• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
Bratislava

Europoslanci žiadajú demokratický dohľad nad sociálnymi sieťami

  • 13:20 11.02.2021
  • Brusel
Europoslanci žiadajú demokratický dohľad nad sociálnymi sieťami

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) vyzvali v stredu na zabezpečenie demokratického dohľadu nad technologickými gigantmi prevádzkujúcimi sociálne siete a na zaistenie slobody prejavu.

Poslanci počas diskusie s portugalskou ministerkou zahraničných vecí Annou Paulou Zacariasovou, ktorá zastupovala predsedníctvo Rady EÚ, a podpredsedníčkou Európskej komisie pre hodnoty a transparentnosť Věrou Jourovou kriticky zhodnotili obrovskú moc sociálnych platforiem a ich znepokojivý vplyv na politiku a slobodu prejavu.

Veľká väčšina poslancov poukázala na rôzne rozhodnutia, ktoré platformy v minulosti prijali v snahe zmazať obsahy alebo účty, a upozornili na nedostatok jasných pravidiel, ktorými sa tieto platformy riadia. Ako nedostatok vnímajú aj nepostačujúcu transparentnosť praktík používaných veľkými technologickými spoločnosťami.

Európski zákonodarcovia v tejto súvislosti vyzvali Európsku komisiu, aby sa touto otázkou zaoberala prostredníctvom zákona o digitálnych službách a zákona o digitálnych trhoch, ktoré predložila v decembri, ako aj v rámci akčného plánu EÚ pre demokraciu.

Poslanci sa rovnako zamerali aj na potrebu zaistiť právnu istotu pri odstraňovaní obsahov zo sociálnych sietí a zabezpečiť, aby tieto rozhodnutia boli prijímané na základe usmernení demokraticky volených orgánov a nie z podnetu súkromných spoločností.

Rozprava v pléne EP naznačila tiež potrebu brániť demokraciu a hodnoty EÚ účinnejším bojom proti dezinformáciám na internete. Poslanci zdôraznili, že technológia musí byť používaná skôr na podporu než na obmedzenie politickej debaty, pričom do tejto oblasti spadá aj problém šírenia nenávistných prejavov a diskriminácie v online prostredí. Vyslovili sa za transparentnosť používaných algoritmov, proti zneužívaniu osobných údajov a za obmedzenie alebo dokonca zákaz cielenej reklamy a profilovania s cieľom zásadne zmeniť obchodné modely technologických gigantov.

V neposlednom rade ide aj o problémy, ktoré príchod technologických monopolov znamenal pre pluralitu médií a pluralitu názorov vo verejných debatách. Jedným z jasných odkazov europoslancov je, že pravidlá, ktoré sa vzťahujú na všetky aspekty života mimo internetového sveta, by mali platiť aj v online priestore.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Autobus s asi 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici

Autobus s asi 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici

DNES - 6:42Zahraničné

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí.

Podozriví z útoku v Moskve konali údajne pod vplyvom drog

Podozriví z útoku v Moskve konali údajne pod vplyvom drog

DNES - 6:28Zahraničné

Štyria hlavní podozriví, zatknutí po teroristickom útoku na koncertnú sálu Crocus City Hall na predmestí Moskvy, boli údajne počas masakru pod vplyvom drog.

V nemocnici urobili žene potrat pri bežnej kontrole, splietli si ju s inou

V nemocnici urobili žene potrat pri bežnej kontrole, splietli si ju s inou

DNES - 6:17Zahraničné

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident.

Macron: Členovia G20 sa musia zhodnúť, či pozvať Putina na summit

Macron: Členovia G20 sa musia zhodnúť, či pozvať Putina na summit

DNES - 5:56Zahraničné

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že členovia skupiny G20 sa budú musieť zhodnúť, či pozvú ruského lídra Vladimira Putina na novembrový summit v Brazílii.

Antonio Tajani označil Putinove výroky o stíhačkách F-16 za propagandu

Antonio Tajani označil Putinove výroky o stíhačkách F-16 za propagandu

VČERA - 19:38Zahraničné

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO.