• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

7 vecí, ktorým by ste sa pred cvičením mali vyhnúť

  • 18:33 21.02.2021
  • Bratislava
7 vecí, ktorým by ste sa pred cvičením mali vyhnúť

Aktivity pred cvičením môžu viesť buď k jeho skvalitneniu, alebo naopak ku sklamaniu. Zistite, čo rozhodne nepatrí do správneho programu pred fyzickou aktivitou.

Ak vám záleží na kvalitnom zdraví a fit postave, cvičenie vám určite nie je cudzie. Či už obľubujete kardio, posilňovanie, kolektívne športy alebo svojpomocné cviky v domácnosti, mali by ste dbať aj o to, čo robíte pred cvičením. Niektoré činnosti ho totiž môžu celkom sabotovať.

1. Prázdny žalúdok

Ak cvičíte hneď ráno po prebudení, nezabudnite sa predtým naraňajkovať. Podľa niektorých teórií by sa nemalo jesť niekoľko hodín pred intenzívnou fyzickou aktivitou, lebo telo začne rýchlejšie spaľovať tuky a cukry. Pravda je však taká, že telo ako prvé siaha po svalovej hmote, ktorá slúži ako najrýchlejší zdroj ľahko dostupnej energie. Ak teda nechcete prísť o svaly, ktoré sú tiež zdrojom rýchleho metabolizmu, necvičte na prázdny žalúdok.

2. Pitie vody

Foto: Una Shimpraga/Shutterstock.com

Samozrejme tým nechceme povedať, že by ste mali zanedbať pitný režim, no pred cvičením s vodou predsa len trochu brzdite. Ak to s pitím preženiete, krv sa bude snažiť vyrovnať hladiny soli, čo môže spôsobiť nepríjemné príznaky, ako nevoľnosť, bolesť či dokonca vracanie.

Najlepšie urobíte, keď vypijete aspoň pol litra čistej vody 1-2 hodiny pred cvičením. 15 minút pred začiatkom môžete ešte vypiť jeden pohár. Ak sa pri cvičení spotíte, pite pravidelne, ale v menších dávkach.

3. Spánok

Ak si pred cvičením trochu zdriemnete, nič tým neriskujete, práve naopak – krátke zdriemnutie dodáva telu dostatok energie na ťažký výkon. Problém nastáva až vtedy, keď to s dĺžkou spánku preženiete. Poznáte predsa ten pocit, keď ráno vstávate z postele. Organizmus vtedy potrebuje dlhší čas na prispôsobenie sa novým podmienkam a vyššiemu výdaju energie. Preto by to vaše cvičenie mohlo oslabiť.

4. Nevhodné oblečenie

Foto: BaLL LunLa/Shutterstock.com

Ani beh v zasneženej krajine by ste nemali spájať s niekoľkými vrstvami oblečenia. Pri prehriatí organizmu totiž dochádza k nadmernému poteniu. Ak sa po čase znovu ochladíte, pot sa rýchlo vyparí a hrozí vám prechladnutie.

V horúcom počasí by sme zas mali uprednostniť voľnejšie vzdušné oblečenie. Pot najlepšie absorbujú bavlnené tričká a nohavice.

5. Statický strečing

Strečing na mieste má negatívny dopad na výdrž pri cvičení a pri behaní spomaľuje rýchlosť. Ak k tomu vykonávate strečing na nezahriate telo, môžete si poškodiť svalstvo. To však neznamená, že by ste sa mu mali celkom vyhýbať. Ak sa chcete ponaťahovať, urobte tak po cvičení, vďaka čomu sa navyše vyhnete svalovici.

6. Cvičenie bez oddychu

Telo sa pri pravidelnom cvičení potrebuje aj regenerovať. Je jedno, akému športu sa venujete, v rámci týždňa by ste si vždy mali nájsť aspoň 1-2 dni na oddych. Ak ich vynecháte, riskujete preťaženie organizmu. Dni oddychu navyše dodávajú lepší spánok a výkon pri športovaní.

7. Káva

Mnohí športovci sa pred cvičením posilňujú kofeínom. Je pravda, že ten vám doplní energiu, motiváciu aj sústredenie, ale len na krátky čas. Konzumácia vyššej dávky kofeínu môže viesť ku kontrakcii čriev, čo sa prejaví ako hnačka. Káva so sebou prináša aj ďalšie neželané dlhodobé účinky, ako je nepokoj, nespavosť, zvýšený tep, úzkosť, pálenie záhy a vyšší krvný tlak. Keďže má aj množstvo benefitov, rozhodnutie o tom, či sa jej vzdáte alebo nie, už ponecháme na vás.

Zdroj: Info.sk, DP, brightside.me
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.