• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

Ako zabrániť púšťaniu farby v práčke: 6 tipov od expertov

  • 20:39 06.02.2021
  • Bratislava
Ako zabrániť púšťaniu farby v práčke: 6 tipov od expertov

Pranie patrí medzi najjednoduchšie domáce práce, ak viete, ako na to. Každý sa ale z času na čas stretne s púšťaním farieb, ktoré vie pokaziť svetlejšie kúsky bielizne. Ako mu zabrániť?

Každý, komu nie je upratovanie cudzie, vie, že pri praní treba dbať na dôsledné delenie bielizne podľa farby. Svetlé perieme s bielym, tmavé s čiernym a farebné samostatne. Ak však chytíte do ruky sivé tričko a prihodíte ho k tmavej bielizni, môžete sa stretnúť s hotovou katastrofou, keď z práčky vyberiete zafarbený kúsok.

Oblečenie môžete pred zafarbením ochrániť hneď niekoľkými spôsobmi. V tomto článku vám prezradíme aj to, ako si poradiť s bielizňou, ktorá sa napriek všetkej snahe zafarbila.

6 spôsobov, ako zabrániť púšťaniu farby v práčke

Najlepší spôsob, ako ochrániť svetlé oblečenie pred sfarbením, je zabrániť púšťaniu farby z toho tmavého. To dosiahnete v prvom rade tak, že sa vyhnete prepĺňaniu práčky. Pri každej várke prania by vám v bubne mal ostať priestor približne o výške pästi.

Veľmi dôležité je tiež nastaviť správnu teplotu prania. Horúca voda si skvele poradí s baktériami a choroboplodnými zárodkami, a preto sa oplatí voliť ju pri praní osušiek, handier, utierok a iných látok, ktoré často prichádzajú do kontaktu so špinavými povrchmi. Ak sa ale primárne chcete vyhnúť zafarbeniu oblečenia, voľte radšej nižšiu teplotu. Pre stopercentnú istotu na práčke zvoľte šetrný program, napríklad na jemnú bielizeň.

Kľúčom k zachovaniu farieb a sviežosti bielizne v práčke sú tiež pracie prostriedky. Vyhnite sa chemikáliami nabitým pracím práškom a siahnite po starej klasike. Namiesto aviváže využite silu trošky obyčajného bieleho octu.

Oblečenie s výraznými farbami by ste nemali vôbec prať v práčke. Namiesto toho uprednostnite ručné pranie. Ak sa predsa len rozhodnete pre práčku, odevy perte spolu s bielizňou rovnakej alebo podobnej farby a použite tekutý prací prášok.

Čo sa týka najrizikovejších farieb, rozhodne k nim patrí červená. Ak teda periete červené kúsky, dávajte si mimoriadny pozor, aby ste ich nezmiešali s bielymi. Biele oblečenie by ste vždy mali prať samostatne, bez pridania akejkoľvek inej farby či odtieňa.

Ako zachrániť zafarbené oblečenie

Bohužiaľ, ak sa vám svetlé oblečenie pri praní zafarbí inou farbou, nemáte veľa možností, ako to napraviť. Môžete to skúsiť pomocou kryštalickej sódy – vyberte farbené oblečenie z práčky a nechajte v nej len biele kúsky. Nechajte ich oprať pomocou kryštalickej sódy, ktorá by im mala aspoň čiastočne vrátiť pôvodnú farbu.

Zdroj: Info.sk, DP, express.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kedy je človek oficiálne starý? Veková hranica sa posunula

Kedy je človek oficiálne starý? Veková hranica sa posunula

VČERA - 7:01Zaujímavosti

Vek, v ktorom sa ľudia považujú za starých, sa zmenil.

Ako zabrániť meškaniu letu: Dôležitý krok, ktoré musíte spraviť ešte doma

Ako zabrániť meškaniu letu: Dôležitý krok, ktoré musíte spraviť ešte doma

22:03 22.04.2024Zaujímavosti

Vyhnite sa meškaniu a zdĺhavej kontrole pred odletom. Letuška sa podelila o rady pri balení batožiny, ktoré vám na letisku pomôžu ušetriť čas.

Fínska lososová polievka lohikeitto chutí výborne a aj zahreje. Takto jednoducho si ju pripravíte

Fínska lososová polievka lohikeitto chutí výborne a aj zahreje. Takto jednoducho si ju pripravíte

21:16 22.04.2024Zaujímavosti

Máte radi polievky? Mali by ste vyskúšať túto – je zdravá, chutná, sýta a pripravíte ju hravo za menej ako hodinu.

Takto poškodzujete svoj sporák bez toho, aby ste o tom vedeli

Takto poškodzujete svoj sporák bez toho, aby ste o tom vedeli

6:32 22.04.2024Zaujímavosti

Indukčné a elektrické sporáky si vyžadujú špecifickú starostlivosť. Viete, ako ich správne čistiť bez toho, aby ste ich poškodili?

Téma tohtoročného Dňa Zeme znie: Planéta verzus plasty

Téma tohtoročného Dňa Zeme znie: Planéta verzus plasty

5:55 22.04.2024Zaujímavosti

Zvýšiť povedomie o environmentálnych problémoch ako sú zmena klímy, znečistenie ovzdušia, ochrana divočiny a ohrozených druhov, podpora ekologických a udržateľných aktivít.