• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
10°Bratislava

10 chutných a ľahkých receptov s tuniakom v konzerve

  • 11:57 27.02.2021
  • Bratislava
10 chutných a ľahkých receptov s tuniakom v konzerve

Tuniak z konzervy nemusí na tanieri vyzerať nudne a opustene. Pripravte si z neho špecialitu, ktorá pohodlne nahradí obed, raňajky aj večeru.

Tuniak v konzerve zaujíma čestné miesto v našich špajziach, kde po ňom väčšina z nás siaha v len v prípade núdze. Ak nie je nič navarené na obed či večeru, doprajeme si ho s cestovinami alebo aj samotného.

Na takúto nudnú podobu tuniaka ale môžete zabudnúť! Dnes vám totiž poradíme hneď 10 spôsobov, ako si ho môžete na tanieri ozvláštniť. Inšpirujte sa:

1. Studený šalát

Foto: Irina Rostokina/Shutterstock.com

Na panvici opražte zelené fazuľky a na kocky nakrájané paradajky. Potom ich preložte do misky a pridajte tuniaka z konzervy. Pridajte trochu po domácky pripraveného dresingu alebo pesta podľa chuti a podávajte vychladené.

2. Sushi

Na prípravu sushi z tuniaka budete potrebovať nori plátky a ryžu. Ryžu klasicky uvarte a po dovarení ju zmiešajte so zálievkou z octu, cukru a soli. Vychladenú ryžu uložte na nori plátky a ozdobte tuniakom, uhorkou a plátkom manga či avokáda. Z plátku potom vytvorte roládu a nakrájajte na malé kúsky.

3. Tuniakové kúsky

Opečené tuniakové kúsky sa najlepšie hodia k pivu. Tuniaka z konzervy opražte na oleji, kým nadobudne chrumkavú konzistenciu. Opraženého tuniaka vyberte z panvice a pridajte do nej na drobno nakrájaný cesnak a cibuľu. Na záver pridajte tuniaka, kúsky čili papričky, trochu pikantnej omáčky, šťavu z limetky, soľ a korenie. Takto pripravené jedlo preložte na tanier a na vrch podľa chuti pridajte surové vajce. Podávajte s hriankami.

4. Tuniaková nátierka

Foto: iuliia_n/Shutterstock.com

Na tento pokrm existuje množstvo receptov a variácií. Základom je zmiešať kúsky tuniaka s majonézou, smotanou alebo taveným syrom, dochutiť napríklad granulovaným cesnakom, soľou, korením alebo čili a pridať zeleninu podľa vlastného výberu. Do nátierky sa hodí napríklad zeler alebo jarná cibuľka. Po natretí na pečivo môžete ešte ozdobiť strúhaným syrom.

5. Vyprážané tuniakové krokety

Na panvici orestujte cesnak, cibuľu a papriku pridajte kúsky tuniaka a trochu smotany. Potom pridajte zemiakovú kašu (rovnaké množstvo ako množstvo tuniaka) a miešajte, kým sa všetky ingrediencie nespoja. Ochuťte soľou a korením a nechajte vychladnúť.

Po vychladnutí zo zmesi vytvarujte hrubšie guľôčky. Tie obaľte v múke, vajci a strúhanke a vypražte. Podávajte teplé ako prílohu k jedlu.

6. Sýte syrové cestoviny s tuniakom

V panvici nechajte roztopiť maslo a pridajte múku. Miešajte, kým sa nevytvorí zápražka, a za stáleho miešania pomaly prilejte mlieko. Nechajte zmes prevariť, a ak je príliš hustá, dolejte viac mlieka. Omáčka by mala byť krémová. Ochuťte ju soľou, korením a štipkou muškátového orieška.

Do omáčky pridajte tuniaka a strúhaný tvrdý syr. Na záver pridajte uvarené cestoviny, zamiešajte a jedlo preložte do zapekacej misy. Na vrch ešte nastrúhajte mozzarellu a nechajte piecť, kým sa syr celkom roztopí.

