• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
12°Bratislava

6 chýb, ktoré robíte pri príprave palaciniek

  • 6:40 21.02.2021
  • Svet
6 chýb, ktoré robíte pri príprave palaciniek

Dotiahnite recept na palacinky do dokonalosti. Týchto 6 chýb pri ich príprave často opakuje väčšina z nás.

Palacinky sú dezert, ktorý sa dá pripraviť na mnoho spôsobov. Môžete ich naplniť tradičným džemom či čokoládou, alebo vymyslieť klasiku na slaný spôsob napríklad so špenátom.

Aby boli palacinky naozaj lahodné, pripravte si ich tak, ako to dokážu jedine šéfkuchári. Vyhnite sa pritom týmto častým chybám:

1. Nepoužívate správne prostriedky

Foto: Nikonov Vladimir/Shutterstock.com

Kvôli palacinkám si určite nemusíte kupovať panvicu za stovky eur, ale aj pri tej, ktorú doma nájdete, sa treba uistiť, že ju používate správne.

Panvica na palacinky by v prvom rade nemala byť poškriabaná, zodratá alebo pokrútená. Ideál je nepriľnavá panvica s rovnomernou distribúciou tepla po celom povrchu.

2. Varíte pri nesprávnej teplote

Ak ste ju doteraz považovali za malichernosť, je najvyšší čas zmeniť názor. Správna teplota je totiž kľúč k dokonalým palacinkám. Ak to preženiete, spečú sa vám okraje a vnútro ostane surové. Ak sa naopak bojíte pridať, palacinky sa budú dlho piecť a nebudú chutiť dobre.

Pri príprave palaciniek je základ liať cesto do rozpálenej panvice. Na sporáku zapnite mierny plameň, a na ňom ohrievajte panvicu aspoň tri minúty. Potom môže prísť na rad cesto.

3. Preháňate to s miešaním

Cesto na palacinky má byť jemné a vláčne, a preto sa mnohí ľudia spoliehajú na pomoc metličky na miešanie. Tá sa síce zbaví hrudiek, ale vaše cesto pripraví aj o bublinky, a tak na záver nebude nadýchané. Pri miešaní cesta preto postupujte jemne a opatrne, aby ste to neprehnali.

4. Miešate suché a mokré

Foto: New Africa/Shutterstock.com

Ak nechcete, aby sa vám v ceste tvorili hrudky, vyhnite sa miešaniu suchých a tekutých prísad naraz. V osobitných nádobách zmiešajte najprv tekuté a suché prísady, a nakoniec ich skombinujte.

5. Nenecháte cesto odpočinúť

Pri výrobe palaciniek musíte mať dostatok trpezlivosti. Po zmiešaní všetkých zložiek cesta by ste hotový produkt mali nechať odpočívať aspoň na 10 minút, alebo pokojne aj počas celej noci. Cesto sa vďaka tomu mierne zdvihne, čo postrehnete na chuti aj textúre.

6. Často ich prevraciate

Každú palacinku by sme na panvici mali obrátiť len raz. Príliš časté obracanie totiž môže viesť k jej stenčeniu. Počkajte preto, kým sa na jednej strane palacinky začnú tvoriť bublinky, a palacinku prevráťte. Nechajte ju chvíľu opiecť, a vyložte rovno na tanier.

Zdroj: Info.sk, DP, dailystar.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Na čo sú dobré nálepky na ovocí a zelenine? Toto ste o nich nevedeli

Na čo sú dobré nálepky na ovocí a zelenine? Toto ste o nich nevedeli

DNES - 7:05Zaujímavosti

S nálepkami na ovocí a zelenine sa stretol už každý z nás, ale málokto pozná ich význam a aj využitie.

Video: Táto rybka robí neskutočný hluk. Zvuky jednej z najmenších rýb vedcov prekvapili

Video: Táto rybka robí neskutočný hluk. Zvuky jednej z najmenších rýb vedcov prekvapili

VČERA - 21:26Zaujímavosti

Drobná rybka dokáže vyprodukovať zvuk o hlasitosti až 140 decibelov.

Teraz je ten správny čas na vysievanie reďkoviek

Teraz je ten správny čas na vysievanie reďkoviek

VČERA - 19:41Zaujímavosti

Zdravú, chutnú a obľúbenú zeleninu si viete dopestovať rýchlo a jednoducho.

5 záhradných rastlín, ktoré najviac škodia alergikom

5 záhradných rastlín, ktoré najviac škodia alergikom

VČERA - 18:01Zaujímavosti

Nezhoršujte príznaky alergie vlastnou chybou pri záhradkárčení. Týchto 5 rastlín vám môže uškodiť.

Ako odšťaviť citrón bez krájania? Postačí pár sekúnd

Ako odšťaviť citrón bez krájania? Postačí pár sekúnd

21:49 27.03.2024Zaujímavosti

Ak chcete využiť len šťavu z citróna, nemusíte ho vôbec krájať. Takto si uľahčíte prácu už za niekoľko sekúnd.