• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
11°Bratislava

8 vecí v domácnosti, ktoré by ste nikdy nemali čistiť pomocou saponátu

  • 20:41 21.02.2021
  • Bratislava
8 vecí v domácnosti, ktoré by ste nikdy nemali čistiť pomocou saponátu

Saponát často používame na oveľa viac, ako je len umývanie riadu. Niektorým povrchom by sme sa pri jeho používaní ale mali zďaleka vyhnúť.

V každej domácnosti sa nájde nádoba so saponátom, ktorá neraz poslúži nielen v kuchyni. Saponát sa dá použiť napríklad ako rýchla náhrada čistiacich prostriedkov na prach, okná či kuchynskú linku. Pri kontakte s niektorými povrchmi ale môže narobiť viac škody ako úžitku.

Drevené podlahy

Foto: Mia Stendal/Shutterstock.com

Drevená podlaha je pomerne náročná na údržbu, preto nestačí ju utrieť len saponátom zriedeným s vodou. Pri upratovaní podlahu najprv vysajte, a potom na jej očistenie použite špeciálne určený prostriedok. Saponát by na nej totiž mohol zanechať šmuhy.

Koža

Koža je citlivá látka, ktorá si v sebe zanecháva prirodzený maz. Ak ju očistíte saponátom, zbavíte ju tejto mastnoty, kvôli čomu sa skôr opotrebuje. Ak si potrebujete očistiť koženú kabelku alebo bundu, urobte to pomocou vlhkej handričky. Očistené miesto potom natrite ochranným krémom.

Hodváb

Hodváb je veľmi jemná tkanina, ktorá môže v rámci starostlivosti oň vyvolávať nejednu otázku. Ak vám náhodou napadlo, že by ste škvrnu na ňom mohli pohotovo vyčistiť pomocou saponátu, radšej si to rýchlo vyhoďte z hlavy – také zaobchádzanie by mohlo látku poškodiť.

Rastliny

Skromnejší záhradkári a pestovatelia určite vedia, že proti niektorým druhom parazitov sa dá bojovať aj pomocou saponátu zriedeného vo vode. Žiaľ, pri nesprávnom použití môžete týmto prostriedkom ublížiť aj rastline, preto by ste problémy s kvetmi mali radšej riešiť pomocou prostriedkov na to určených.

Liatinové panvice

Foto: KAA-photo/Shutterstock.com

Ak si chcete ustrážiť kvalitu liatinovej panvice, nikdy ju neumývajte pomocou saponátu. Touto metódou totiž ochudobňujete povrch o nahromadené koreniny a tenké vrstvy oleja, čo znižuje jej účinnosť. Panvicu radšej vyčistite najprv papierovými utierkami, a potom prúdom horúcej vody.

Zrkadlá

Lesklé zrkadlá určite nezískate, ak ich budete umývať pomocou saponátu. Ten na nich totiž môže zanechať šmuhy. Ak už pri čistení skla musíte použiť saponát, uistite sa aspoň o tom, že ho dôsledne zmyjete.

Doska na krájanie

Horúca voda v kombinácii so saponátom čistí krájacie dosky len veľmi nedôsledne. Mydlo totiž nedokáže preniknúť do všetkých zárezov na doske, a tak v nich ostávajú baktérie a choroboplodné zárodky. Po každom použití by ste preto mali namočiť dosku do bieliaceho činidla.

Auto

Pri čistení auta rozhodne nepoužívajte saponát s obsahom bielidla a amoniaku. Tie totiž rozkladajú vosk na karosérii, a môže tak dôjsť k odlupovaniu farby.

Zdroj: Info.sk, DP, express.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Medvedici Tatranke sa narodilo mláďa. Košická zoo uviedla, čo s ním urobí

Medvedici Tatranke sa narodilo mláďa. Košická zoo uviedla, čo s ním urobí

DNES - 12:56Zaujímavosti

V košickej zoo sa narodilo mláďa medveďa hnedého.

Čo sa naozaj deje s vaším telom po uštipnutí včelou? O tomto následku ste nevedeli

Čo sa naozaj deje s vaším telom po uštipnutí včelou? O tomto následku ste nevedeli

VČERA - 20:40Zaujímavosti

Uštipnutie včelou je vo väčšine prípadov menej závažné, no mnohých prekvapí, čo sa s telom deje po ňom.

Ak máte tento mobilný telefón, rozlúčte sa so súkromím

Ak máte tento mobilný telefón, rozlúčte sa so súkromím

VČERA - 20:17Zaujímavosti

Obľúbená značka smartfónov podľa expertov zbiera dáta o používateľoch.

Video: Rodine sa stratil pes, takto ho našli medzi medveďmi

Video: Rodine sa stratil pes, takto ho našli medzi medveďmi

19:10 17.04.2024Zaujímavosti

Dron zachytil prekvapivé zábery strateného huskyho.