• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

Pijete kávu na lačný žalúdok? Týchto 7 hrozieb vás od toho odradí

  • 8:29 20.02.2021
  • Bratislava
Pijete kávu na lačný žalúdok? Týchto 7 hrozieb vás od toho odradí

Milovníci kávy by sa mali vzdať jej pitia hneď po prebudení. Obľúbený nápoj totiž so sebou prináša aj viaceré zápory.

Najlepší čas na pitie kávy je podľa odborníkov predpoludním medzi 9:30 a 11:30. Z toho vyplýva, že prvú šálku kávy by sme mali piť až niekoľko hodín po raňajkách. Ako nám môže uškodiť nedodržanie tohto pravidla?

1. Ospalosť

Kávu všetci považujeme za budíček, ktorý nás vie ráno postaviť na nohy. Znie preto paradoxne, že jej pitie môže navodiť aj stav ospalosti.

Kofeín vo všeobecnosti zvyšuje produkciu stresového hormónu kortizolu, ktorý môže vyvolať problémy so spánkom. Ak ho k tomu prijímate na lačný žalúdok, po krátkej dobe sa vám vráti pocit ospalosti, s akým ste vstávali z postele. Môže za to inzulín, ktorý sa začne tvoriť po vypití kávy a spôsobuje zníženie hladiny glukózy v krvi. To má za následok pokles energie a možný vznik úzkosti.

2. Strata minerálov

Ak kávu pravidelne pijete na prázdny žalúdok, telo ju rýchlejšie vstrebe, a môže dôjsť k rýchlej strate vitamínov a minerálov. Káva môže napríklad brániť vstrebávaniu železa, horčíka a vitamínov skupiny B, ktoré sú potrebné pre správnu funkciu nervovej sústavy.

Priveľa kofeínu v strave vedie k postupnému znižovaniu množstva vápnika v kostiach, čo môže vyústiť až do ochorení opornej sústavy.

3. Bolesť brucha

Určite viete, že káva dokáže človeka poriadne prehnať. O to viac, ak sa pije na prázdny žalúdok hneď ráno. Kofeín totiž aktivuje aj tú časť nervovej sústavy, ktorá je zodpovedná za vyprázdňovanie, a tak môže urýchliť peristaltiku čriev. Príloha vo forme mlieka môže tiež pekne zavariť ľuďom s laktózovou intoleranciou, o ktorej ani nemusia vedieť.

4. Priberanie

Áno, o čiernej káve sa hovorí, že pomáha pri spaľovaní tuku. Na druhej strane radi zabúdame na to, že jej konzumácia môže narušiť zdravý spánkový vzorec. Menej spánku tiež znamená väčší hlad a zvýšenú chuť na sladké.

Špeciálnym prípadom je balená káva z obchodu alebo kaviarne, ktorá neraz obsahuje množstvo sladidiel, a teda aj kalórií, ktoré nám pomáhajú priberať.

5. Úzkosť

Stresové hormóny sú v tele na najvyššej úrovni ráno po prebudení. Kofeín je stimulant, ktorý môže ich produkciu ešte podporiť, preto ak už trpíte úzkostnými ochoreniami, svoj stav by ste nemali pomocou kávy zhoršovať.

6. Suchá pokožka

Je logické, že keď po káve častejšie beháte na záchod, pravdepodobne vám tiež spôsobí dehydratáciu. Dehydratované telo ťažšie vylučuje toxíny cez kožu, a tak sa zrýchľuje tvorba suchej pokožky a vrások.

7. Nárast hladiny cukru v krvi

Ranná šálka kávy na prázdny žalúdok oslabuje schopnosť buniek regulovať hladinu cukru v krvi. Jej nárast môže viesť k priberaniu a ochoreniam kože.

Zdroj: Info.sk, DP, brightside.me
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.