• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 16.4.2024Meniny má Dana, Danica
Bratislava

Ak sa chcete vyhnúť hádke s partnerom, položte mu túto otázku

  • 19:05 19.02.2021
  • Bratislava
Ak sa chcete vyhnúť hádke s partnerom, položte mu túto otázku

Zistite, či partnerovi ide skutočne o získanie vašej rady, alebo len hľadá človeka, ktorý by ho vypočul. Hádke sa dokážete vyhnúť pomocou jedinej otázky.

Za 12 rokov spoločného života sa Alexander James a jeho manželka stretli s mnohými hádkami a nedorozumeniami. Pred niekoľkými rokmi ale narazili na poklad, ktorý zastupuje nepredstaviteľnú hodnotu v snáď každom zväzku.

„Keď má jeden z nás zlú náladu, s manželkou máme zvyk opýtať sa 'Chceš odo mňa útechu alebo riešenie,'“ píše James na Twitteri. „Táto jedna veta nás dokáže ochrániť pred hádkou v deviatich prípadoch z desiatich,“ dodáva v dnes už virálnom príspevku.

Jamesov tvít si získal desiatky tisícov lajkov a množstvo pozitívnych komentárov od ďalších partnerov. Portál Huffington Post vyspovedal autora príspevku, ktorý priznáva, že k riešeniu všetkých manželských sporov nedospel zo dňa na deň.

James sa s partnerkou zhoduje na tom, že predtým, ako našli riešenie, sa jeden druhému sťažovali na problémy v práci, a niekedy len boli zvedaví na názor svojej polovičky. „Inokedy sme sa chceli len vykričať a počuť, že ten druhý stojí na našej strane,“ hovorí James.

Hádka u Jamesovcov predtým vyzerala tak, ako to je bežné aj v iných domácnostiach. „Točili sme sa v kruhu, rozprávali stále o tých istých bodoch s rastúcim hnevom a v obrannej pozícii.“ Hlavnou príčinou sporu pritom podľa Jamesa neboli odlišné názory, ale to, že partneri nevedeli, čo ten druhý chce.

Za skvelým nápadom ako ešte pred začiatkom riešiť každú hádku, stojí pani Jamesová. „Myslím, že krása tohto riešenia spočíva v tom, že nás hneď od začiatku dokáže zosúladiť,“ hovorí jej manžel. „Nehľadám riešenia, keď sa chce len vyrozprávať, a naopak. Keď ste na jednej lodi, nie je dôvod na hádku.“

Kalifornská psychologička Sarah Joy Parková si Jamesovo riešenie hádok na prvý pohľad zamilovala. Pre Huffington Post uviedla, že väčšina párov prichádza do poradne kvôli nezrovnalostiam v komunikácii.

Podľa Parkovej sa ľudia často boja odpovedať na otázku, čo chcú, len preto, že by sa mohli zraniť. „Čo ak sa opýtate, a ten druhý vám neodpovie, alebo čo ak vás rovno zamietne? Z vlastnej skúsenosti viem, že veľa ľudí uprednostní tiché sklamanie, keď sa nepýtajú, len preto, že je to bezpečnejšie. Takéto správanie ale nevedie vždy k uspokojivému spojeniu.“

Podľa psychologičky trik s „chlácholením alebo riešením“ kladie na jedného z partnerov, ktorý bude musieť požiadavke vyhovieť, záťaž, čo sa však časom ukáže ako cenné riešenie. „Ak si je každý vedomý toho, čo druhá strana očakáva od konverzácie, je oveľa vyššia šanca, že obaja partneri budú so vzťahom spokojní,“ hovorí Parková.

Jamesovci nie sú jediní užívatelia Twitteru, ktorí si na riešenie hádok v domácnosti vymysleli vlastný mechanizmus. „Ďalšia dobrá otázka je 'Chceš, aby som ťa nechal/a osamote, alebo tu mám ostať s tebou,'“ radí profesorka psychológie Julie Castronovová. Spisovateľka Elise Georgeová zas radí opýtať sa: „Chceš, aby som ti poradil/a, alebo chceš, aby som ťa podporil/a?“

Zdroj: Info.sk, DP, huffingtonpost.co.uk, twitter.com/DrunkScribe
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Čo robiť, ak pri pristávaní lietadla začujete desivé zvuky?

Čo robiť, ak pri pristávaní lietadla začujete desivé zvuky?

VČERA - 22:09Zaujímavosti

Počas pristávania lietadla sa pasažieri na palube môžu stretnúť s celým radom nepríjemných zvukov, ktoré stupňujú strach z lietania. Často sa ich však vôbec netreba báť.

Pred 130 rokmi sa narodil Nikita Chruščov, ktorý odhalil zverstvá Stalina

Pred 130 rokmi sa narodil Nikita Chruščov, ktorý odhalil zverstvá Stalina

VČERA - 6:31Zaujímavosti

Zanechal značne rozporuplné politické dedičstvo, ktoré charakterizujú mnohé neúspechy a sklamania. Na čele Sovietskeho zväzu stál v rokoch 1953 až 1964.

Zádušník brečtanovitý nie je len burina. Takto vám pomôže pri liečbe ochorení aj v kuchyni

Zádušník brečtanovitý nie je len burina. Takto vám pomôže pri liečbe ochorení aj v kuchyni

20:28 14.04.2024Zaujímavosti

Zistite, aké využitia má táto liečivá bylinka a ako ju môžete pestovať.

Takto dokážete pestovať sladké figy aj v našich podmienkach

Takto dokážete pestovať sladké figy aj v našich podmienkach

20:05 14.04.2024Zaujímavosti

Exotické figy sa mnohým spájajú s letnými dovolenkami, ale dopestovať si ich dokážete aj doma.

Odporúčanie zubárky pre všetkých, čo pijú kávu: Takto vám zostanú zuby biele a žiarivé

Odporúčanie zubárky pre všetkých, čo pijú kávu: Takto vám zostanú zuby biele a žiarivé

19:27 14.04.2024Zaujímavosti

Káva a čaj sú známe tým, že sfarbujú zuby. Ako sa vyhnúť tomuto nepríjemnému následku? Nechajte si poradiť od zubárky.