• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
20°Bratislava

Ľudia s týmto problémom majú 9-násobne vyššie riziko úmrtia na COVID-19

  • 7:55 16.02.2021
  • Svet
Ľudia s týmto problémom majú 9-násobne vyššie riziko úmrtia na COVID-19

U pacientov s týmto ochorením je výrazne vyššie riziko úmrtia na infekciu koronavírusom.

Nie je žiadnym tajomstvom, že sa pacienti sa počas pandémie COVID-19 boja vstúpiť do zubnej ambulancie kvôli riziku šírenia koronavírusu. U ľudí s problémami s ďasnami by však vyšetrenie mohlo skutočne zachrániť život. Nová štúdia publikovaná v akademickom časopise Journal of Clinical Periodontology zistila, že u pacientov s ochorením ďasien je deväťkrát vyššie riziko úmrtia na COVID-19.

Medzinárodný tím vedcov zistil, že u pacientov s COVID-19 je trikrát vyššia pravdepodobnosť, že skončia na jednotke intenzívnej starostlivosti alebo na umelej pľúcnej ventilácii, ak už trpia paradentózou, vážnou formou ochorenia ďasien. Pritom približne polovica svetovej populácie nad 30 rokov trpí paradentózou. Ochorenie ďasien spôsobuje opuch a krvácanie v oblasti ďasien.

Ak infekcia nie je liečená správne, môže sa rozšíriť do celého tela a dokonca infikovať pľúca. Vedci tvrdia, že pacienti s koronavírusom napojení na umelú pľúcnu ventiláciu môžu byť obzvlášť zraniteľní, pretože majú väčšiu pravdepodobnosť vdýchnutia baktérií v ústach.

"Orálna starostlivosť by mala byť súčasťou zdravotných odporúčaní, aby sa znížilo riziko závažných následkov ochorenia COVID-19," uviedol v tlačovej správe spoluautor štúdie profesor Lior Shapira.

Neliečenie ochorenia ďasien môže byť fatálnou chybou

Vedci počas štúdie skúmali elektronické zdravotné záznamy od 568 pacientov s COVID-19 medzi februárom a júlom 2020. 40 z nich malo vážne komplikácie, to znamená, že skončili na jednotke intenzívnej starostlivosti, na umelej pľúcnej ventilácii alebo zomreli.

Tím potom analyzoval informácie o tom, či pacienti trpeli ochorením ďasien. Zohľadnili sa aj ďalšie faktory vrátane BMI (index telesnej hmotnosti), astmy, srdcových chorôb, cukrovky, krvného tlaku a fajčenia.

Výsledky ukazujú, že pravdepodobnosť úmrtia u pacientov s ochorením ďasien COVID je 8,81-krát vyššia ako u ostatných. Riziko hospitalizácie na jednotke intenzívnej starostlivosti je 3,54-krát vyššie a riziko napojenia na umelú pľúcnu ventiláciu je 4,57-krát vyššie, ak už trpíte ochorením ďasien.

Celkovo je podľa nových zistení u pacientov s ochorením ďasien 3,67-krát vyššia pravdepodobnosť, že budú trpieť komplikáciami spojenými s COVID-19. Spoluautor štúdie profesor Mariano Sanz z univerzity Complutense v Madride uviedol:

"To môže prispieť k zhoršeniu stavu pacientov s COVID-19 a zvýšiť riziko úmrtia. Nemocničný personál by mal identifikovať pacientov s COVID-19 s paradentózou a používať perorálne antiseptiká na zníženie prenosu baktérií.“

V minulosti bolo ochorenie ďasien spojené s inými pľúcnymi stavmi vrátane astmy, zápalu pľúc a chronickej obštrukčnej choroby pľúc. Zubní lekári poznamenávajú, že ochoreniu ďasien sa dá predchádzať dodržiavaním správnej ústnej hygieny a dodržiavaním zdravej výživy.

Okrem umývania zubov viac ako jedenkrát denne môžu pomôcť zmierniť zápal špeciálne ústne vody alebo zubné pasty. Cvičenie a vyhýbanie sa fajčeniu je tiež dôležité, aj keď chcete, aby boli vaše ústa bez choroboplodných zárodkov.

Zdroj: Info.sk, TM, swnsdigital.com, onlinelibrary.wiley.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kofeín ovplyvňuje riziko autizmu, varujú vedci

Kofeín ovplyvňuje riziko autizmu, varujú vedci

DNES - 8:56Zdravie

Káva môže mať vplyv na rozvoj autizmu u detí.

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

7:22 26.03.2024Zdravie

Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

19:49 21.03.2024Zdravie

Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

20:13 18.03.2024Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

9:06 18.03.2024Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.