dobrého cholesterolu v krvi, vďaka čomu upevňujú zdravie srdca a ciev. Makrely teda slúžia ako účinná prevencia pred vysokým tlakom, ischemickou chorobou srdca a porážkou.
Cukrovka
Makrely sú bohaté na mononenasýtené mastné kyseliny, ktoré zabraňujú nárastu hladiny cukru v krvi, vďaka čomu pomáhajú lepšie regulovať priebeh cukrovky. Ich pravidelná konzumácia tiež prispieva k odbúravaniu viscerálneho tuku, čím znižuje pravdepodobnosť vzniku diabetu.
Rakovina
V tomto prípade treba spomenúť, že makrely tiež obsahujú koenzým Q10, ktorý dokáže eliminovať nádorové bunky. Ryby telu dodávajú aj antioxidanty, ktoré odstraňujú rakovinotvorné toxíny a voľné radikály. Omega-3 mastné kyseliny chránia organizmus pred vznikom niektorých druhov rakoviny, ako je rakovina prsníka, hrubého čreva a konečníka, obličiek a prostaty.
Ako si pripraviť pečenú makrelu so zemiakovou kašou
Budete potrebovať:
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 ČL mletej sladkej papriky
- 1 ČL soli
- olivový olej
- 8 makrelových plátkov s kožou
- ½ kg zemiakov
- 2-3 na jemno nakrájané jarné cibuľky
Na omáčku budete potrebovať:
- štipku šafránu
- 1 PL bieleho vínneho octu
- 1 ČL dijonskej horčice
- 60 ml extra panenského olivového oleja
- soľ a korenie podľa chuti
Postup:
- Predhrejte rúru na 200 stupňov Celzia.
- V mažiari pomeľte cesnak, papriku a soľ, čím vznikne pasta. Pridajte k nej pár kvapiek olivového oleja a natrite ňou makrely po vrchnej strane.
- Na prípravu omáčky vložte všetky prísady do misky a pomocou vidličky dobre premiešajte. Omáčku ochuťte soľou a korením.
- Plech vysteľte papierom na pečenie, ktorý ešte potrite olivovým olejom. Makrely uložte na papier kožou smerom nahor a osoľte. Pečte asi 8-10 minút, kým kožka nie je chrumkavá a mäso prepečené. Hotové ryby vyberte z rúry a nechajte odstáť.
- Ako príloha sa hodí zemiaková kaša s cibuľkou. Zemiaky klasicky uvarte v osolenej vode, sceďte a rozpučte. Pre jemnejšiu textúru k nim môžete pridať lyžicu olivového oleja. Na záver ich polejte trochou omáčky a posypte nakrájanou zelenou cibuľkou.
3 veci, ktoré sa vám dejú s telom počas dlhších letov
Každý let lietadlom zanecháva nezmazateľné stopy na tele. Tie dlhšie sú však po všetkých stránkach o čosi náročnejšie. Ako si poradiť s následkami?
Ako pestovať cukety vertikálne: Takto budete mať veľkú úrodu na malom priestore
Máte málo miesta pre rozrastajúce sa cukety? Skúste ich naučiť rásť vertikálne.
Takto svoju záhradu ochránite pred neskorými mrazmi
Mrazivé dni ešte neskončili a to znamená, že by ste svoju záhradu mali pripraviť aj na teploty siahajúce k nule.
Medvedici Tatranke sa narodilo mláďa. Košická zoo uviedla, čo s ním urobí
V košickej zoo sa narodilo mláďa medveďa hnedého.
Čo sa naozaj deje s vaším telom po uštipnutí včelou? O tomto následku ste nevedeli
Uštipnutie včelou je vo väčšine prípadov menej závažné, no mnohých prekvapí, čo sa s telom deje po ňom.