• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 18.4.2024Meniny má Valér
Bratislava

Pred 90 rokmi sa narodil mikrobiológ Libor Ebringer

  • 7:59 03.02.2021
  • Bratislava
Pred 90 rokmi sa narodil mikrobiológ Libor Ebringer

V stredu 3. februára uplynie 90 rokov od narodenia významného vedca.

Významný slovenský mikrobiológ a pedagóg prof. RNDr. Libor Ebringer DrSc. popri svojej vedeckej a výskumnej práci prispel k tomu, že Európska únia uznala bryndzu za chránený výrobok zo Slovenska. Prezident Ivan Gašparovič mu udelil 3. januára 2012 Rad Ľudovíta Štúra II. triedy za mimoriadne zásluhy o rozvoj v oblasti mikrobiológie a genetickej toxikológie a šírenie dobrého mena Slovenskej republiky v zahraničí.

Libor Ebringer sa narodil sa 3. februára 1931 v Bratislave. Po ukončení gymnázia absolvoval štúdium odboru biológia a mikrobiológia na Prírodovedeckej fakulte Univerzity Komenského (UK) v Bratislave. Od skončenia vysokoškolských štúdií v roku 1956 na tejto fakulte pôsobil ako učiteľ rôznych kvalifikačných stupňov.

Od roku 1962 sa špecializoval na výskum mikroorganizmov. Najcennejšími výsledkami jeho výskumov sú originálne práce o nových účinkoch antibiotík. V rokoch 1963 – 1964 stážoval na Lekárskej fakulte v Sao Paule. Zo svojho prvého študijného pobytu v zahraničí napísal aj populárno-vedecký cestopis Brazília – zem neznáma?, ktorý vydala Slovenská akadémia vied (SAV) v roku 1967.

V roku 1972 ho zvolili za člena redakčnej rady prestížneho časopisu Antimicrobial Agents and Chemotherapy vydávaného vo Washingtone ako prvého a jediného zástupcu východnej Európy. Absolvoval prednáškové turné v USA. Stal sa dlhodobým členom redakčnej rady časopisu Folia Microbiologica.

V roku 1974 zaviedol nový laboratórny testovací systém na stanovovanie mutagénov a potenciálnych karcinogénov (tzv. Amesov test). Dokázal tak zdravotné riziko, ktoré znamenala organická kyselina na báze nitrofuránov – hoci svetová veda už v tom čase zaraďovala nitrofurány medzi potenciálne karcinogény, v Československu sa táto látka často používala v potravinárstve, predovšetkým na stabilizáciu vín. Vďaka pomoci Ebringera a jeho študentov sa látku i napriek politickému odporu podarilo zakázať.

V roku 1980 Libora Ebringera poverili zriadením Ústavu molekulárnej a subcelulárnej biológie s celouniverzitným pôsobením. Rešpekt si získal tiež nekompromisným upozorňovaním na politicko-protekcionársky prístup pri udeľovaní vedeckých a pedagogických hodností.

V rokoch 1990 až 1992 sa Ebringer začal venovať problematike probiotík. Je držiteľom dvoch patentov v tejto oblasti a autorom prvého slovenského probiotického preparátu Enterococcus forte + selén. Zaviedol tiež výrobu prvých slovenských napolitánok s obsahom probiotík.

Od roku 2002 sa venoval probiotickým účinkom tradičnej bryndze. Dokázal, že sa vyznačuje vzácnymi zdravotne prospešnými vlastnosťami. Prispel významnou mierou k tomu, že EÚ schválila 17. júla 2008 slovenskú bryndzu ako tretí chránený výrobok zo Slovenska. Patril k propagátorom pravej salašníckej bryndze, ale aj ďalších mliečnych výrobkov a ich významu pre výživu človeka.

Dokopy Libor Ebringer uverejnil vyše 200 článkov v odborných väčšinou karentovaných časopisoch. Bol členom vedeckých rád UK, Prírodovedeckej a Lekárskej fakulty UK, aj Ostravskej Univerzity. V prvých demokratických voľbách po Novembri '89 ho zvolili za člena Predsedníctva SAV (1990-1992), dlhodobo vykonával funkciu podpredsedu (1983 – 1992) a predsedu (1992 –1998) Československej mikrobiologickej spoločnosti. Bol organizátorom a spoluorganizátorom viacerých vedeckých konferencií a Svetového mikrobiologického kongresu v Prahe v roku 1994. Bol tiež členom správnej rady prezidentskej nadácie Havel-Kováč, ktorej hlavnou náplňou bolo v období po rozdelení ČSFR umožniť štúdium slovenských študentov v Česku a naopak. Od roku 2005 bol emeritným profesorom na Prírodovedeckej fakulte UK.

Libor Ebringer bol okrem iných ocenení nositeľom zlatej medaily UK a zlatej čestnej plakety SAV, Ceny primátora hlavného mesta Bratislavy a Radu Ľudovíta Štúra II. triedy. Zomrel v Bratislave 11. mája 2015.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

14:27 10.04.2024Veda

Štrkáče na kalifornskom ostrove Santa Catalina sú menšie, ale ostrejšie ako príslušníci rovnakého druhu obývajúce pevninu.

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

12:20 27.03.2024Veda

Cikády napriek svojej malej veľkosti nevylučujú moč vo forme kvapiek, ale prúdom, uvádza štúdia publikovaná v odbornom žurnále PNAS.

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

18:32 15.03.2024Veda

Tento úkaz môžete vidieť len raz za približne sedemdesiat rokov.

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

19:37 03.03.2024Veda

Vedci porovnali výkon umelej inteligencie v štandardizovaných testoch tvorivého potenciálu v porovnaní s ľuďmi.

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

21:14 29.02.2024Veda

Chromozóm Y je pre ľudskú rasu životne dôležitý. Vedci uviedli, ako sa môže vyvíjať ľudstvo bez tohto chromozómu.