• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

5 vecí, ktoré sa stanú, ak si nezačnete častejšie prať posteľné obliečky

  • 20:06 14.02.2021
  • Svet
5 vecí, ktoré sa stanú, ak si nezačnete častejšie prať posteľné obliečky

Pravidelná zmena posteľnej bielizne by v každej domácnosti mala prebehnúť aspoň raz za dva týždne. Ak sa tak nestane, odrazí sa to aj na zdraví.

Človek prespí až tretinu života. To, čo je pre mnohých príjemné, je vo svojej podstate aj nadmieru nechutné – počas spánku sa totiž z tela uvoľňuje maz, špina, pot a odumreté bunky pokožky, pričom všetok tento odpad končí v posteli.

Ak sa chceme vyhnúť nepríjemným následkom kontaktu s nahromadenými výlučkami organizmu, posteľnú bielizeň by sme mali prať najmenej raz za dva týždne. Ak takúto starostlivosť zanedbáte, riskujete týchto 5 následkov:

1. Akné a podráždená pokožka

Náhly výskyt vyrážok na pokožke tváre môže svedčiť o znečistenom vankúši. Každou nocou strávenou na neopranej obliečke sa na nej hromadia odumreté bunky pokožky, maz a baktérie, ktoré prispievajú k upchávaniu pórov a vzniku akné. V škárach obliečok a matracov tiež prebývajú drobné roztoče, ktoré zas môžu vyvolať začervenanie pokožky.

Keďže vankúš denne prichádza do kontaktu s najcitlivejšou časťou pokožky na tvári, odporúča sa meniť jeho obliečku o čosi častejšie – približne raz za 3-4 dni.

2. Alergie

Ak počas noci kýchate alebo vás svrbí pokožka, príčina je jasná – alergia. Jej spúšťače sú rôzne, od peľu cez prach až po roztoče, ktoré môžu spôsobiť až príznaky podobné astme. Roztoče z posteľnej bielizne vyženiete jedine častým praním pri horúcej teplote vody. Pomôže tiež investícia do matracov, vankúšov a perín určených pre alergikov.

3. Kliešte, roztoče, výkaly

Všetky tieto neduhy nám do postele môže priniesť domáci miláčik. Spávanie so psom alebo s mačkou je síce pre mnohých upokojujúce, ale ak nedbáte o pravidelnú hygienu domáceho zvieratka, riskujete vlastné zdravotné problémy.

Po každom venčení psom skontrolujte pokožku, či sa na nej nenachádzajú kliešte, ktoré prenášajú lymskú boreliózu, alebo iné parazity. Psy a mačky by sme mali pravidelne kúpať aj kvôli roztočom, ktoré môžu prenášať v kožuchu. Samozrejmosťou je časté pranie posteľnej bielizne.

4. Svrbenie pokožky hlavy

Roztoče a prach nie je jediné, čo vie znepríjemniť spánok. Vlhké a teplé prostredie vankúšov tiež poskytuje ideálne zázemie pre dermatofyty. Ide o huby, ktoré pri napadnutí pokožky môžu po sebe zanechať plešinu. S ochorením vám pomôže dermatológ alebo všeobecný lekár.

5. Podráždenie očí

Nebezpečný zápal spojiviek neraz vzniká kvôli zanedbanej hygiene posteľnej bielizne. K zápalu dochádza pri alergii alebo vírusovom či bakteriálnom zápale. Práve baktérie dokážu z vankúša ľahko „preskočiť“ do oka, ktoré sa zapáli. Na dôsledné pranie obliečok by ste mali dbať aj v prípade, že zdieľate posteľ s niekým, kto trpí zápalom spojiviek, alebo ho prekonal.

Zdroj: Info.sk, DP, brightside.me
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.