• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Smerácky boj proti šmejdom posunuli do druhého čítania

  • 11:44 17.09.2013
  • BRATISLAVA
Smerácky boj proti šmejdom posunuli do druhého čítania

Smer-SD vyhlásil vojnu "šmejdom" prostredníctvom novely zákona na ochranu spotrebiteľa, ktorú dnes parlament posunul do druhého čítania.

Poslanci vládnej strany Anton Martvoň a Otto Brixi návrh pripravovali s rezortmi hospodárstva a spravodlivosti s cieľom vytvoriť mechanizmus, ktorý by odstránil agresívne praktiky niektorých podnikateľských subjektov najmä na dôchodcoch.

„Novelou vyhlasujeme vojnu ´šmejdom´. Verím, že ju vyhráme,“ povedal štátny tajomník ministerstva hospodárstva Pavol Pavlis. Predloženie návrhu poslancami je podľa štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti Moniky Jankovskej najrýchlejšie riešenie situácie, ale ide len o začiatok.

„Budeme pokračovať. To bude vojna proti všetkým nekalým praktikám, ktoré sú proti spotrebiteľom,“ zdôraznila. Novela podľa Jankovskej chráni ľudí, ktorí sa zúčastňujú na predajných akciách. Upozornila na zvýšené právomoci Slovenskej obchodnej inšpekcie (SOI).

Povinnosti organizátora predajnej akcie

Organizátor predajnej akcie jej bude povinný oznámiť, kde sa takáto akcia koná. Musí tiež oznámiť mená predajcov, ktorí na akciu prídu.

Ak akcia nebude v poriadku, kontrolór SOI ju bude môcť zakázať. SOI zároveň bude mať právo zverejňovať firmy, ktoré majú nekalé praktiky.

Poslanci Smeru-SD návrhom reagujú na problémy z praxe, ktoré sa najmä začiatkom tohto kalendárneho roka rozmohli v súvislosti s predajnými akciami, kde spotrebiteľom prezentujú a ponúkajú tovary alebo služby. Spotrebitelia sú neraz na predajnú akciu pozývaní s prísľubom účasti na hodoch, získania darčekov či výletu.

Podľa dvojice zákonodarcov sa každý mesiac pre stovky spotrebiteľov po celom Slovensku predajné akcie končili s nepoužiteľnými výrobkami a uzavretou úverovou zmluvou, na jej základe bol spotrebiteľom poskytnutý úver na splácanie predražených, prípadne aj nekvalitných produktov, ktoré im predali pod zámienkou údajnej výhry na predajnej akcii.

Inšpektori budú môcť akcie zakázať

Slovenská obchodná inšpekcia podľa Martvoňa aktuálne eviduje a prešetruje desiatky podnetov na niekoľko spoločností, ktoré poškodzujú práva spotrebiteľov.

Novela preto upravuje osobitný režim predajnej akcie a jej notifikácie orgánom Slovenskej obchodnej inšpekcie. Navrhovaná právna úprava vymedzuje náležitosti písomného oznámenia predajnej akcie.

Osobitne sa definujú povinnosti predávajúceho pri uskutočnení predajnej akcie, pričom porušenie týchto povinností sa označuje ako osobitne závažné porušenie vedúce priamo k zrušeniu živnostenského oprávnenia protiprávne konajúceho subjektu.

Ako upozornil poslanec Brixi, novela rozširuje tiež okruh povinností, za ktoré možno podľa zákona uložiť sankciu, pričom výška sankcie sa zvyšuje na 16 500 eur. Posilňuje sa tiež právo spotrebiteľa na odstúpenie od zmluvy uzavretej na predajnej akcii a to do 15 dní od predaja tovaru.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

DNES - 17:15Domáce

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podporuje občiansku zbierku Munícia pre Ukrajinu.

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

DNES - 12:57Domáce

Po stredajšom (17. 4.) požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

DNES - 12:44Domáce

Opozičná strana SaS podá na ďalšiu schôdzu parlamentu návrh na odvolanie Rudolfa Huliaka z postu predsedu výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

DNES - 11:42Domáce

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre zločin lúpeže a prečin porušovania domovej slobody.

Na oblohe môžete vidieť meteorický roj Lyríd, toto bude najlepší deň na pozorovanie

Na oblohe môžete vidieť meteorický roj Lyríd, toto bude najlepší deň na pozorovanie

DNES - 11:12Domáce

Na oblohe je v týchto dňoch viditeľný meteorický roj Lyríd.