7. Tuniakové lazane

Foto: Delovely Pics/Shutterstock.com

Nasledujte kroky z bodu 6 až po pridanie cestovín. Spodok panvice potrite pasírovanými paradajkami a na ne uložte uvarené lazane. Ďalšiu vrstvu vytvorte opäť pomocou pasírovaných paradajok, na tie uložte tuniakovú zmes a lazane. Takto vrstvite, až kým na vrchu nebudete mať poslednú vrstvu s tuniakom. Vrch ešte môžete posypať syrom. Nechajte zapiecť v rúre, kým sa syr celkom neroztopí.

8. Tuniak na ázijský spôsob

Do woku alebo širokej panvice nalejte olej, pridajte 100 gramov na drobno nakrájanej cibule, 2 polievkové lyžice cesnaku, 100 gramov strúhanej mrkvy, 50 gramov nakrájanej papriky, 200 gramov fazuľových klíčkov a plechovku tuniaka. Dolejte ešte asi deci ryžového vína a opekajte zhruba dve minúty.

Po opečení vyberte zeleninu s tuniakom z panvice a pridajte do nej 2 strúčiky pretlačeného cesnaku, 50 gramov jemného arašidového masla, 2 polievkové lyžice sójovej omáčky, trochu soli, korenia a cukru. Zalejte trochou kuracieho vývaru alebo vody a nechajte prevariť.

Do zmesi pridajte asi 600 gramov uvarených špagiet a tuniaka so zeleninou a dobre premiešajte. Na záver ozdobte na drobno nakrájanými arašidmi a čerstvým koriandrom.

9. Rýchla omáčka

Na oleji orestujte cesnak a cibuľu, potom pridajte tuniaka. Chvíľu restujte a pridajte na kocky nakrájanú mrkvu, zemiaky, papriku a lyžicu paradajkového pretlaku. Všetko spolu opražte a zalejte pasírovanými paradajkami. Do omáčky pridajte bobkový list, a ak treba, trochu vody. Zmes varte, kým zmäkne zelenina. Na záver ochuťte soľou a korením.

10. Polievka

Foto: Irina Rostokina/Shutterstock.com

Na olivovom oleji orestujte cibuľu, cesnak a papriku. Pridajte na kocky nakrájanú mrkvu, tuniaka a krájaný špenát. Zalejte kuracím vývarom. Polievku ochuťte soľou a korením. Podľa chuti pridajte trochu smotany.

Zdroj: Info.sk, DP, healthdigezt.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Mikro-podvádzanie: 11 znakov toho, že vás partner nepriamo podvádza

Mikro-podvádzanie: 11 znakov toho, že vás partner nepriamo podvádza

DNES - 12:12Zaujímavosti

Mikro-podvádzanie sa u každého páru prejavuje odlišne. Niektorí partneri ho dokonca tolerujú, iní ho neznesú.

3 veci, ktoré sa vám dejú s telom počas dlhších letov

3 veci, ktoré sa vám dejú s telom počas dlhších letov

DNES - 7:22Zaujímavosti

Každý let lietadlom zanecháva nezmazateľné stopy na tele. Tie dlhšie sú však po všetkých stránkach o čosi náročnejšie. Ako si poradiť s následkami?

Ako pestovať cukety vertikálne: Takto budete mať veľkú úrodu na malom priestore

Ako pestovať cukety vertikálne: Takto budete mať veľkú úrodu na malom priestore

VČERA - 20:35Zaujímavosti

Máte málo miesta pre rozrastajúce sa cukety? Skúste ich naučiť rásť vertikálne.

Takto svoju záhradu ochránite pred neskorými mrazmi

Takto svoju záhradu ochránite pred neskorými mrazmi

VČERA - 20:01Zaujímavosti

Mrazivé dni ešte neskončili a to znamená, že by ste svoju záhradu mali pripraviť aj na teploty siahajúce k nule.

Medvedici Tatranke sa narodilo mláďa. Košická zoo uviedla, čo s ním urobí

Medvedici Tatranke sa narodilo mláďa. Košická zoo uviedla, čo s ním urobí

VČERA - 12:56Zaujímavosti

V košickej zoo sa narodilo mláďa medveďa hnedého.