• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 20.4.2021Meniny má Marcel
Bratislava

6 chýb, ktoré robíte pri príprave palaciniek

  • 6:40 21.02.2021
  • Svet
6 chýb, ktoré robíte pri príprave palaciniek

Dotiahnite recept na palacinky do dokonalosti. Týchto 6 chýb pri ich príprave často opakuje väčšina z nás.

Palacinky sú dezert, ktorý sa dá pripraviť na mnoho spôsobov. Môžete ich naplniť tradičným džemom či čokoládou, alebo vymyslieť klasiku na slaný spôsob napríklad so špenátom.

Aby boli palacinky naozaj lahodné, pripravte si ich tak, ako to dokážu jedine šéfkuchári. Vyhnite sa pritom týmto častým chybám:

1. Nepoužívate správne prostriedky

Foto: Nikonov Vladimir/Shutterstock.com

Kvôli palacinkám si určite nemusíte kupovať panvicu za stovky eur, ale aj pri tej, ktorú doma nájdete, sa treba uistiť, že ju používate správne.

Panvica na palacinky by v prvom rade nemala byť poškriabaná, zodratá alebo pokrútená. Ideál je nepriľnavá panvica s rovnomernou distribúciou tepla po celom povrchu.

2. Varíte pri nesprávnej teplote

Ak ste ju doteraz považovali za malichernosť, je najvyšší čas zmeniť názor. Správna teplota je totiž kľúč k dokonalým palacinkám. Ak to preženiete, spečú sa vám okraje a vnútro ostane surové. Ak sa naopak bojíte pridať, palacinky sa budú dlho piecť a nebudú chutiť dobre.

Pri príprave palaciniek je základ liať cesto do rozpálenej panvice. Na sporáku zapnite mierny plameň, a na ňom ohrievajte panvicu aspoň tri minúty. Potom môže prísť na rad cesto.

3. Preháňate to s miešaním

Cesto na palacinky má byť jemné a vláčne, a preto sa mnohí ľudia spoliehajú na pomoc metličky na miešanie. Tá sa síce zbaví hrudiek, ale vaše cesto pripraví aj o bublinky, a tak na záver nebude nadýchané. Pri miešaní cesta preto postupujte jemne a opatrne, aby ste to neprehnali.

4. Miešate suché a mokré

Foto: New Africa/Shutterstock.com

Ak nechcete, aby sa vám v ceste tvorili hrudky, vyhnite sa miešaniu suchých a tekutých prísad naraz. V osobitných nádobách zmiešajte najprv tekuté a suché prísady, a nakoniec ich skombinujte.

5. Nenecháte cesto odpočinúť

Pri výrobe palaciniek musíte mať dostatok trpezlivosti. Po zmiešaní všetkých zložiek cesta by ste hotový produkt mali nechať odpočívať aspoň na 10 minút, alebo pokojne aj počas celej noci. Cesto sa vďaka tomu mierne zdvihne, čo postrehnete na chuti aj textúre.

6. Často ich prevraciate

Každú palacinku by sme na panvici mali obrátiť len raz. Príliš časté obracanie totiž môže viesť k jej stenčeniu. Počkajte preto, kým sa na jednej strane palacinky začnú tvoriť bublinky, a palacinku prevráťte. Nechajte ju chvíľu opiecť, a vyložte rovno na tanier.

Zdieľať tento článok na Facebooku
Zdroj: Info.sk, DP, dailystar.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Čím kŕmiť rastliny? Len voda nestačí, na rast sú potrebné tieto tri živiny

Čím kŕmiť rastliny? Len voda nestačí, na rast sú potrebné tieto tri živiny

VČERA - 9:09Zaujímavosti

Ak rastlinám nedodáte dostatok živín, skôr či neskôr zahynú. Viete, čo všetko potrebujú pre svoj rast?

Prekvapivé použitie kečupu: Takto ním dokážete odstrániť hrdzu

Prekvapivé použitie kečupu: Takto ním dokážete odstrániť hrdzu

21:08 18.04.2021Zaujímavosti

Žena ukázala, ako sa dokázala zbaviť hrdze na radiátore pomocou kečupu.

Ako si spomenúť na to, čo ste zabudli? Využite tieto triky

Ako si spomenúť na to, čo ste zabudli? Využite tieto triky

19:36 18.04.2021Zaujímavosti

Pohrajte sa trochu s vlastnou pamäťou a osviežte si spomienky, ktoré môžu siahať až do minulosti spred niekoľkých desaťročí.

9 tajných spôsobov, ako využiť deodorant: Pomôže aj s ranami či osviežením domácnosti

9 tajných spôsobov, ako využiť deodorant: Pomôže aj s ranami či osviežením domácnosti

20:35 17.04.2021Zaujímavosti

Vďaka deodorantom sa môžeme celý deň cítiť sviežo a voňavo. Ich funkcia ale zďaleka nekončí pri eliminovaní potu.

Pop tarts: Takto si pripravíte obľúbené americké taštičky do hriankovača

Pop tarts: Takto si pripravíte obľúbené americké taštičky do hriankovača

18:21 17.04.2021Zaujímavosti

Obľúbenú americkú pochúťku si viete pripraviť aj doma.