• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 18.4.2024Meniny má Valér
12°Bratislava

Fico sa obáva o peniaze z plánu obnovy, ponúkol spoluprácu na jeho tvorbe

  • 17:20 17.02.2021
  • Bratislava
Fico sa obáva o peniaze z plánu obnovy, ponúkol spoluprácu na jeho tvorbe

Fico ponúkol spoluprácu členov strany na tvorbe plánu obnovy.

Šéf opozičnej strany Smer-SD a expremiér Robert Fico sa obáva, že Slovensko bude mať problémy s efektívnym využitím necelých šiestich miliárd eur, ktoré by krajina mala dostať od Európskej únie z plánu obnovy. Dôvodom je podľa neho krátky čas na dokončenie dokumentu, chýbajúca verejná diskusia či avizované zameranie financií na oblasti, ktoré nesúvisia s pandémiou ochorenia COVID-19.

Je tu naozaj obava o to, čo sa stane s tými šiestimi miliardami eur, ktoré majú prísť na Slovensko z osobitého finančného nástroja, ktorý vytvorila Európske únia v boji proti pandémii, ktorý sa nazýva Next generation EÚ,“ uviedol Fico. Plán obnovy pripravovaný Ministerstvom financií (MF) SR podľa neho nikto nekonzultoval napríklad so zamestnávateľmi, nevie o ňom verejnosť a MF neráta s jeho prerokovaním v Národnej rade (NR) SR.

Fico pripomenul, že Smer-SD predložil vlani v septembri do NR SR návrh záväzného stanoviska SR k plánu obnovy, ktoré síce parlament do dvoch týždňov neprerokoval, no v zmysle Ústavy SR je preto platné. „Okrem iného je v tomto stanovisku úloha pre vládu, že má predložiť do konca októbra 2020 plán obnovy do parlamentu,“ zdôraznil Fico.

V prioritách, ktoré zverejnilo MF, Ficovi chýba podpora oblastí najviac zasiahnutých koronakrízou, ako je napríklad cestovný ruch, investície do poľnohospodárstva či podpora vedy a výskumu.

Stanovisko, ktoré strana vlani predložila do parlamentu, rátalo s nomináciou expertov. Tí mali podľa Fica zabezpečiť široký spoločenský dialóg a včasné posúdenie plánu obnovy. Dokument však doteraz nie je hotový a predložený do Bruselu musí byť najneskôr do konca apríla.

Napriek tomu, že ich nemáme radi a chceme, aby čo najrýchlejšie odišli preč, pretože to je omyl prírody, celá táto vláda, my podávame ruku. Dávame k dispozícii všetky odborné kapacity Smeru,“ povedal Fico.

Ministerstvo financií však Ficovi oponuje a tvrdí, že plán obnovy je najdiskutovanejší dokument za posledných desať rokov. „To by mal predseda Smeru Robert Fico vedieť už len preto, že jeho vlády premrhali všetky príležitosti na reformy, ktorými mohli zlepšiť život občanov, takže nebolo za ich vlád o čom diskutovať,“ uviedol Róbert Buček z tlačového odboru ministerstva. Rezort dodal, že ak sa o niečom verejne diskutovalo, bola to korupcia a poburujúci spôsob, akým prichádzali k obrovskému bohatstvu oligarchovia a klienti Smeru-SD.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Premiér: Splnili sme sľub o plnohodnotnom 13. dôchodku

Premiér: Splnili sme sľub o plnohodnotnom 13. dôchodku

DNES - 17:22Ekonomické

Poslanci schválením novely zákona o sociálnom poistení splnili "jasný sľub" strán vládnej koalície, že dôchodcovia dostanú plnohodnotný 13. dôchodok.

Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 635 miliónov eur

Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 635 miliónov eur

DNES - 16:09Ekonomické

Slovensku sa vo štvrtok podarilo predať štátne dlhopisy v celkovej hodnote 635 miliónov eur.

Erik Tomáš: Dôchodcovia dostanú tento rok 13. dôchodok

Erik Tomáš: Dôchodcovia dostanú tento rok 13. dôchodok

DNES - 13:27Ekonomické

Od tohto roka už nebude 13. dôchodok sociálnou dávkou.

SaS chce zvolať pre údajnú nečinnosť ministerky Sakovej hospodársky výbor

SaS chce zvolať pre údajnú nečinnosť ministerky Sakovej hospodársky výbor

DNES - 12:59Ekonomické

Opozičná strana SaS požiada o zvolanie mimoriadneho parlamentného výboru pre hospodárstvo.

SaS navrhuje zníženie spotrebnej dane a DPH z benzínu a nafty

SaS navrhuje zníženie spotrebnej dane a DPH z benzínu a nafty

VČERA - 12:30Ekonomické

Aktuálne vysoké ceny benzínu a nafty sa môžu znížiť poklesom spotrebnej dane a dane z pridanej hodnoty, navrhuje to opozičná strana SaS.