• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

Ako sa vyhnúť plynatosti po jedení strukovín: Dôležité sú príprava aj servis

  • 18:31 07.02.2021
  • Bratislava
Ako sa vyhnúť plynatosti po jedení strukovín: Dôležité sú príprava aj servis

Strukoviny sú neslávne známe kvôli tomu, že vyvolávajú plynatosť a iné ťažkosti s trávením. To však neznamená, že ich nemôžete jesť. Stačí vykonať pár zmien.

Vďaka tomu, že strukoviny sú nabité bielkovinami, sa skvele hodia do vegánskej a vegetariánskej stravy. Milujú ich ale aj „mäsožravci“, hoci majú jednu chybičku krásy – vyvolávajú plynatosť.

Úplné vynechanie strukovín z jedálnička len kvôli nafúknutému bruchu a plynom je chyba, ktorá vás môže pripraviť o potrebné živiny a vitamíny. Fazuľu, šošovicu, hrach či sóju sa oplatí jesť aj vďaka týmto faktom:

  • Polovica šálky uvarenej fazule obsahuje približne rovnaké množstvo bielkovín ako 110 gramov chudého mäsa. Rozdiel medzi nimi je ten, že vo fazuli nenájdete cholesterol a obsahuje len minimálne množstvo nasýtených tukov.
  • Polovica šálky uvarenej strukoviny tiež dodá telu asi 10 gramov vlákniny, ktorá ho chráni pred zápchou, priberaním, rakovinou hrubého čreva či srdcovými ochoreniami.
  • Strukoviny obsahujú množstvo komplexných sacharidov, ktoré telo zásobujú energiou a pomáhajú udržiavať krvný cukor v rovnováhe.
  • V strukovinách tiež možno nájsť množstvo antioxidantov, ktoré neutralizujú voľné radikály. Hromadenie týchto látok v tele spôsobuje okrem iného rýchlejšie starnutie a zvyšuje riziko rakoviny.

Ako sa dá tešiť z týchto benefitov bez otravného nafukovania? Existuje niekoľko spôsobov, ktoré pri príprave a jedení strukovín môžete využiť.

Varte ich s jablčným octom

Asi pol hodinu pred dovarením strukovín odstráňte z hrnca ¼ šálky vody a prilejte rovnaké množstvo jablčného octu. Ten pomáha rozložiť škrob, ktorý črevá nedokážu vstrebať. Nestráveného škrobu sa zhosťujú baktérie, pričom pri jeho spracovaní vznikajú plyny.

Nechajte ich vyklíčiť

Klíčenie strukovín vôbec nie je na škodu. Je možné, že to mierne zmení ich chuť, ale tiež odstráni nepríjemné následky spojené s nafukovaním.

Vami zvolené strukoviny nasypte do skleneného pohára alebo inej nádoby a celkom zalejte čistou vodou. Nádobu prikryte syrárskou plachtou, utierkou alebo gázou. Okolo hrdla prikrytého pohára omotajte gumičku a takto pohár nechajte 24 hodín odpočívať. Po uplynutí tohto času sceďte vodu a nádobu umiestnite na chladné a tmavé miesto. Potom už len stačí počkať, kým strukovina vyklíči.

Servírujte ich s ľahko stráviteľnými potravinami

Ak sa po jedení strukovín cítite nafúknuto, zvoľte k nim vhodnú prílohu. Pomôže vám napríklad listová zelenina alebo celozrnné pečivo. Zelenina je vo všeobecnosti skvelý prostriedok na zrýchlenie trávenia.

Okoreňte ich

Nechcenej plynatosti predídete aj pomocou veľkej dávky korenia. Zamerajte sa najmä na koreniny, o ktorých je známe, že podporujú trávenie, ako je zázvor, rasca, kardamón, kurkuma, fenikel a koriander. Inšpiráciu nájdete najmä v indickej a mexickej kuchyni.

Jedzte ich pomaly

Trávenie začína v ústach, a preto je dôležité dbať na to, aby ste dôsledne požuli jedlo a jedli ho dostatočne pomaly. Pomalé jedenie okrem toho zabraňuje prejedaniu, pretože mozog má viac času na to, aby telu vyslal signál, že je sýte.

Zdroj: Info.sk, DP, healthdigezt.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.