• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 18.4.2024Meniny má Valér
Bratislava

Video: Ako vyliečiť stratu chute po covide? Tento recept sa stal hitom internetu

  • 20:37 07.02.2021
  • Svet
Video: Ako vyliečiť stratu chute po covide? Tento recept sa stal hitom internetu

Lekári sa nezhodujú v názoroch na recept, ktorý má údajne pomôcť navrátiť čuch a chuť po prekonaní ochorenia COVID-19.

23-ročný študent architektúry Kemar Gary Lalor z Toronta portálu BuzzFeed prezradil údajne zázračný domáci recept na návrat čuchu a chute po prekonaní ochorenia COVID-19.

Všetko sa začalo tým, že Lalorova mama Trudy-Ann bola pozitívne testovaná na koronavírus. V dôsledku ochorenia prišla o čuch aj chuť, čo sa neskôr prejavilo aj u Kemara, ktorý však nepodstúpil testovanie.

Trudy-Ann sa z ochorenia rýchlo vyliečila, a vrátili sa jej dokonca aj čuch a chuť, ktoré mnohým pacientom chýbajú ešte dlho po zotavení. Kemar bol zvedavý, ako si mama tak rýchlo poradila s týmto problémom, a tak sa jej opýtal na recept.

„Ukázala mi liek, ktorý jej mama z Jamajky pripravovala, keď bola ešte malá,“ uviedol Lalor pre BuzzFeed.

Hlavným hrdinom zázračného receptu je pomaranč, ktorý treba opiecť nad otvoreným ohňom, až kým nie je šupka zvonku celkom čierna. Po olúpaní pomaranča je potrebné zmiešať jeho vnútro s miskou hnedého cukru a takto zjesť.

Larol recept vyskúšal, a rýchlo zistil, že skutočne zabral. O niekoľko dní zverejnil video s postupom jeho prípravy na TikToku, aby tak pomohol aj ďalším vyliečeným pacientom. Podľa vlastných slov sa mu ozvalo už niekoľko ľudí, ktorým sa liek osvedčil.

@dr.karanr

##stitch with @toosmxll oranges to the rescue? ##fruit ##orange ##learnontiktok ##schoolwithdrkaran

♬ Steven Universe - L.Dre

Recept sa ujal aj u užívateľov TikToku, ktorí si ho vyskúšali. Jedným z nich bol aj chirurg Karan Rajan, ktorý pôsobí pre Národnú zdravotnú službu vo Veľkej Británii. Podľa neho by varený pomaranč mohol fungovať ako forma fyzioterapie, ktorá povzbudzuje zmysly.

„Vlákna čuchového nervu siahajú do mozgu a nosa, a prispievajú k schopnosti cítiť pachy, a následne cítiť chute,“ uviedol Rajan pre BuzzFeed. Takýto „čuchový tréning“ sa podľa Rajana využíva aj v lekárskej praxi pri ozdravovaní poškodenej funkcie čuchu a chute pri ochoreniach podobných COVIDu-19. Podľa známych teórií sa pri ňom obnovujú nervy. Čuchový tréning podľa Rajana funguje len u niektorých ľudí.

Otorinolaryngológ James Palmer z Filadelfie je voči metóde čuchového tréningu veľmi skeptický. Podľa neho sa ním zaoberalo len niekoľko štúdií, pretože pred pandémiou koronavírusu spôsobovalo stratu čuchu a chute v takomto rozsahu len málo ochorení.

Podľa Palmera tradičný čuchový tréning neprebieha tak, ako to Lalor znázornil vo videu. Lekár hovorí, že úlohou pacienta je podľa zvyklosti privoňať k niekoľkým rôznym vôňam niekoľkokrát počas viacerých dní. Lekár však dodáva, že vyskúšaním metódy s pomarančom pacienti nemajú čo stratiť.

Zdroj: Info.sk, DP, buzzfeednews.com, Video: tiktok.com/dr.karanr
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Video: Rodine sa stratil pes, takto ho našli medzi medveďmi

Video: Rodine sa stratil pes, takto ho našli medzi medveďmi

VČERA - 19:10Zaujímavosti

Dron zachytil prekvapivé zábery strateného huskyho.

Počas letnej sezóny sprístupnia aj doteraz

Počas letnej sezóny sprístupnia aj doteraz "skryté" časti Spišského hradu

VČERA - 8:55Zaujímavosti

Na Spišskom hrade pripravili na novú turistickú sezónu viacero noviniek.

Futurológ: Blížime sa k singularite, toto sa stane už o 5 rokov

Futurológ: Blížime sa k singularite, toto sa stane už o 5 rokov

VČERA - 7:06Zaujímavosti

Podľa uznávaného futurológa Raya Kurzweila, z ktorého predpovedí sa vyplnilo takmer 86 percent, technológia v roku 2029 dosiahne nový míľnik, ktorý ovplyvní aj ľudstvo.

Čo robiť, ak pri pristávaní lietadla začujete desivé zvuky?

Čo robiť, ak pri pristávaní lietadla začujete desivé zvuky?

22:09 15.04.2024Zaujímavosti

Počas pristávania lietadla sa pasažieri na palube môžu stretnúť s celým radom nepríjemných zvukov, ktoré stupňujú strach z lietania. Často sa ich však vôbec netreba báť.