• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
13°Bratislava

Vedci odhalili možnú príčinu pandémie koronavírusu

  • 19:04 15.02.2021
  • Cambridge
Vedci odhalili možnú príčinu pandémie koronavírusu

Výskumníci poodhalili pôvod celosvetovej pandémie ochorenia COVID-19.

Podľa novej štúdie publikovanej v akademickom časopise Science of the Total Environment za vznik a šírenie ochorenia Covid-19 môže zmena klímy. Globálne emisie skleníkových plynov spôsobili, že sa z južnej Číny stalo ideálne miesto pre množenie netopierov, ktoré boli zodpovedné za prenos vírusu.

Rozsiahle zmeny vegetácie lesného biotopu vytvorili vhodné prostredie pre mnoho druhov netopierov. V celosvetovej populácii netopierov žije okolo 3 000 rôznych druhov koronavírusov, pričom každý druh netopiera prenáša priemerne 2,7 koronavírusu - väčšinou bez príznakov.

Podľa vedcov z University of Cambridge môže nárast počtu druhov netopierov v konkrétnom regióne spôsobený zmenami podnebia zvýšiť pravdepodobnosť, že sa v nich bude vyskytovať, prenášať alebo vyvíjať koronavírus škodlivý pre človeka.

Globálne otepľovanie pomohlo k rozšíreniu netopierov a ich koronavírusov

Pri skúmaní typu vegetácie v juhočínskej provincii Yunnan a priľahlých oblastiach v Mjanmarsku a Laose autori spozorovali nárast teploty, slnečného žiarenia a atmosférického oxidu uhličitého za posledné storočie.

Vedci vytvorili mapu svetovej vegetácie, aká bola pred sto rokmi, pomocou záznamov o teplote, zrážkach a oblačnosti. Potom použili informácie o vegetačných požiadavkách netopierov na určenie globálneho rozšírenia každého druhu na začiatku 20. storočia.

Porovnanie so súčasnými dátami im umožnilo zistiť, ako sa počet rôznych druhov netopierov menil po celom svete v priebehu minulého storočia v dôsledku zmeny podnebia. Robert Beyer, výskumník zoologickej fakulty University of Cambridge v stanovisku uviedol:

„Vďaka klimatickým zmenám v priebehu minulého storočia bol biotop v juhočínskej provincii Yunnan vhodný pre viac druhov netopierov. Pochopenie toho, ako sa globálna distribúcia druhov netopierov zmenila v dôsledku zmeny podnebia, môže byť dôležitým krokom pri rekonštrukcii pôvodu ohniska nákazy COVID-19.

Keď zmena klímy zmenila biotopy, druhy opustili niektoré oblasti a presunuli sa do iných - pričom si so sebou vzali aj svoje vírusy. To nielenže zmenilo oblasti, kde sa vírusy vyskytujú, ale s najväčšou pravdepodobnosťou to umožnilo nové interakcie medzi zvieratami a vírusmi, ktoré spôsobili prenos alebo vývoj škodlivejších vírusov.“

Na zabránenie budúcim pandémiám musíme zmierniť globálne otepľovanie

Lesy sú tiež domovom šupinavcov, o ktorých sa predpokladá, že pôsobili ako medzihostitelia vírusu SARS-CoV-2. Vírus pravdepodobne preskočil z netopierov na tieto zvieratá, ktoré sa potom predali na trhu vo Wu-chane. Spoluautor štúdie Andrea Manica, profesor na University of Cambridge, uviedol:

„Pandémia COVID-19 spôsobila obrovské sociálne a ekonomické škody. Vlády musia využiť príležitosť na zníženie zdravotných rizík z infekčných chorôb prijatím rozhodných opatrení na zmiernenie zmeny podnebia."

Camilo Mora, profesor na Hawaiskej univerzite v Manoa, ktorý projekt inicioval, dodal:

„Skutočnosť, že zmena podnebia môže urýchliť prenos patogénov voľne žijúcich živočíchov na človeka, by mala byť naliehavou výzvou na zníženie globálnych emisií."

Zdroj: Info.sk, TM, swnsdigital.com, cam.ac.uk, sciencedirect.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
NASA varuje pred plánmi Číny: Toto chce čínska vláda urobiť na Mesiaci

NASA varuje pred plánmi Číny: Toto chce čínska vláda urobiť na Mesiaci

20:47 23.04.2024Veda

NASA varuje, čo sa stane s Mesiacom, keď na ňom pristanú čínski astronauti.

Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

14:27 10.04.2024Veda

Štrkáče na kalifornskom ostrove Santa Catalina sú menšie, ale ostrejšie ako príslušníci rovnakého druhu obývajúce pevninu.

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

12:20 27.03.2024Veda

Cikády napriek svojej malej veľkosti nevylučujú moč vo forme kvapiek, ale prúdom, uvádza štúdia publikovaná v odbornom žurnále PNAS.

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

18:32 15.03.2024Veda

Tento úkaz môžete vidieť len raz za približne sedemdesiat rokov.

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

19:37 03.03.2024Veda

Vedci porovnali výkon umelej inteligencie v štandardizovaných testoch tvorivého potenciálu v porovnaní s ľuďmi.