• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Kamene na mandliach: 6 spôsobov, akými sa ich dokážete zbaviť

  • 19:39 14.02.2021
  • Bratislava
Kamene na mandliach: 6 spôsobov, akými sa ich dokážete zbaviť

Nepríjemne zapáchajúce žltkasté výrastky na mandliach spôsobujú dlhodobé ťažkosti. Pri ich okamžitej liečbe si pomôžete aj domácimi surovinami.

Bolesti pri prehĺtaní, zápal mandlí a zápach z úst – to sú len niektoré z najmiernejších príznakov kalcifikácie mandlí, inak známej aj pod názvom mandľové kamene. Ide o malé žltkasté výrastky na mandliach, ktoré vznikajú po nahromadení odumretých buniek, hlienu, slín a zvyškov jedla.

Nečistoty sa v mandliach ukladajú dlhší čas, až napokon stvrdnú a formujú sa do tvaru malých tvrdých kameňov. Kvôli absencii príznakov mnoho ľudí dlhodobo netuší, aké tajomstvo ich mandle skrývajú. Výrastkov môže byť viacero alebo len jeden.

K vzniku mandľových kameňov prispieva nedostatočná ústna hygiena, fajčenie aj zanedbaný pitný režim. Ak už je na prevenciu neskoro, poradíme vám, ako sa mandľových kameňov zbaviť aj z pohodlia domova.

1. Vatové tyčinky

Na odstránenie mandľových kameňov týmto spôsobom budete okrem vatových tyčiniek potrebovať aj zrkadlo, zubnú kefku, baterku a vodu.

Otvorte ústa a namierte baterku na mandle (môžete si pomôcť zrkadlom). Vyplazte jazyk a stiahnite svaly hrdla, aby ste mali lepší výhľad do zadnej časti. Na čistú vatovú tyčinku naneste trochu vody, aby vata v hrdle nespôsobila podráždenie.

Tyčinkou jemne zatláčajte na kameň, až kým sa vám nepodarí ho vytlačiť. Kameň potom odstráňte z úst pomocou tyčinky. Postupujte veľmi jemne a netlačte príliš silno, aby ste sa vyhli rozsiahlemu krvácaniu. Aj napriek miernemu prístupu sa však môžete stretnúť s trochou krvi. Na záver si ústa poriadne prepláchnite čistou vodou.

2. Ústna sprcha

Foto: Luuuusa/Shutterstock.com

Profesionálnu ústnu sprchu nemá doma každý, no ak ju máte k dispozícii, môžete ju využiť aj pri liečbe kameňov na mandliach. Tryska by nemala vypúšťať príliš silný prúd vody, lebo by mohla poškodiť mandle.

Vložte tyčinku so sprchou do úst tak, aby sa nedotýkala poškodenej mandle. Nastavte ju na najjemnejší tlak a pustite. Omývajte kameň dovtedy, kým sa celkom neuvoľní, a potom ho odstráňte z úst.

3. Vyplachovanie

Ako sme už spomínali, k tvorbe mandľových kameňov často dochádza hromadením zvyškov jedla v okolí mandlí. Nepríjemným následkom zabránite vyplachovaním úst ústnou vodou po každom jedle. Okrem toho, že vás ochráni pred kameňmi, vám ústna voda tiež dožičí zdravý chrup a ďasná.

Vyplachovať ústa môžete aj slanou vodou. Do 2 deci vody pridajte čajovú lyžičku kuchynskej soli a zmiešajte. Soľ pôsobí antibakteriálne a odstraňuje kúsky jedla, ktoré sa zachytili v mandliach.

Ďalšou prísadou, ktorú môžete využiť pri vyplachovaní úst, je jablčný ocot. Ten vďaka kyslosti účinne rozpustí mandľové kamene. Jednoducho zmiešajte polievkovú lyžicu octu s pohárom čistej vody a poriadne si prepláchnite ústa. Postup opakujte aspoň trikrát za deň.

4. Esenciálne oleje

Proti kameňom na mandliach najlepšie bojuje esenciálny olej z citrónovej trávy a myrhový olej, ktoré majú antibakteriálne a protizápalové účinky. Zmiešajte trochu esenciálneho oleja v akomkoľvek rastlinnom oleji, a výslednú zmes naneste na nepoužitú zubnú kefku. Jemne ňou masírujte postihnutú oblasť, kým kameň nevypadne.

5. Zubná kefka

Foto: Mikhail Kocheev/Shutterstock.com

Pri odstraňovaní mandľových kameňov vám pomôže aj samotná zubná kefka. Zadnou stranou (nie štetinami) pritláčajte stuhnuté kamene v mandliach, kým nevypadnú. Potom ich šetrne odstráňte a vypláchnite si ústa slanou vodou, aby ste zamedzili návratu infekcie.

6. Jogurt a mrkva

Pomocou samotného jogurtu sa síce kameňov nezbavíte, no museli sme ho spomenúť ako prevenciu. Jednou z najzdravších zložiek jogurtu sú probiotiká. Tie pomáhajú ničiť baktérie v ústnej dutine, ktoré prispievajú k vzniku mandľových kameňov.

Ďalšou potravinou, ktorú by ste mali jesť častejšie, je mrkva. Žutie mrkvy posilňuje tvorbu slín, a tak zamedzuje vzniku infekcií.

Zdroj: Info.sk, DP, healthline.com, brightside.me
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

VČERA - 20:11Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

VČERA - 7:15Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.